Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglan a bukott kínai párttitkárnak

2013. szeptember 22., vasárnap 07:58

Ítéletet hozott a bíróság a még tavaly leváltott csungkingi párttitkár perében: Po Hszi-lajnak élete végéig börtönben kell maradnia, miután hatalommal való visszaélésben és sikkasztás vádjában is bűnösnek találták. Ritkán buknak ilyen magasról ekkorát kínai vezetők. Po még fellebbezhet, szerinte ő csak ártatlan áldozat, egy nap pedig kiderül majd az igazság.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság vesztegetés, sikkasztás és hatalommal való visszaélés vádjával Po Hszi-laj (Bo Xilai) volt csungkingi párttitkárt. Po a vesztegetés vádjában életfogytiglant, a sikkasztásért 15 évet, míg a hatalommal való visszaélésért 7 év börtönt kapott, emellett minden vagyonát lefoglalták, írja a BBC. A bíróság szerint Po veszélyeztette Kína nemzeti érdekeit és pozíciójával visszaélve összesen 20 millió jüanhoz (kb. 685 millió forint) jutott hozzá jogosulatlanul.

A South China Morning Post szerint Po várhatóan fellebbez az ítélet ellen, amire tíz napja van. Ez esetben két hónapon belül újratárgyalják ügyét másodfokon, de elemzők szerint ott sem számíthat nagyon más ítéletre. „Ártatlan áldozat vagyok, de úgy gondolom, hogy egy napon majd tisztázódik minden. Csendben várok majd a börtönben arra a napra” – írta a hongkongi lap szerint másfél hete egy rokonainak küldött levélben.

Pót tavaly márciusban váltották le a posztjáról, és távolították el a felső vezetésből annak a botránynak a keretében, amiben feleségét felfüggesztett halálbüntetésre ítélték egy brit üzletember meggyilkolásának vádjával. Ügye évtizedek óta az egyik legnagyobb port kavart politikai botrány Kínában, és többek szerint a kifelé kevéssé látható megosztottságra is rávilágított a Kínai Kommunista Párton (KKP) belül. Emellett az ügy azért is különleges, mert a nyilvánosság általában nem kap olyan betekintést egy kínai vezető életébe, mint ahogy Po esetében történt.

A legfontosabb 25 vezető közé jutott

A karizmatikusnak tartott Po tagja volt a párt Politikai Bizottságának, vagyis a KKP legszűkebb vezetésébe tartozott, és sokan arra is esélyesnek gondolták, hogy ha nem is a tavaly őszi tisztújító kongresszuson, de egy napon bekerüljön a legfelsőbb pártvezetésbe, a Politikai Bizottság Állandó Bizottságába.

A 2007-ben meghalt apja, Po Jibo közel állt Mao Ce-tung belső köreihez, és habár a kulturális forradalom éveiben kétszer is bebörtönözték, az 1980-as évektől újra a vezetés tagja lett. Ez is szerepet játszott fia előrelépésében a politikai ranglistán: előbb Talien kikötővárost virágoztatta fel polgármesterként, majd 2001-ben kinevezték Liaoning tartomány élére. 2004-ben kereskedelmi miniszter lett, 2007-ben pedig bekerült a Politikai Bizottságba.

Ebben az évben nevezték ki a 30 milliós Csungking párttitkárának, ahol „csungkingi modelljével” is különösen népszerű lett. A BBC szerint jobbkezével, Vang Li-csün alpolgármesterrel és rendőrfőnökkel politikai felhatalmazással kemény harcot indított a bűnözés ellen, de emellett Kína kommunista múltjának látványos dicséretét is célul tűzte ki. A gazdaság fellendítésén is dolgozott, a tartományi forrásokat megpróbálta a fogyasztás ösztönzésére használni. A viszonylag különutas lépéseivel és ambícióival azonban a pekingi vezetésben sokaknak szúrhatta a szemét.

Minden tisztségétől megfosztották

Po pályája azután vett zuhanórepülést, hogy tavaly februárban Vang a szomszédos Szecsuán tartomány székhelyének, Csengtunak az amerikai konzulátusára ment, ahol állítólag menedékjogot akart kérni. Habár végül el kellett hagynia a konzulátust, de Vang ott utalhatott arra, hogy a 2011 novemberében egy csungkingi szállodában holtan talált Neil Heywood brit üzletembert meggyilkolhatták, de a csungkingi vezetés ezt megpróbálta eltitkolni, ezért a hatóságok vizsgálatot indítottak.

