no

Index Vakbarát Hírportál

A fejbelőtt lány kaphatja a Szaharov-díjat

2013. szeptember 17., kedd 17:58

Az Európai Parlament Malala Juszafzait és Edward Snowdent választotta a Szaharov-díj döntőseinek – írja a Time.

Edward Snowden az amerikai megfigyelési botrány kiszivárogtatója, akit Nobel-békedíjra is jelöltek, a botrányról és hozadékáról itt olvashat bővebben.

Malala Juszafzai 16 éves pakisztáni diáklány, aki szót emelt azért, hogy az összes tanulásból kiszoruló gyermek járhasson iskolába. A lányt a tálibok ezért fejbelőtték, egy brit klinikán felépült a súlyos sérülésből.

A Time szerint a díj esélyese Malala Juszafzai.

Semmi sem változott az életemben

A lány így beszélt az ENSZ-ben sérüléséről: „2012. október 9-én a tálibok homlokon lőttek. A barátaimat is meglőtték. Azt hitték, hogy a golyó majd elhallgattat minket. De tévedtek. És a csöndből egyszerre több ezer hang lett. A terroristák azt hitték, hogy megváltoztathatják a céljaimat és megállíthatják az ambícióimat. De semmi sem változott az életemben, egyetlen dolgot leszámítva: a gyengeség, a félelem és a reménytelenség meghalt, helyette erő és bátorság született.

Nem azért vagyok itt, hogy valaki ellen szóljak, nem azért, hogy személyes bosszút álljak a tálibokon vagy bármelyik terrorista csoporton. Itt állok, egy lány a sok közül. Nem csak a magam nevében beszélek, hanem azoknak a nevében, aki nem tudják hallatni a hangjukat. Akik harcoltak a jogaikért. Azért, hogy békében élhessenek, hogy méltósággal kezeljék őket. És azért vagyok itt, hogy felszólaljak minden gyermek tanuláshoz való jogáért.”

15 millió a tét

Szaharov-díjjal azokat tünteti ki az Európai Parlament, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak. A díj 50 ezer eurós (majdnem 15 millió forintos) díjjal jár, korábban díjazták Kofi Annant, Alexander Dubčeket és Nelson Mandelát is.

A díjra az európai parlamenti frakciók vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. A jelöltek közül a külügyi és a fejlesztési szakbizottság választja ki a döntősöket, akik közül később az Elnökök Értekezlete (a Parlament elnökéből és a frakcióvezetőkből álló testület) választja ki a díjazottat.

Andrej Dimitrijevics Szaharov (1921-1989) orosz magfizikus, ellenzéki és emberi jogi aktivista volt. Szaharov volt a szovjet hidrogénbomba-program vezéralakja (miközben az amerikaié Teller Ede). 1975-ben Nobel-békedíjat kapott, de miután nyíltan felszólalt Afganisztán megszállása ellen, hazájában Gorkijba, vagyis a mai Nyizsnyij Novgorodba száműzték.

Rovatok