Index Vakbarát Hírportál

Nyílt levélben békülne Észak-Korea

2014. január 24., péntek 08:45

Nyílt levélben fordult Dél-Koreához Észak-Korea: a békülés érdekében az „ellenséges katonai tevékenységek″ felfüggesztésére szólítják fel déli szomszédjukat.

A BBC szerint a levél időzítése nem véletlen, néhány hét múlva kezdődik a Foal Eagle (Fiatal sas) amerikai–dél-koreai hadgyakorlat, melyet Phenjan évről évre provokációnak minősít. Tavaly különösen nagy feszültséget okozott a hadgyakorlat: Észak-Korea könyörtelen megtorlással fenyegetőzött, ha a haditengerészeti gyakorlat közben megsértenék szuverenitását.

 Az észak-koreai hadsereg akkor azt közölte: minden egysége és alegysége egyszerre indít válaszcsapást, ha csak egy lövedék is esik az ország területi vizeire. A világsajtó a háború előszeléről cikkezett, de a koreai magyarok nem szeppentek meg.

A mostani nyílt levelet Dél-Korea szerint „hátsó szándékkal″ küldték. A levélben Észak-Korea bizalmatlanságot szülő akadálynak nevezte a hadgyakorlatot:

Az Észak és Dél viszonyának rendezéséhez szükséges széles út építéséhez elengedhetetlen, hogy hagyjanak fel az ellenséges katonai tevékenységekkel, mely a legnagyobb, bizalmatlanságot és konfrontációt fűtő akadály. Sajnálatos módon a dél-koreai hatóságok kitartanak helytelen negatív hozzáállásuk mellett, pedig nem kellene meggondolatlanul visszautasítaniuk őszinte és fontos javaslatunkat.

A déli védelmi minisztérium szóvivője szerint a feszültséget az északi katonai provokáció okozta. Szöulban attól tartanak, hogy Phenjan esetleg provokációra készülhet.

A hadgyakorlat februárban kezdődik. A tavalyi hadgyakorlat alatt részletes infografikán hasonlítottuk össze a két Korea haderejét.

Rovatok