Az egész ügyben még mindig sok a homályos, nem ismert részlet. Az továbbra sem egyértelmű, pontosan milyen kapcsolat fűzte Heywoodot a Po család tagjaihoz, akiket már évek óta ismert. Egyes feltételezések szerint Heywood segíthetett a Po család pénzét külföldre juttatni, és fiuknak, Po Kua-kuának is segített bejutni egy brit középiskolába, majd pedig az amerikai Harvard egyetemre.

Heywood halálának okaként 2011-ben alkoholmérgezést állapítottak meg, a testét pedig elhamvasztották, de előtte még vérmintákat vettek tőle. A hatóságok 2012 elején Po feleségét, Po Ku Kaj Lajt vádolták meg az üzletember meggyilkolásával, az eset pedig hamar politikai botránnyá dagadt. Pót márciusban leváltották posztjáról és minden párttisztségét is elveszítette, fegyelmi vizsgálat indult ellene, mert a gyanú szerint megpróbálta eltusolni felesége ügyét.

A nő augusztusi tárgyalásán elismerte, hogy a család egyik alkalmazottjának segítségével előre megfontolt szándékkal megmérgezte Heywoodot egy üzleti vita miatt. A bíróság felfüggesztett halálbüntetésre ítélte, az alkalmazott pedig 9 év börtönt kapott. A vizsgálatok megállapításai szerint a gyilkossággal tisztában voltak a rendőrség helyi magas rangú vezetői, de megpróbálták eltitkolni a bizonyítékokat, és a nyomozást is hátráltatták. Vang Li-csünt szeptemberben 15 év börtönre ítélték, amiért együttműködött a hatóságokkal, de más rendőri vezetők is börtönbüntetést kaptak.

Tagadta a vádakat

Pót idén július végén vádolták meg hivatalosan, pere augusztus 22-én kezdődött és öt napig tartott. Az eljárás nem korlátozódott kizárólag a felesége ügyében játszott szerepére, azzal is vádolták, hogy Talien város polgármestereként is kenőpénzt fogadott el, két üzletembertől kapott pénzekből pedig többek között egy villát vásárolt Franciaországban, és fia külföldi kiadásait is ezekből állta.

A korábbi hasonló tárgyalásoktól eltérően a bíróság mikroblogján jelentetett meg részleteket a perről. Ezek alapján a volt párttitkár az összes vádat kategorikusan tagadta, és hosszas védelmi beszédekkel készült. Felesége állításait nevetségesnek nevezte, míg volt rendőrfőnöke vallomása szerinte tele van hazugsággal, az egyik tanút pedig „veszett kutyához” hasonlította az ABC szerint. Az ügyészek azt kérték, hogy kemény büntetést kapjon, amiért nem mutatott megbánást a pere alatt.

Érdekcsoportok vetélkedésére is mutathat a háttérben

Több elemző szerint Po gyors és botrányos leváltása arra is rámutatott, hogy a kínai vezetőség, ami kifele egységes képet mutat, korántsem teljesen egységes. A feltételezések szerint belül komoly viták zajlanak, frakciók és érdekcsoportok küzdenek egymással, például a konzervatívok a reformerekkel, a liberálisabb értékeket vallók a tradicionális maoistákkal.

Po ügyét többen a háttérből még mindig befolyásos Csiang Cö-min volt elnök köre és a márciusban leköszönő Hu Csin-tao elnök, valamint a vele együtt leköszönő Ven Csia-pao miniszterelnök kínai keretek között reformistának tartott köre közötti nézetkülönbségek részeként is értelmezték. Ven tavaly Po említése nélkül is keményen bírálta az ügyet, szerinte a helyi hatóságoknak tanulniuk kell a Vang Li-csün-esetből.

A New York Times korábban arról írt, hogy több lehallgatási ügy is hozzájárulhatott Po kegyvesztetté válásához, állítólag még Hu Csin-tao telefonbeszélgetését is lehallgatták a csungkingi vezetők. A lehallgatásokat több pekingi pártvezér is közvetlen kihívásként és Po hataloméhségének bizonyítékaként értékelte.

Szintén a tágabb dimenzióra mutatott rá Nicholas Bequelin, a Human Rights Watch egyik kutatója, aki szerint Po pere és a rá váró körülmények azért is fontosak, mert precedensértékűek lehetnek arra nézve, hogyan kezelnek más magas rangú vezetőket a jövőben. Habár azt sem zárják ki, hogy egy különleges magánzárkába csukják, de a BBC szerint Po várhatóan a Csincseng börtönbe kerülhet. A Csincsengben a kegyvesztett volt politikai vezetőkhöz hasonlóan viszonylag kivételezett körülmények között töltheti büntetését. Az átlagos rabokhoz képest tévét, sétát, kiadósabb ételt kaphat, vagy például a saját ruháit hordhatja.

Rovatok