Index Vakbarát Hírportál

A leváltott ukrán elnök Viktor Janukovics gépét nem engedték felszállni Donyeckből, nem tudni hol lehet most. Kiszabadult börtönéből legfőbb ellenfele, Julija Timosenko, aki szombaton megjelent a Majdanon, de vasárnap jelezte, hogy nem pályázik a miniszterelnöki tisztségre. A parlament nem hozta össze az új kormánykoalíciót, de megbízta az államfői feladatok ideiglenes ellátásával Timosenko bizalmasát, Olekszandr Turcsinovot. A kormányfőről, később döbntenek, Jacenyuk, Timosenko és az ő korábbi külügyminisztere, Pjotr Porosenko jöhet szóba. Kijevben már nyugodt a helyzet, de több kelet-ukrajnai városban meglehetősen feszült, mindkét oldalról utcára vonultak tüntetők. Közben az államcsődöt is el kéne kerülni, az EU segítséget ígért – a legfrissebb hírek szerint 20 milliárd eurót is adhatnak a reformokhoz –, Catherine Ashton külügyi főképviselő hétfőn Kijevbe érkezik tárgyalni. Az is kiderült, hogy Moszkva mégis hajlandó tovább folyósítani a tavaly megígért 15 milliárd dolláros hitelt.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A téren és környékén négy tábori kórház is működik. A helyi orvosok szerint 70-100 ember halhatott meg eddig. Ezt semmilyen más forrásból nem lehet most megerősíteni, én ezt hallottam itt, ez terjed az utcán. Amióta itt vagyok, én egy lelőtt embert láttam, akit épp vittek el mellettem rohanva egy hordágyon.

  • A német, a francia és a lengyel külügyminiszterek egy „stabilizációs tervet“ vázoltak fel csütörtökön Viktor Janukovics ukrán elnöknek – mondta az ITAR-TASZSZ-nak a tárgyalásokra rálátó egyik forrás. A külügyminiszterek felvázolt terve szerint Ukrajnában alkotmányos reformot kell végrehajtani, valamint előrehozott parlamenti és elnöki választásokat kellene tartani, hogy a belpolitikai helyzetet stabilizálni lehessen.

    A külügyminiszterek Janukovics találkozója után az ellenzék képviselőivel tárgyaltak, a „stabilizációs tervet“ még egyik fél sem fogadta el. 

  • Az előbb írtunk arról, hogy Janukovics fiai és családjuk elmenekült Ukrajnából. Az elnök sajtóosztálya nemrégiben ezt közleményben cáfolta, az Ukrainszkaja Pravada értesülését „teljes badarságnak“ nevezték.

  • Az EuroMaidan Facebook-oldala szerint elhagyta Ukrajnát. Rinat Ahmetov állítólag Londonba repült magángépén. A becslések szerint 22 milliárd dollár felett rendelkező 48 éves üzletember – aki Janukovics szürke eminenciásának számít – az elmúlt hetekben már jelezte, hogy a kormánynak keresnie kellene a megegyezést az ellenzékkel. Úgy tűnik, a Sahtar Donyeck tulajdonosa ennek már kevés esélyét látja – feltéve, ha távozása igaz.

  • Épp most kaptak el és hoztak be ide az elfoglalt városházára öt-hat tyituskit, vagyis a kormánypárt által pénzelt, civil ruhás provokátort, futballhuligánt. 15-20 harci ruhába öltözött, mellényt és sisakot viselő tüntető hozta be őket. Nem tudom, mi fog történni velük. Azt mesélték korábban, az elfogott tyituskik sorsa a nyilvános megszégyenítés, de azért néha jól meg is verik őket. Volt, hogy egy színpadra állították fel őket, ahol nyilvánosan bocsánatot kellett kérniük az ukrán néptől. És volt, hogy egy táblát akasztottak a nyakukba, azzal a felirattal, hogy "300 hrivnyáért elárultam Ukrajnát". Aztán így vitték őket végig az utcákon. Most egy húsz év körüli gyereket visznek fel a színpadra, terepruha van rajta és sír. Hoznak egy másikat is, összesen ötöt, ha jól látom. Valamilyen népítélet szerű dolog lesz ebből, őket is mindjárt nyilvánosan megszégyenítik. Közben mellettem azt mesélik, ezek a tyituskik korábban megrohamoztak egy kijevi egyetemi kollégiumot.

  • Az ellenzéki Batykivscsina vezetője, Arszanyij Jacenyuk is felszólalt a parlamentben. A törvényhozás fontos döntés előtt áll: ha elhatározza a 2004-es alkotmány visszaállítását – ami alapján a kormányfő jogköre jelentősen bővülne az elnök rovására – akkor csökkenhetne a feszültség Ukrajna utcáin. Igaz, sokak szerint ehhez már késő. Most már csak Janukovics azonnali távozása jelenthet kiutat a vérfürdőből.

  • Igor Kosztenkó mindössze 22 éves volt, sportújságíróként dolgozott a Sportanalytic című ukrán sprortlapnál. A fiatal férfi holttestét a kijevi városközpontban találták meg, az ukrán források szerint fejlövés végzett vele.

