Index Vakbarát Hírportál

Guantánamói rab volt a burgaszi merénylő?

2012. július 19., csütörtök 22:59 | aznap frissítve

Továbbra sem tudni biztosat a nyolc áldozatot követelő burgaszi támadást elkövető öngyilkos merénylő kilétéről, akit a bolgár médiában többen egy Guantánamót is megjárt svéd állampolgárnak feleltettek meg. A svéd hatóságok viszont tagadták, hogy Mehdi Ghezali követte volna el a merényletet.

Hivatalosan még nem tudták azonosítani a Bulgáriában, a Fekete-tenger partján fekvő Burgaszban szerdán egy izraeli turistákat szállító buszon robbantó merénylőt, de az izraeli médiában is idézték azokat a bolgár lapokat, amelyek szerint a burgaszi merénylő a 33 éves, Stockholmban született Mehdi Ghezali lehetett. A támadásban nyolcan meghaltak, harmincnégyen megsebesültek.

Ghezalit Pakisztánban fogták el az amerikai erők, mert a gyanú szerint az al-Kaidához tartozott. 2002. január 17-én került Guantánamóra, majd két és fél évvel később, 23 éves korában a svéd kormány kérésére toloncolták haza Svédországba.

A Háárec szerint a szófiai médiában a bolgár belügyminiszterre hivatkozva írtak Ghezaliról. A Miami Herald szerint ugyanakkor a svéd hatóságok kizárták, hogy Ghezali lett volna a merénylő, habár azt nem árulták el, miért ilyen biztosak ebben. Az ABC News szerint bolgár tisztségviselők is cáfolták, hogy Ghezali lett volna a merénylő.

A bolgár rendőrség csütörtökön közzétette a burgaszi öngyilkos merénylő fényképét és a biztonsági kamerák felvételeit. A videón egy fiatal, hosszúhajú fiatalmembert látni, az arcát azonban eltakarja a sötét napszemüveg és egy baseball-sapka.

A férfinél találtak egy jogosítványt, amelyet az Egyesült Államokban, Michiganben adtak ki. Az amerikai és izraeli hatóságokkal való adategyeztetés után azonban kiderült, hogy a dokumentum hamis. A hatóságok azóta azt is bejelentették, hogy a hamis jogosítvánnyal senki sem lépte át a bolgár határt.

Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszter a merénylő személyazonosságáról nem beszélt, de azt mondta, hogy a férfi négy-hét napja lehetett az országban, és 35 éves körüli volt.

A rendőrségnek sikerült levenni a merénylő ujjlenyomatait is, és a DNS-mintákat is elküldték az FBI-nak, az Europolnak és az Interpolnak. A Pentagon egyelőre vizsgálja, hogy az izraeli és a bolgár médiában említett férfi megegyezik-e a Guantánamóról nyolc éve elengedett Ghezalival.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a rádióban az Irán támogatta Hezbollah libanoni szervezetet tette felelőssé a robbantásért. Az iráni állami televízió visszautasította azt a vádat, hogy Teheránnak szerepe volt a robbantásban.

Rovatok