Index Vakbarát Hírportál

Megnevezték a félmeztelen ügynököt

2012. november 15., csütörtök 08:17

Engesztelhetetlen, szenvedélyes, kicsit mániás, jellemezték a sajtóban korábban csak félmeztelen ügynöknek nevezett Fred Humphriest kollégái a New York Timesnak. A tampai FBI-ügynök volt az, aki ügyet csinált David Petraeus és Paula Broadwell viszonyából, kirobbantva az immár az amerikai hadsereg legfelsőbb vezetését megrázó, Obamának is egyre kellemetlenebb botrányt.

Egy kőkemény ügynök, az 1999-ben az ezredfordulós terrortámadás tervének megakadályozásában kiemelkedő Frederick W. Humphries a CIA-igazgatójának lemondásához vezető szexbotrány legújabb nevesített szereplője. A 47 éves Humphriesra eddig csak mint "a félmeztelen ügynök" hivatkozott a sajtó. Humphries ugyanis valamiért félmeztelen fényképeket küldözgetett magáról az ügy egyik főszereplőjének, Jill Kelley-nek.

Az amerikai hadsereg parancsnokainak rendszeresen partikat adó Jill Kelley Humphriest kereste meg, miután ismeretlen emailcímekről fenyegető üzeneteket kapott. Kelley és Humphries évekkel korábban ismerkedtek össze Kelley egyik legendás buliján. Humphriesban gyanút ébresztett, hogy Kelley fenyegetője láthatóan pontosan ismerte a CIA-igazgató Petraues és az Afganisztánban állomásozó amerikai és nemzetközi erők parancsnoka, John Allen napirendjét, ezért kémkedésre, de legalábbis bizalmas információk kiszivárgására gyanakodott.

Kelley öt levelet mutatott meg Humphriesnak, az egyik eredeti címzettje Allen tábornok volt. Abban a „kelleypatrol” nevű feladó arra figyelmeztette a tábornokot, hogy kerülje a találkozást Kelley-vel. Humphries arra következtetett, hogy a levélíró tisztában lehet azzal, hogy Allen hamarosan Washingtonba érkezik, ahol egy fogadáson Kelley-vel is találkozni fog.

Az ügynök ezért továbbadta a leveleket a tampai FBI-irodának, ahol a kiberbűnözésért felelős csoport kezdte vizsgálni az ügyet. Humphries hivatalosan nem volt megbízva a vizsgálattal, később mégis főszereplője lett a történetnek.

A New York Timesnak nyilatkozó kollégái által „kőkeményként” és „engesztelhetetlenként” jellemzett ügynök elégedetlen volt a hónapokig húzódó nyomozás menetével. Attól tartott, hogy az FBI megpróbálja eltusolni a szerinte nemzetbiztonsági kockázatokat feltáró ügyet, ezért októberben megkereste a képviselőház többségi, republikánus frakciójának a vezetőjét, a virginiai Eric Cantort.

„Fred szenvedélyes fickó, kicsit mániás. Ha valamire ráharapott, az kihozza belőle a bulldogot” – nyilatkozta a Timesnak egy kollégája.

Az FBI hónapokig titokban nyomozott az ügyben, Petraeus és életrajzírója, a Kelley-nek fenyegetéseket küldő Paula Broadwell viszonyáról a Fehér Ház állítása szerint csak az elnökválasztás estéjén tájékoztatták az elnöki hivatalt. Maga Barack Obama egy nappal ezután hallott először az ügyről. Azóta felgyorsultak az események, három nappal az elnökválasztás után, november 9-én David Petraeus lemondott a CIA igazgatói posztjáról, november 13-án pedig a Pentagon elismerte, hogy Allen tábornok és Kelley levelezését is hónapok óta vizsgálja az FBI.

Az ügy egyre kellemetlenebb Barack Obamának is, aki szerdán, elnöksége alatt csupán huszadszor maga is sajtótájékoztatót tartott. Ezen azt mondta, tudomása szerint nem szivárogtak ki a nemzetbiztonságot fenyegető titkok, de az FBI-t azért nem dícsérte meg az ügy kezeléséért. „Egyelőre nem kívánok ítélkezni arról, ami történt. Tudják, még nem tudunk mindent” – válaszolta a kérdésekre. Az FBI hétfőn házkutatást tartott Paula Broadwell észak-karolinai otthonában, ahol nem részletezett tartalmú titkos iratokat is találtak.

Rovatok