Index Vakbarát Hírportál

Obama elítéli az egyiptomi kormányt

2013. augusztus 15., csütörtök 17:48 | aznap frissítve

Obama megszakította a Martha's Vineyard szigeten töltött nyári szabadságát, hogy határozottan elítélje az egyiptomi ideiglenes kormány durva szerdai fellépését. Az amerikai elnök lemondta a szeptemberre tervezett közös amerikai - egyiptomi hadgyakorlatot, miközben további intézkedéseket is kilátásba helyezett.

„Miközben szeretnénk fenntartani a kapcsolatunkat Egyiptommal, a szokásos együttműködés nem folytatható akkor, amikor civileket ölnek meg az utcákon, a törvény pedig háttérbe szorul” – mondta Obama.

Az Egyesült Államok a szerda reggel kihirdetett rendkívüli állapot felfüggesztését sürgeti, a helyzet normalizálódásának minél gyorsabban meg kell kezdődnie - mondta Barack Obama amerikai elnök csütörtök délután. Obama az egyetemes jogok tiszteletben tartására szólította fel az egyiptomi hatóságokat, az ellenzéket pedig arra kérte, hogy békés formában tiltakozzon.

Eközben egyre többen szorgalmazzák az amerikai politikai színtéren, hogy visszamenőleg nyilvánítsák puccsnak a demokratikusan választott egyiptomi kormány megbuktatását. Ezt Mohamed Murszi kikényszerített távozása után elmulasztotta megtenni a Fehér Ház, ezzel is óvva a közel-keleti térség biztonságpolitikája szempontjából kulcsfontosságú amerikai-egyiptomi kapcsolatokat.

Ezeket a megfontolásokat azonban elsöpörheti a szerdai rendőrségi brutalitás, amikor az iszlamista ellenzék két sátortáborát számolták fel a kormányhű fegyveres alakulatok. A támadásnak és a rákövetkező összecsapásoknak 525 halálos áldozata és 3572 sérültje van a hivatalos összesítés szerint, ezzel ez a nap volt az elmúlt két év legvéresebbike Egyiptomban.

Obama ennek ellenére még mostani, erősen kritikus megszólalásában is tartotta magát a korábbi diplomatikus megfogalmazáshoz és pusztán „katonai beavatkozásként” hivatkozott a hatalomváltásra. A vonatkozó törvény értelmében az Egyesült Államok nem támogathat puccsal hatalomra jutott kormányokat, ami Egyiptom esetében azt jelentené, hogy Washingtonnak fel kellene függesztenie az évi 1,3 milliárd dolláros katonai segély folyósítását.

„Bár Mohamed Murszi demokratikus választásokon hatalomra kerülő elnök volt, kormánya nem tisztelte az összes egyiptomi nézeteit. Tudjuk, hogy sok egyiptomi, egyiptomiak milliói, talán az egyiptomiak többsége változásokat kívánt” - igyekezett medvédeni az ideiglenes kormány kétes legitimitását.

Csütörtöki számában a The Wall Street Journal arról írt, hogy az egyiptomi erőszakcselekmények az ottani eseményekre gyakorolt amerikai befolyás csökkenését jelzik. A lap szerint a Fehér Ház, a külügyminisztérium és a Pentagon már hetek óta eredménytelenül próbálja meg rávenni a Murszi elnököt megdöntő egyiptomi tábornokokat, hogy a Muzulmán Testvériséget is vonják be az új politikai átmenetbe.

Az ideiglenes egyiptomi kormány szerda délután négy órától egy hónapra szükségállapotot hirdetett ki az országban, este héttől reggel hatig pedig kijárási tilalmat is bevezettek több városban, köztük Kairóban.

Mohamed el-Baradej, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Nobel-békedíjas volt vezetője szerdán kilépett az ideiglenes kormányból. A leköszönő alelnök levele szerint „egyetlen csepp vér kiontásáért sem tudnám elviselni, hogy felelős legyek". Baradej szerint az egyiptomi politikai válság békésen is megoldható lett volna.

Rovatok