Index Vakbarát Hírportál

Az orosz ortodox egyház védelmet kér a Pussy Riot rajongók bosszújától tartva

2012. augusztus 23., csütörtök 20:21

Templomai védelmének megerősítését kérte az államtól az orosz ortodox egyház csütörtökön, mert attól fél, hogy a Pussy Riot feminista punkegyüttes három tagjának bírósági elítélése miatt bosszúakciók áldozatává válhatnak a templomok. Ortodox aktivisták arra készülnek, hogy önkéntes polgárőri csapatokba verődve védelmezzék a keresztény templomokat. Polgárjogi aktivisták elítélték a tervet.

Dmitrij Szmirnov, a moszkvai pátriarkátus főesperese azt írta Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszternek, hogy az együttes hívei több városban is tiltakozó, az ítéletet bíráló jelszavakat firkáltak az ortodox templomokra. Az orosz ortodox egyház vezetői korábban kegyelmet kértek a punkegyüttes három elítélt tagjának.

Ezzel párhuzamosan Vlagyimir Lukin orosz emberi jogi ombudsman túlzónak nevezte a büntetést. „Ez vétség, amit egy civilizált európai országban, mint amilyen Oroszország is, közigazgatási, nem pedig büntetőjogi ügyként kezelnek” – mondta. A Vlagyimir Putyin elnök által kinevezett ombudsman közölte, hogy ha a bíróság a fellebezést követően is fenntartja ítéletét, kész beavatkozni az ügybe. Lukin arra is figyelmeztetett, hogy az ügy „veszélyes feszültségeket” kelt a társadalomban.

A 24 éves Marija Aljohinát, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikovát és a 29 éves Jekatyerina Szamucevicset azért ítélték két év börtönre, mert a bíróság szerint „vallási gyűlölet által motivált garázdaságot” követtek el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban idén februárban maszkot viselve, gitáron játszva imádkoztak a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt.

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön éles hangnemben reagált az üggyel kapcsolatban az országot ért külföldi bírálatokra. A kritikák a minisztérium szóvivője szerint nem veszik figyelembe, hogy az együttes tette megsértette ortodox hívők millióit, illetve más vállasok követőit is. Egyúttal tagadta, hogy Oroszországban korlátoznák a művészi szabadságot.

Rovatok