Index Vakbarát Hírportál

A leváltott ukrán elnök Viktor Janukovics gépét nem engedték felszállni Donyeckből, nem tudni hol lehet most. Kiszabadult börtönéből legfőbb ellenfele, Julija Timosenko, aki szombaton megjelent a Majdanon, de vasárnap jelezte, hogy nem pályázik a miniszterelnöki tisztségre. A parlament nem hozta össze az új kormánykoalíciót, de megbízta az államfői feladatok ideiglenes ellátásával Timosenko bizalmasát, Olekszandr Turcsinovot. A kormányfőről, később döbntenek, Jacenyuk, Timosenko és az ő korábbi külügyminisztere, Pjotr Porosenko jöhet szóba. Kijevben már nyugodt a helyzet, de több kelet-ukrajnai városban meglehetősen feszült, mindkét oldalról utcára vonultak tüntetők. Közben az államcsődöt is el kéne kerülni, az EU segítséget ígért – a legfrissebb hírek szerint 20 milliárd eurót is adhatnak a reformokhoz –, Catherine Ashton külügyi főképviselő hétfőn Kijevbe érkezik tárgyalni. Az is kiderült, hogy Moszkva mégis hajlandó tovább folyósítani a tavaly megígért 15 milliárd dolláros hitelt.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A fene se tudja, hogy mennyire pontosak és hitelesek ezek az adatok, hiszen az ukrán egészségügyi minisztérium közölte, de tessék:

    • kedd óta összesen 77-en haltak meg a fővárosban,
    • 577 sérülthöz hívtak mentőt, és 369 ember került kórházba,
    • az elmúlt egy napban összességében a rendőrök és tüntetők közti összecsapások 132 sérültje szorult orvosi ellátásra, közülük 82 embert szállítottak kórházba.
  • És nem fordítva. Tény, hogy elég nagy a káosz és a halálos áldozatok között bizony rendőrök is vannak, a videófelvételek tanúsága szerint az orvlövészek éppenséggel a belügyi alakulatból kerültek ki. Az elfogulatlan Kossuth Rádió arról is hírt adott, hogy a rendőrök felkutatják a terroristákat és ártalmatlanná teszik őket. "Terrorellenes műveletekről" beszélnek.

    Nem hiszi? Hallgassa meg! (forrás: Vastagbőr blog)

  • John Kerry amerikai külügyminiszter az ukrajnai erőszak megfékezésére szólított fel még csütörtökön.

    Ukrajna népe és a nemzetközi közösség felelősségre fogja vonni azokat, akik bűnösek a történtekben

    - írta közleményben.

  • A tüntetők péntekre virradóra szabadon engedték az ukrán belügyi erők tagjait, akiket előző nap ejtettek rabul. A foglyok szabadulása számos ellenzéki parlamenti képviselő közbenjárására történt.

    A tüntetők között ennek ellenére heves viták robbantak ki a témában. Amikor busz érkezett a szabadulók elszállítására, több mint százan körbevették a járművet. Néhányan azt javasolták, hogy a katonákat az őrizetbe vett tüntetőkre cseréljék ki. Végül a tüntetők többsége és parlamenti képviselők élő falat alkottak a katonák köré, és ennek köszönhetően menekítették ki őket. Az elengedettek gyalog távoztak, mert a kisebbségben maradt elégedetlenkedők kilyukasztották a busz kerekeit. (MTI)

  • A tüntetők nem készülnek arra, hogy elhagyják a Függetlenség terét, csütörtök éjszaka is folytatták a barikádok építését. Péntekre virradóra nem volt összetűzés a rendfenntartó erők és a tiltakozók között.

  • Lemondott az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese, tiltakozva az ellen, hogy a hatalom megpróbálja bevonni a hadsereget a válság rendezésébe - jelentette pénteken kora reggel az UNIAN hírügynökség, amely honlapján közzé is tette a tábornok lemondó levelének másolatát.

    "Ma a katonák bevonása zajlik a polgári konfliktusba, ami megengedhetetlen. Ez katonák és békés polgárok halálához vezethet, amit nem szabad megengedni. Ez az én személyes álláspontom polgárként, tisztként, vezetőként, aki felelős a beosztottaiért. Ezért benyújtottam lemondásomat" - írta Jurij Dumanszkij altábornagy. (MTI)

  • Összeomlott a közlekedés csütörtök este Lemberg központjában, miután ezer autós hajtott a városházához, hogy önkéntes rendfenntartó szolgálatra jelentkezzen a közhivatalok elfoglalása miatt rendőrség nélkül maradt város polgármesterének, Andrij Szadovijnak a felhívására. Az autós önkéntesek a rendbontást és a törvénysértést akarják megakadályozni, de a hatalom által felbérelt randalírozók semlegesítését is feladatuknak tekintik, írja a zik.ua hírportálra hivatkozva az MTI.

