Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea megint fegyverkezik

2013. november 30., szombat 11:07

Észak-Korea új rakétakilövő létesítményt épít egy amerikai kutatóintézet szerint. Az ország északkeleti partvidékén lévő katonai bázison lévő intenzív építkezésekre műholdképek utalnak. A munkálatok valószínűleg egy új rakéta-összeszerelő üzem és kilövési irányítóközpont üzembehelyezésére irányulnak. Feltételezések szerint a bázis a jelenleginél nagyobb rakéták kilövésére is alkalmas lenne – írja a Guardian.

Nyugati találgatások szerint a Tonghae-i létesítmény 2017-ben készülhet el. Ez a legújabb jel, hogy Észak-Korea továbbdolgozik a nukleáris és rakétaprogramján, annak ellenére is, hogy az ország hivatalosan elköteleződött a „segélyért leszerelést” célzó nemzetközi tárgyalások folytatása mellett. Washington korábban azt hangsúlyozta, hogy csak akkor tárgyal Phenjannal, ha Észak-Korea bizonyítja őszinte törekvését a leszerelés mellett.

A Koreai félszigeten a helyzet az év első felében vált különösen feszültté: Dél-Korea és az Egyesült Államok március elején kéthónapos hadgyakorlatot kezdett, mire Észak-Korea sorra licitált rá saját fenyegetéseire a két ország ellen, többek között megelőző atomcsapást is kilátásba helyezett. A konfliktus miatt bezárták a határközeli Keszong ipari parkot is, a dél-koreai vendégmunkásokat fogadó északi létesítmény újranyitásáról augusztusban született megállapodás.

Rovatok