  • A kormány oldalán bevetett fizetett civilruhás utcai harcos provokátor. Az elnevezés Vagyim Tyitusko nevéből született. A küzdősportot űző fiatalember a kormánypárti Régiók Pártjának több rendezvényét biztosította társaival. A neve azonban akkor lett ismert, amikor egy ellenzéki tüntetésen – állítása szerint önvédelemből – két újságíróra támadott. Végül három évet kapott két évre felfüggesztve. Később egy interjúban közölte, hogy ő a Majdant, és főként Klicskót támogatja, a kormánypárt tagja sosem volt, csupán kereseti lehetőséget látott benne. Ami a nevét illeti, szereti ugyan, de a tyituski miatt már eldöntötte, hogy ha megnősül, akkor a felesége nevét fogja felvenni.

  • Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet az Ukrajnának szánt fegyverszállítások felfüggesztésére szólította fel a nemzetközi közösséget. Az emberi jogi szervezete szerint le kell állítani az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállítmányokat, valamint az olyan tömegoszlató fegyverek és eszközök szállítását, amelyekkel kapcsolatban komoly a kockázata annak, hogy az ukrán biztonsági erők visszaélhetnek velük.

    Az Amnesty International felszólította az ukrán hatóságokat is azoknak a jelentéseknek a független, pártatlan és haladéktalan kivizsgálására, amelyek szerint az ukrán biztonsági erők és velük összejátszó civil fegyveresek tüntetőket öltek vagy sebesítettek meg.
    (MTI)

  • Itt vagyok a Majdantól nem messze lévő városházán, amit a tüntetők már egy jó ideje elfoglaltak. Azóta három funckiója van: kórházként, információs centrumként és pihenőként működik. A pulpitus mellett, ahol a polgármester szokott beszélni, egy fehér zongora áll, egy fikcó épp játszik rajta. Olyan az egész, mint valami Jancsó-film. Az emberek sétálgatnak, néha eldördül egy lövés, elvisznek egy sebesültet, aztán sétálgatnak tovább.

  • A brüsszeli Schuman téren tüntetők szankciókat követelnek az ukrán vezetés ellen. A külügyminiszterek innen egy sarokra épp most tárgyalnak erről. (az Eurológus fotója)

  • Már az alapvető élelmiszerek is hiányoznak a városban, még a külvárosi szupermarketekből is – tudtuk meg egy kijevi lakostól. A pénzkiadó automaták ugyan működnek, ám sok helyen látványos sorok alakultak ki. Nincs általános tanítási szünet az iskolákban sem, kivéve a majdanhoz közeli iskolákat.

  • – mondta az Indexnek egy asszony, aki nemrég jött el a Majdanról. "A tiltakozások kezdete óta munka után gyakran kijártam. Hősök a tüntetők, Janukovicsnak pedig börtönben a helye" – mondta az asszony, aki egy állami vállalat dolgozója. A Hresatyikon egy helyen a barikád mellett nyolc holttestet számolt össze.

    470697039
    Fotó: Bloomberg
  • Refat Csubarov, a krími tatárok parlamentjének (medzslisz) elnöke csütörtökön kijelentette, hogy nem engedi meg, hogy a Krím félszigetet átadják Oroszországnak. 

    A dél-ukrajnai krími köztársaság parlamentjének elnöksége február elején határozott arról, hogy az orosz többségű terület autonómiája védelmében változtatásokat kezdeményez alkotmányában, továbbá Oroszországhoz készül fordulni segítségért és védelemért. A Krím népességének többségét (58 százalék) az oroszok teszik ki, az ukránok aránya 24 százalék, a tatároké pedig 12 százalék.
    (MTI)

  • Megerősítette egy helyi forrásunk, hogy a hírekkel ellentétben nem zárták le a Kijevet kettészelő Dnyeperen átívelő hidakat. Autóval lehet közlekedni a városban, persze ez nem vonatkozik a Hresatyikra, és a tiltakozások központjára, a Majdanra.

  • „Ez információs háború, partizánkodás, kacsa" – ezekkel a szavakkal igyekezett cáfolni Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, hogy Janukovics Oroszországtól kérne politikai menedékjogot. Dmitrij Peszkov a Dozsgy televíziós csatornának azt is elárulta, hogy „Putyinnak nincs ideje tévét nézni, az ukrajnai eseményekről a híreket más forrásokból kapja.” 

  • A belügyi erők kivonását követeli Kijev belvárosából a Fehér Ház. A washingtoni közlemény szerint azonnal tárgyalóasztalhoz kell ülnie Janukovicsnak az ellenzékkel.  A Fehér Ház szóvivője, Jay Carney közölte: az erőszak nem fogja megoldani a helyzetet.

  • A Reuters szerint eddig 39 halálos áldozatot követelt a csütörtöki nap, ezzel 67-re nőtt a halottak száma Ukrajnában. A ukrán belügy közleménye szerint eddig 13 rendőrt halt meg, és 130 rendőrt ápolnak kórházban lőtt sebekkel. 

