Index Vakbarát Hírportál

Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Magyar alezredes vezeti az EBESZ-eseket

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Főleg fiatal civilek vettek részt a fáklyás meneten az orosz nagykövetség elől az Országos Ukrán Önkormányzatig vonulva, kritizálva az orosz aggressziót és a magyar kormány hallgatását.

    Ezt a tüntetést a kormánynak kellett volna szervezni
  • Az orosz Kommunista Párt arra kéri a többi parlamenti frakciót, hogy ne utazzanak az USA-ba és az Európai Unióba. A kommunisták szerint erre a lépésre azért lenne szükség, mert nem kizárható, hogy az orosz honatyákat az ukrán helyzet miatt támadás érheti külföldön. A javaslatot kommentálta a kormányzó Egységes Oroszország párt is, akik szerint meg kellene fontolni a kommunisták javaslatát. (Izvestia) 

  • Viktor Janukovics kérte levélben Putyintól, hogy Moszkva küldjön csapatokat Ukrajnába – közölte a Reuters szerint Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete. Ha ez igaz, úgy meglepő, hogy Moszkva eddig várt ennek a levélnek a közlésével, amely helyett eddig a Krími Autonóm Köztársaság kérésére hivatkozott, noha sokkal kézenfekvőbb lett volna a Moszkva által legitimnek tekintett Janukovics kérésére építeni a beavatkozást.

  • Francois Hollande francia államfő, David Cameron brit miniszterelnökkel és Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során hangsúlyozta, hogy Oroszországnak el kell fogadnia egy, a nemzetközi jognak megfelelő megoldást az ukrán válságban. A veztők szerint az fontolóra kell venni célzott intézkedéseket az Európai Unió és Oroszország közti kapcsolatokban, abban az esetben, ha nem történik meg a csapatok visszavonása.(MTI)

  • Konkrét számok nélkül jelentette be az amerikai elnök, hogy segélycsomagot kell biztosítani Ukrajna számára. Barack Obama szerint a törvényhozóknak együtt kell működniük a kormánnyal a terv megvalósítására. Az elnök erről Benjamin Netanjahu washinigton látogatásakor beszélt.

  • Kissé bátor számításokkal állt elő a Bank of America Meryll Linch. Az amerikai befektetői bank Vedomosztyi által közölt elemzése szerint az orosz GDP három százalékát is elérheti a krími beavatkozás költsége. Az 53 milliárdos költség – miután az ország tavalyi bruttó hazai termelése 1780 milliárd dollárt tett ki – nem közvetlenül a katonai beavatkozásból adódna, hanem a szankciókból és a földgázexport leállásából. Igaz, ehhez az kellene, hogy az EU leálljon az orosz földgáz átvételével, aminek esélye az EU keleti tagjainál – így Magyarországon is – igen csekély, hiszen földgázigényünk 80 százalékát az orosz források fedezik. Azt sem veszi számításba az elemzés, hogy a külföldi orosz befektetések elvesztése a befektetőknek sem érdeke.

  • Az USA vizsgálja, hogy milyen politikai és gazdasági lépéseket tegyen, hogy „izolálja Oroszországot“. Egy országnak sincs joga indokolatlanul katonákat küldeni más országba. – mondta beszédében Barack Obama. (CNN)

  • Az ukrán határőrszolgálat közölte, hogy hétfőn Kercsnél, az Oroszország felől érkező kompon hét fegyveresre, a következőn három Kamazban újabb fegyveresekre bukkantak. Az ellenőrzés alatt az ukrán oldalról, a fekete-tengeri orosz hadiflotta bázisa irányából tíz felfegyverzett katona érkezett, akikkel együtt a fegyveresek elfoglalták a határátkelő pontot.

  • Lengyel kérésre összeül a NATO Tanácsa, hogy megvitassa az ukrajnai helyzetet. Varsó a találkozót a katonai szövetség szerződésének 4. pontjára hivatkozva kérte, amely szerint erre lehetőség van, ha valamely tagország fenyegetve érzi magát.

  • Oroszországot érintő politikai és gazdasági szankciókról szóló törvényjavaslatot nyújtott be Chris Murphy demokrata szenátor az USA Kongresszusának. 

    • Vízum kiadásának megtagadása orosz tisztségviselőknek
    • Pénzügyi tranzakciók korlátozása az orosz állami tulajdonú bankoknak
    • Orosz üzletemberek amerikai pénzeszközeinek a befagyasztása

    Murphy szerint ezeket az EU-nak is meg kell lépnie, hogy a szankcióknak igazi hatása legyen Oroszországra. A orosz szankciók bevezetését úgy tűnik, hogy a Republikánus Párt is támogatni fogja. (ITAR-TASZSZ)

  • Csütörtökig kapott időt Moszkva, hogy érdemben tegyen lépéseket a krími felszültség enyhítésére és katonai aktivitásának visszafogására – erről döntött az EU külügyminisztereinek tanácsa. Catherine Ashton, az EU külügyekért és biztonságpolitikáért felelős főbiztosa első lehetőségként a vízumrend egyszerűsítéséről szóló tárgyalások befagyasztását nevezte meg arra az esetre, ha Moszkva nem lépne csütörtökig.

