Index Vakbarát Hírportál

650 túszt kiszabadítottak Algériában

2013. január 18., péntek 15:08

Kb. 650 túszt szabadítottak ki azok közül, akiket algériai iszlamisták ejtettek túszul. Az állami APS hírügynökség szerint a létesítményből elengedtek 573 algériai túszt, és a 132 külföldi munkás több mint felét is – írja a BBC.

A fegyveresek egy nyugati olajmunkásokat szállító buszt támadtak meg. A fegyveres biztonsági emberek visszaverték ugyan a támadást, de egy külföldi munkás meghalt, hatot pedig elraboltak. Az iszlamisták ezután magát a létesítményt rohamozták meg. Az eset szerda reggel történt egy földgázlelőhelyen Ain-Amenász településtől 40 km-re a sivatagban, a líbiai határ felé, 1300 km-re a fővárostól, Algírtól. Az algériai biztonsági erők körülzárták a helyszínt, és azóta tárgyalnak a túszejtőkkel.

Az algériai APS hírügynökség biztonsági forrásból szerzett értesülése szerint 12 túszt öltek meg azóta, hogy a hadsereg támadást intézett a gázkitermelő telepet elfoglaló iszlamista fegyveresek ellen. „A 18 ártalmatlanná tett terroristán kívül meghalt 12 algériai és külföldi túsz is” – jelentette az APS anélkül, hogy pontosan megjelölte volna a külföldi áldozatok hovatartozását. A mauritániai ANI információs ügynökség az iszlamistákra hivatkozva azt jelentette, hogy még hét külföldi túsz van a fogságukban a telepen, amelynek egy részét felrobbantották, hogy feltartóztassák az algériai katonákat.

Legalább négy külföldi munkás meghalt, amikor katonák indultak be a létesítménybe, de többen így menedéket tudtak találni, és ki tudtak szabadulni. A létesítményen egyébként leállították a kitermelést, nehogy véletlenül felrobbajon.

A túszejtők követelései

Az Algériában túszokat ejtő iszlamista csoport vezetője követeli Franciaországtól és Algériától, hogy tárgyaljanak a mali francia intervenció beszüntetéséről, és felajánlotta amerikai túszaik szabadon engedését az Egyesült Államokban bebörtönzött iszlamisták elengedéséért cserébe – jelentette pénteken az ANI mauritániai hírügynökség. Az egyik szóban forgó bebörtönzött iszlamista az egyiptomi Omár Abdelrahmán, „a vak sejk”, akit 1995-ben ítéltek életfogytig tartó börtönbüntetésre, mert merényleteket tervelt ki New York-i célpontok és Hoszni Mubarak akkori egyiptomi elnök ellen. A másik Aafia Sziddiki pakisztáni tudós, aki 2008-ban Afganisztánban rá akart lőni amerikai katonákra.

A telepen még mindig veszélyben van több brit állampolgár. David Cameron brit miniszterelnök csalódott amiatt, hogy Algéria nem tájékoztatta őt előre arról, hogy akciót indít a túszok kiszabadítására. A parlamentben beszélve azt ígérte, hogy a túszejtőket kézre fogják keríteni, de a helyszínen még fenyegető a helyzet, mert az iszlamista túszejtők továbbra is a kezükben tartják a telep egyik részét az algériai erők csütörtökön indított támadása ellenére.

Az iszlamista fegyveresek azt mondják, azért támadták meg a földgáz-kitermelő telepet, mert Algéria támogatja Franciaország Maliban folyó katonai intervencióját.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter közölte: az USA minden szükséges lépést meg fog tenni a túszok kiszabadulásáért, mivel az elfogott külföldiek között amerikaiak is vannak. Azt nem részletezte, hogy pontosan milyen lépésekre készülnek.

Rovatok