  • Tegnap 30-40 ember gyűlt össze a budapesti Szent István Bazilika előtt gyertyát gyújtani a kijevi tüntetések áldozataiért, ma az Együtt-PM szervez szolidaritási tüntetést az Ukránok Országos Önkormányzata előtt a Hajós utcában. A tegnapi rendezvényről készült képeink errefelé láthatóak.

  • Az Ukrainszkaja Pravda brüsszeli tudósítója szerint az Európai Unió a beutazási és pénzügyi szankciókat vezet be azon ukrán tisztségviselőkkel szemben, akinek „vér tapad a kezéhez“, vagyis akik bármilyen szinten részesei voltak a véres oszlatásoknak. Az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy a lapnak azt nyilatkozta, hogy a „vízumok kiadásának korlátozása csak az egyik válasz, a másik a pénzügyi szankciók lesznek”. Szerinte az ukrán elnöknek le kell mondani, és előrehozott választásokat kell kiírni Ukrajnában.

  • Oleg Ljasko ukrán képviselő szerint nemrégiben a donyecki repülőtérről felszállt Janukovics két fia családjának a repülőgépe, szerinte menekülnek a országból. A Facebook-oldalán azt is írja, hogy a donyecki repülőtér VIP várójában a Régiók Pártjának két képviselője tartózkodik. A képviselő szerint „menekülnek a népharagtól“.
    (gazeta.ua)

  • Rálőttek egy kenyérszállító autóra Kijevben – írta az Unian. A portál szerint a támadók ezután a helyszínen két járókelőt is kiraboltak, elvették ékszereiket. Mások is arról számoltak be, hogy nagyon megszaporodtak a betörések is, miután összeomlott a közrend.

  • Nehéz kiigazodni, hogy vajon melyik történet valós vagy csak legenda, mindenesetre rengeteg furcsa hír kering. Az ukrán srác, aki az érkezésemkor mellém szegődött és segített eljutni a szállásra, több ilyet is mesélt. Az egyik arról szólt, hogy reggel tíz hullát látott a Majdan mögött lévő McDonald'snál, akiket pont akkor lőttek le. A kevésbé hihető hírek közé tartozik, hogy állítólag a Majdanon a tüntetők elfogtak egy rendőrt. A rendőrnek pedig ahogy megragadták a karját, leesett a jelzése, és kiderült, orosz katonai zubony van rajta. Mert hogy ő valójában egy orosz katona. Ez sokkal inkább a legenda kategóriájába tartozik, de jól mutatja, milyen felfokozott a hangulat. És nemrég egy olyan hír is elterjedt, hogy este hat után nem lesz a városban internet. Ez majd hamarosan kiderül.

  • Az ukrán Egészségügyi Minisztérium szerint már 64 halálos áldozata van a Kijevben kedd óta tartó zavargásoknak. Emellett a minisztérium szerint zavartalanul zajlik a sérültek kórházi ápolása, és a korábbi híresztelésekkel ellentétben van elegendő gyógyszer a sérültek ellátására. Bár az Index helyszíni forrásai szerint fogytán van a gyógyszer, és tele vannak a kórházak is, a sérülteket iskolákban helyezik el. 

  • Az emberi jogokért felelős biztosát küldi Kijevbe Vlagyimir Putyin orosz elnök. Vlagyimir Lukin közvetítőként vesz majd részt az ellenzék és az ukrán kormány közötti tárgyalásokon. Orosz közvetítőt az ukrán elnök kért Moszkvától, hogy gördülékenyebben folyjanak a tárgyalások az ellenzékkel.
    (ITAR-TASZSZ)

  • Estek a régió valutái az ukrán zavargások miatt – írta a Reuters. Igaz, a mértéke kicsi, de jelzi, hogy a szomszédokra is fröccsen a zűrzavarból. A forint 0,36, a román lej 0,37, a lengyel zloty 0,28, a cseh korona 0,11 százalékot esett csütörtökön a dollárral szemben.

  • Sikerült a 450 főből 227 képviselőnek összegyűlnie a radában, így a parlamenti ülés megkezdődhet. A törvényhozás döntései fontosak szerepet játszhatnak a rendezésben.

  • Miután a német, a francia és a lengyel külügyminiszter találkozott Janukoviccsal, Radoslaw Sikorski a Twitteren közölte: nemsokára tárgyalnak az ellenzék képviselőivel is.

  • A belügyminisztérium úgy tudja, hogy 70 rendőrt ejtettek foglyul a tüntetők. A belügyi erők tagjainak sorsa egyelőre ismeretlen. Az ellenzéki Szabadság Rádió 60-ról tud, de közölte, hogy biztonságban vannak a belügyesek és ők is megkapják a szükséges orvosi segítséget. A rendőrök sorsa azért is fontos, mert a belügyminisztérium az ő kiszabadításukra hivatkozva közölte, hogy jogukban áll éles lőszert bevetniük a tüntetők ellen.

Rovatok