  • Nem írja alá az ideiglenes elnök az ukrán nyelvtörvény érvénytelenítéséről szóló parlamenti döntést – közölte a Newsru.ua. Olekszandr Turcsinov szerint a törvény ugyan kiegyensúlyozatlan és szakmaiatlanul volt előkészítve, mégis érvényben marad. (A törvény igen nagyvonalúan lehetővé tette, hogy helyi szinten hivatalos nyelvként használhassák azokat a nyelveket, amelyeknek hordozói tíz százalékban képviseltetik magukat az adott területen – így például Kárpátalján a magyart. Igaz, a törvény a gyakorlatban nem érvényesült.) Turcsinov minden bizonnyal a külföldi reakciók miatt döntött úgy, hogy felülírja a parlament döntését, amely meglepő gyorsasággal hozott meg a rada, miután ott az ellenzék kerekedett felül.

  • Oroszország a történelem rossz oldalán áll Ukrajna ügyében

    - mondta Barack Obama, amerikai elnök. Szerinte az orosz lépések nemzetközi jogot sértenek. Azt is mondta, hogy ha ez folytatódik, akkor az Egyesült Államok megvizsgálja, hogyan tudja elszigetelni Oroszországot.

  • Rendkívüli ülést tartottak az Európa Tanács tagállamainak Strasbourgban tartózkodó állandó képviselői hétfőn, hogy megvitassák az ukrán válság ügyét – jelentette be a kormányközi szervezet. Az ülést Kijev kezdeményezésére hívták össze. A szervezet az európai kontinens negyvenhét országát tömöríti, tagállamai között van Oroszország és Ukrajna is.

    Az egyeztetés diplomáciai források szerint meglehetősen feszült hangulatban zajlott, az ukrán képviselő a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot a Krím félszigeten zajló események miatt, az orosz fél viszont tagadott mindenféle jogsértést.

    Thorbjorn Jagland, a szervezet főtitkára szerint „feltétlenül meg kell őrizni Ukrajna területi épségét“ és nagyon aggasztónak nevezte az orosz parlament felsőházának döntését, amivel jóváhagyta Vlagyimir Putyin kérelmét, hogy az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.(MTI)

  • Rendkívüli ülést tart az Európa Tanács csütörtökön, az ukrán helyzet megvitatására – közölte Herman van Rompuy, az Európa Tanács vezetője – az EU elnöke. 

  • A lehető leghamarabb alá kell írni az EU és Ukrajna között kidolgozott, mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodást is magában foglaló társulási szerződést – mondta Martonyi János hétfő este újságíróknak Brüsszelben, az Ukrajna ügyében összehívott rendkívüli EU-külügyminiszteri tanácskozás után. Martonyi szerint a közös uniós álláspontot tartalmazó szöveg megfelel Magyarországnak, Ukrajna új kormányát legitimnek kell tekinteni, és ezt az ellenzékbe vonult Régiók Pártjának parlamenti frakcióvezetője is elismeri, valamint Martonyi szerint nagyon gyorsan össze kell állítani az Ukrajna megsegítésére hivatott pénzügyi csomagot. (MTI)

  • Nemzetközi körözést ad ki az orosz Nyomozati Hatóság Dmitrij Jaros ellen, akivel szemben megkezdődött a nyomozás – írta a Kommerszant.ru. A kijevi tiltakozások egyik befolyásos csoportját adó radikális Jobb Szektor vezetője az ellenzék hatalomra jutása után megkapta az Ukrán Biztonsági Szolgálat helyettes vezetőjének posztját is. Moszkva szerint Jaros terrorista akciókra buzdított, amikor VKontakte orosz közösségi hálón arra kérte Doku Umarov csecsen terroristát, hogy támogassa Ukrajnát a küzdelmekben. A Jobb Szektor szerint Jaros profilját ismeretlenek törték fel, akik elhelyezték a felhívást.

  • Három ukrán város, Odessza, Herszon és Nikolajiv csatlakozni akar a krími autonóm köztársasághoz, a márciusi népszavazást követően  – mondta a krími parlament alelnöke. Szerinte kaptak hasonló megkereséseket más kisebb városoktól is, írja a gazeta.ru

  • Oroszországot és a Krímet összekötő híd épül a Kercsi-szoroson keresztül – az erről szóló döntést Dmitrij Medvegyev ma írta alá. A Kommerszant orosz napilap emlékeztetett arra, hogy az orosz pénzügyminisztérium korábban már meghirdette a néhány éve tervezett, ám egy időre befagyasztott orosz fejlesztési programot a Krím-félszigeten. Eszerint ötmilliárd dollárt fektnének be utakba és kikötőfejlesztésekbe a negyed magyarországnyi területen. Emellé Moszkvának további egymilliárd dollárt kellene tennie az idei krími költségvetés deficitjének fedezésére.

