Index Vakbarát Hírportál

Térden állva kérem, hogy bocsássanak meg

2013. április 25., csütörtök 13:12 | aznap frissítve

Tomislav Nikolić szerb elnök azt mondta egy televíziós interjúban, hogy „térden állva” kér bocsánatot a boszniai Srebrenicában 1995 júliusában elkövetett bűnökért, ugyanakkor ismét tagadta, hogy népirtás történt volna.

„A népirtást először bizonyítani kell. (...) Minden, ami az egykori Jugoszláviában történt, magán viseli a népirtás jegyeit” – mondta Nikolić a bosznai állami televíziónak (BHT). Az interjút május 7-én adják le.

A szerb elnök ígéri, hamarosan felkeresi a boszniai kisvárost, ahol több mint nyolcezer bosnyák férfit és fiút végeztek ki a Jugoszláv Néphadseregből kiszakadt Szerb Köztársasági Hadsereg Ratko Mladić vezette egységei.

Nikolić tavaly nyáron a montenegrói tévében „súlyos bűntettről” beszélt, és nem tartotta valószínűnek, hogy ellátogat Srebrenicába, mert ezt az elődje, Boris Tadić már megtette.

A délszláv háborúkban elkövetett bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék egy bosznia-hercegovinai ügyben hozott ítélet alapján 2008-ban népirtásnak minősítette a történteket, és több egykori boszniai szerb katonatisztet is elítélt a mészárlásban játszott szerepéért. Szerbia azonban tagadta, hogy felelőssége lenne az ott történtekben.

A mostani szerb elnök a kilencvenes években a Nagy-Szerbia eszméjét hirdető, s azóta Hágában háborús bűnökért bíróság elé állított Vojislav Šešelj híve volt, és amíg Šešelj Hágában volt, pártját, a Szerb Radikális Pártot (SRS) hat éven át vezette alelnökként. Három évvel ezelőtt azonban hátat fordított az SRS-nek, és saját pártot alapított Szerb Haladó Párt (SNS) néven, amely győzött a tavaly májusi parlamenti választásokon.

Ratko Mladić ellen 1995-ben emelt vádat a hágai Nemzetközi Törvényszék. 2000 októberéig háborítatlanul élt Belgrádban, amíg fennállt az azóta a hágai törvényszék fogdájában elhunyt Slobodan Milošević rendszere. Tizenhat évnyi bujkálás után, 2011 májusában fogták el a vajdasági Lázárföld (Lazarevo) nevű faluban.

Az alábbi videót csak 18 éven felüli olvasóinknak ajánljuk.

Srebrenica: dömperekkel vitték a hullákat

Rovatok