  • Az USA azt követeli Ukrajnától, hogy a hatalom hívja vissza az utcáról az erőszakszervezeteket, valamint kijelentették, hogy szankciókat fognak bevezetni azon ukrán tisztségviselőkkel szemben, akiknek közük volt a véres kijevi oszlatásokhoz. Ezt Joe Biden amerikai alelnök jelentette be, miután telefonos megbeszélést folytatott Viktor Janukovics ukrán elnökkel.
    (ITAR-TASZSZ)

  • Az ukrán parlament pénteken tárgyal arról, hogy visszatérjenek-e a 2004-es ukrán alkotmányhoz, amiben szélesebb jogköre volt a parlamentnek, és az elnöknek kevesebb hatalom a kezében. Ezt az ukrán parlament alelnöke jelentette be csütörtök éjszaka.
    A parlament megvizsgálja az átmeneti kormány felállításának a lehetőségét is. Az alelnök szavait a Batykivscsina párt egyik képviselője is megerősítette, de hozzátette, hogy csak akkor tárgyalnak az átmeneti kormány létrehozásáról, ha már visszaállították a 2004-es alkotmányt.
    (ITAR-TASZSZ)

  • Molotov koktélokat kapott, aztán egy feliratot, hogy ő egy hóhér. Végül ledőlt a Zsitomir központjában álló Lenin-szobor. A tömeg Ukrajna dicsőítése mellett a radikális Pravij Szektor nevét skandálja. Nem pedig az ellenzéki parlamenti pártokét.

  • Pénzzel és önkéntesekkel támogatja a regnáló ukrán hatalom ellen tüntetőket a kárpátaljai Rahó cigány közössége. A Rahón élő romák 2500 hrivnyát (körülbelül 70 ezer forintot) ajánlottak fel a kijevi Majdan támogatására.

    Az MTI szerint jelenleg húsz roma önkéntes vesz részt a rahói járási állami közigazgatási hivatal épületének őrzésében, amelyet csütörtök délután foglaltak el helyi aktivisták, miután visszatértek az Ungváron tartott megmozdulásról. 

  • Talán ha otthon játszott volna, más lett volna a helyzet, ám az Európa Liga mérkőzését a Valencia ellen Kijevből át kellett tenni Ciprusra a zavargások miatt. A spanyolok 2-0-ra győztek, ráadásul úgy, hogy a 92-percben a kijeviek öngólt lőttek. Ezt nem ússza meg Janukovics.

  • Bár most úgy tűnik, nyerésre áll az ellenzék, biztos, ami biztos, megerősítik a barikádokat a Majdanon, ahol most tízezer ember gyűlt össze.

  • A Kijevtől nyugatra fekvő városban épp döntik lefelé Lenin szobrát.

  • Él a 21 éves, torkon lőtt önkénteslány

    Életben van Oleszja Zsukovszkaja, akit csütörtök orvlövészek lőttek torkon a Majdanon, miközben ő a Vöröskereszt önkénteseként a sebesültek ellátásában segített. A lány pár órája tért magához, nagyon gyenge, jelenleg gépekkel figyelik, az orvosok még nem tudják, hogy felépül-e. 

  • Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter megpróbált kapcsolatba lépni az ukrán védelmi minisztériummal az Ukrajnában elkövetett erőszakos cselekményekről tett fel kérdéseket, de a Kijev „nem reagált“ Washington „kérdéseire“ – mondta a Pentagon szóvivője. Kirby szerint „példátlan“ a rugalmasság hiánya ukrán részről. A szóvívő szerint Washingtonban kizárólag szankciókon gondolkodnak.

    Az elnök sürgősen mérlegeli, hogy a rendelkezésére álló eszközök közül melyekkel él

    – mondta Josh Earnest.
    (MTI)

  • Szinte felrobbant a Twitter arra a hírre, hogy az ukrán parlament megszavazta a Berkut, vagyis az ukrán rohamrendőség visszavonását Kijevből. Több Twitterező szerint a Majdanon táncolnak, mulatnak és tüzijátékot lövöldöznek. 

