Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea rakétát mozgatott a parthoz

2013. április 4., csütörtök 18:50 | tizenegy éve frissítve

A CNN egy névtelenül nyilatkozó hivatalos amerikai forrásra hivatkozva azt közölte csütörtökön, hogy Észak-Korea közepes hatótávolságú rakétát tervez kilőni a következő napokban. A forrás szerint elfogott észak-koreai információk alapján várják a kilövést a következő napokban. A hír azután robbant, hogy Dél-Korea nemzetvédelmi minisztere, Kim Bjung Kvan Szöulban megerősítette, hogy Észak-Korea a keleti partvidékre szállított egy rakétát. A politikus szerint amennyire tudják, a rakéta nem Amerikára irányul.

A dél-koreai hírügynökség értesülései szerint a rakétákat azóta indítóállásra helyezték, majd elrejtették őket. Válaszlépésként a dél-koreai hadsereg vezetői közölték, hogy a hadiflottájuk két, korszerű radarrendszerrel felszerelt Aegis rombolót vezényelt az ország keleti és nyugati partjaihoz.

Észak-Korea csütörtökön azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a háború szélére sodorja a Koreai-félszigetet. Az USA szerdán bejelentette, hogy rakétavédelmi rendszert telepít a csendes-óceáni Guam szigetre, hogy megvédje ottani bázisait. A hét elején amerikai védelmi források közölték, hogy Amerika közelebb mozgatott a Koreai-félszigethez két hadihajót és tengeri radarállomást, hogy jobban megfigyelhessen egy esetleges rakétaindítást.

A rakéta állítólag egy Taepodong X néven is ismert BM25 Musudan típusú közepes hatótávolságú rakéta. A források szerint nem ismeretes, hogy a rakétán volt-e robbanófej vagy csak az erőfitogtatás célját szolgálta. A rakéta hatótávolsága meghaladhatja a 3000 kilométert, vagyis akár elérheti Dél-Korea és Japán egész területét, de akár Guamot is.

A japán kormányszóvivő csütörtöki bejelentése szerint Tokió felkészült a legrosszabb eshetőségre is Phenjan folyamatos fenyegetései és provokációi fényében. Az esetleges rakétakilövéssel kapcsolatban Onodera Icunori nemzetvédelmi miniszter csütörtökön leszögezte: Japán "felkészül a válaszadásra". Az orosz külügyminisztérium szerint Észak-Korea viselkedése jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy újrakezdjék a félsziget nukleáris leszereléséről szóló hatoldalú tárgyalásokat.

Az észak-koreai feszült helyzettel kapcsolatot forgatókönyvekről korábbi cikkünkben olvashat bővebben, és Észak Korea haderejéről is talál összefoglalót.

Rovatok