  • "Ha az Egyesült Államok be is csapja gazdasági ajtajait Oroszország előtt, de eközben Európa nyitva hagyja a sajátjait, akkor nem várható, hogy Moszkva változtasson viselkedésén" – idézte a Reuters Chris Murphy szenátort, a felsőház európai ügyekben illetékes albizottságának vezetőjét. Kétségtelen, az orosz-amerikai kereskedelem csekély az EU-orosz forgalomhoz képest. Persze az EU aligha teheti meg, hogy egyik napról a másikra szakít Oroszországgal. És aligha nyerne vele.

  • Szankciók bevetésének lehetőségéről egyeztek meg hétfőn az EU külügyminiszterei brüsszeli találkozójukon arra az esetre, ha Oroszország nem tenne lépéseket a krími feszültség csökkentése érdekében – idézte a Reuters a lengyel miniszterelnököt, Radoslaw Sikorskit. „Az EU nem csupán megkérte Oroszországot az eszkaláció visszafordítására, de kijelentette, hogy ha ezt nem teszi meg, akkor az EU szankciók bevetésén fog gondolkodni."

  • Miután nem nyert Oscart, Leonardo Di Caprio végigkokszozta az éjszakát és végül Ukrajnába kötött ki – írja Twitteren Katie Gibbons a The Times újságírója. (cink.hu)

  • „Biztos vagyok benne, hogy Oroszország nem ad kedvezményt a földgázra a következő negyedévre" – mondta az Rbc gazdasági portál szerint ukrán kormányfő.

  • Ukrajna miatt Mihail Hodorkovszkij ex-oligarcha is megszólalt. Szerinte a inkompetens politikusok miatt Oroszország és Ukrajna a polgárháború szélére került. 

    Kijelentem, hogy kész vagyok arra, hogy bármelyik pillanatba elutazzak Ukrajna bármelyik részére, hogy ezzel is segítsem a vérontás megelőzését. Úgy gondolom, hogy ezekben a napokban Ukrajnában a világon is ismert emberek jelenléte segít megállítani konfliktus további kiéleződését.

    – írta Facebook-oldalán Hodorkovszkij sajtóreferense.(slon.ru)

  • Egy nap alatt 10 százalékot esett az orosz részvénytőzsde indexe. A csökkenés mértéke 55 milliárd dollárral egyenlő, ez több, mint a szocsi téli olimpia nokiásdobozos raklapokkal súlyosbított teljes költségvetése. A rubel az év eleje őta tíz százalékkal gyengült. Igaz, volt már rosszabb is: a 2008-as grúz-orosz konfliktus napjaiban az orosz tőzsde 14 százalékot zuhant.

    000 476445961
  • Harmadára csökkent a bűnözés Szavasztopolban azóta, hogy a krími város új vezetőt választott magának. Alekszej Csalij maga számolt be a csökkenésről, alig nyolc nappal azután, hogy hivatalba lépett. Konkrét adatokat nem mondott. Szerinte a város közbiztonsága "olyan, mint a szovjet időkben", ami annak köszönhető, hogy februárban önvédelmi erőket hoztak létre, amelyek együttműködnek a rendőrséggel.

  • Oroszország nyilvánvalóan megsértette nemzetközi kötelezettségeit

    - jelentette ki hétfőn Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozása után.

    Az EU ezért felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait a fekete-tengeri flotta működését szabályozó orosz-ukrán megállapodás által meghatározott támaszpontokra.

  • Az orosz Fekete-tengeri Flotta stábja cáfolta, hogy ultimátumot intézett volna a krími ukrán haderőhöz, és támadást terveznének ellenük. A stáb név nélkül nyilatkozó képviselője a hírt "teljes képtelenségnek" nevezte az Interfax orosz hírügynökségnek.

    Már hozzászoktunk ahhoz, hogy naponta megvádolnak bennünket valamilyen, az ukrán kollégáinkkal szembeni erőszakos fellépéssel

    - mondta.

  • Európai egyre inkább függeni fog az orosz gázcég, a Gazprom gázszállítmánytól - legalábbis ezt a állítja a cég. A Gazprom jelenleg az európai gázellátás negyedét biztosítja. 

    "A Gazpromnak azért sikerült növelnie a részesedést az európai piacon, mert a belső termelés visszaesett például Nagy-Britanniában és Norvégiában is. Egyelőre nem látjuk a jelét annak, hogy ez a helyzet megváltozik" - mondta Alekszander Medvegyev, a vállalat igazgatóhelyettese.

    A legújabb európai kutatások azonban ellentmondanak a Gazprom számításainak. Az idei enyhe tél és a javuló infrastuktúra miatt mind Európa, mind Ukrajna kevésbé függ az orosz gáztól mint a korábbi években a Bernstein kutatóközpont szerint.

Rovatok