  • Miután Barack Obama beszélt Angela Merkellel, a Fehér Ház közölte, hogy szankciókat léptethetnek életbe bizonyos ukrán politikusokkal, hivatali beosztottakkal szemben. Hogy az pontosan mi volna és kiket érintene név szerint, még nem részletezte a Fehér Ház szóvivője, de minden bizonnyal az EU tervéhez hasonló volna: vízumtilalmat és számláik befagyasztását jelentheti.

  • Csütörtök délután robbanás történt Lvovban a rendőrség szállásán, aminek következtében tűz ütött ki az épületben. A tűz eloltása után találták meg a Berkut két tagjának holtestét. Az esetet még vizsgálják, akár az is lehet, hogy egy tüntető Molotov-koktéllal találta el az épületet.

  • Hogy érzékelhető legyen, mennyire intenzíven szivárgonak el Janukovics szövetségesei a nagy nevek helyett jöjjön egy egyszerű adat: A Kijevben lévő Zsuljani repülőteréről naponta 18-30 magángép száll fel. Ma hetven.

  • Steven Harper Kanada miniszterelnök bejelentette, hogy kiterjeszti az ukrán csinovnyikokkal szembeni szankcióit. A miniszterelnök szerint nemsokára ők is az EU-hoz hasonló „feketelistát“ fognak összeállítani, és ezzel szinte lehetetlenné teszik a vízumok kiadását azoknak az ukrán tisztségviselőknek, akinek köze volt a véres kijevi oszlatásokhoz. 

  • Az Ukrajnszkaja Pravda szerint Hmelnickijben letartóztatták az állambiztonság megyei vezetőjét, azért mert szerdán az állambiztonság épületéből a tüntetők közé lövetett, emiatt egy nő a helyszínen meghalt, hárman pedig súlyosan megsebesültek. Viktor Kraitor elismerte bűnösségét. A katonai ügyészségen hallgatják ki, és katonai börtönbe viszik.

  • Merkel Obamával, majd Putyinnal beszélt, aztán az orosz elnök David Cameront hívta, úgy tűnik olyan megoldás körvonalazódik, amire mindegyik fél rábólint. Janukovicson itt már nem múlik semmi.

  • Mindennél beszédesebb, hogy a kijevi repülőterek várótermei tele vannak a kormánypárt befolyásos tagjaival. Rinat Ahmetov, Vlagyimir Ribak lelépése különösen fontos jelzés lehet. Ha igaz az is, hogy Janukovics két fia is elhagyta Donyeckből az országot családjával, akkor pedig minden eldőlt. (Az elnöki adminiszteráció ezt a hírt egyelőre cáfolta.) A német-francia-lengyel elnöki trió tárgyalása akkor már csak formaság is lehet, talán hamarosan új és egészen közeli elnökválasztásról fogunk hallani.

  • A jelen lévő parlamenti képviselők többsége az imént megszavazta a Berkut, vagyis az ukrán rohamrendőrség kivonását Kijevből, és azt is, hogy a hatóságok befejezik az eddigi „antiterrorista akciókat“ az országban, aminek a keretében a rendőrség felhatalmazást kapott az éles fegyver használatára, továbbá megtiltják az emberek szabad mozgásának akadályozását (pl. útzárak), és szabadon engednek minden aktivistát, akiket a tüntetések során tartóztattak le.
    (Slon.ru)

  • Nikita az orosz hírügynökségeket figyeli, Nyilas Gergő közben egy tüntetőlánnyal beszél telefonon a Majdanról. A háttérben pedig a most éppen Kijevből tudósító Földes Andris plüssmajma.

  • Az imént jelentette be hat kormánypárti képviselő az ukrán parlament elnökhelyettesének, hogy elhagyják a Régiók Pártja frakcióját. A parlamentben csak a képviselők harmada ül ott, mivel úgy néz ki, hogy egyre többen hagyják el az országot.
    (Liga.net)

  • „Két kiutat is találtak a kormánypártiak: Boriszpolt és Zsuljanit” – mondta az elnöki administzráció korábban menesztett vezetője, Szergej Ljovocskin, arra utalva, hogy Janukovics VIP-szövetségesei – Ahmetov, Ribak és még sokan mások – a főváros két repülőterén keresztül elhagyják az országot.

Rovatok