Index Vakbarát Hírportál

Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Magyar alezredes vezeti az EBESZ-eseket

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orosz erők megpróbálják ellenőrzésük alá vonni egy légvédelmi rakétaegység parancsnoki központját a Krím-félszigeten.

    Az Interfax jelentése szerint helyi idő szerint dél körül mintegy húsz katona hatolt be a támaszpontra a félsziget nyugati részén, Jevpatorija térségében, és megpróbálták elfoglalni azt.

    A hírügynökség harcokról vagy áldozatokról nem tesz említést, és azt írja, alkudozás folyik a felek között. (MTI, Interfax)

  • Az orosz parlament alsóháza felkérte Vlagyimir Putyint, hogy mindent tegyen meg a Krímben élőkért – írja a Wall Street Journal.

    Szergej Nariskin, az alsóház elnöke az MTI szerint kijelentette:az állami duma azt kéri az elnöktől, hogy használjon fel minden lehetőséget a lakosságnak az önkénytől és az erőszaktól való megvédése érdekében.

  • Az ukrajnai fejlemények veszélyesek, a krími helyzet erősen fokozódott – mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Steinmeier szerint Oroszországnak tiszteletben kell tartania Ukrajna szuverenitását, és átláthatóan kezelni a csapatmozágsokat a Krím-félszigeten.

  • Március 30-án tartják meg a népszavazást a Krími Autonóm Köztársaság státuszáról és jogköreinek kibővítéséről. A népszavazást eredetileg május 25-re írták ki – jelentette be szombaton Szerhij Akszjonov krími miniszterelnök szóvivője. (MTI)

  • Az orosz fekete-tengeri flotta is felügyeli a legfontosabb krími intézményeket – jelentette be Szerhij Akszjonov, az új krími miniszterelnök, aki nemrég maga alá vonta a félsziget rendvédelmi és biztonsági erőit.

    Bízom benne, hogy helyre áll a rend.

    – mondta a helyi kormány tévében is közvetített ülésén. Szerhij Akszjonov az ülést megnyitva jelentette be, hogy együttműködést alakítottak ki a Fekete-tengeri Flottával a létfontosságú létesítmények védelme érdekében.

    A miniszterelnök azt mondta, hogy a Krímben a biztonsági szolgálat, a belügyminisztérium és a főügyészség működik, és a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják. Szerhij Akszjonov múlt héten megválasztott kormányfő szombaton korábban Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordult segítségért a béke megőrzéséhez.

    (MTI, Wall Street Journal)

  • Azonosítatlan harci repülök a   Belbek repülőtéren a Krím-félszigeten. Az ukrán kormány megszállásnak nevezte a két krími reptér megszállását. A Belbek Szevasztopol fő nemzetközi repülőtere.

  • Ukrajna területi egységének tiszteletben tartására és a Krím-félszigeti provokációk haladéktalan beszüntetésére szólított fel a lengyel kormány.

    A varsói külügyminisztérium szombati állásfoglalásában hangsúlyozta: Lengyelország követeli, hogy szüntessenek be minden fajta provokatív jellegű csapatmozgást a Krím félszigeten. A minisztérium figyelmeztetett arra, hogy bármilyen katonai döntés, amelyet az elkövetkező napokban hozhatnak, jóvátehetetlen következményekkel járhat a nemzetközi helyzetre.

    Lengyelország felszólított az 1994-es budapesti memorandumban foglaltak betartására. A memorandumban az Egyesült Államok, Oroszország és Nagy-Britannia garantálták Ukrajna határait. Az Iránban tartózkodó Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szombati teheráni sajtóértekezletén bejelentette: az ukrajnai válság miatt lerövidíti iráni útját és hazautazik Varsóba.

  • Az első számú hír a Kreml honlapján március elsején: elindult a médiaregisztráció a júniusi G8-találkozóra Szocsiban. Sietségre semmi ok, május 1-ig lehet jelentkezni.

  • 810-es szevasztopoli orosz haditengerészeti egység. Csak segíteni jöttünk.

     – mondták a parlament épületét körülvevő katonák a Telegraph moszkvai tudósítójának a krími Szimferopolban. A katonák korábban nem azonosították magukat.

  • A menesztett ukrán elnök, Viktor Janukovics családja külföldi vagyonának a befagyasztása részben azzal is járhat, hogy visszaesik az ukrán szénexport – írja az MTI. A figyelmeztetést a Mako Group cégcsoport adta ki, amelynek 100 százalékos tulajdonosa Olekszandr Janukovics, a leváltott elnök 40 éves fia. A Mako Group svájci leánycége, a Mako Trading Company (Switzerland) 23 országba exportál ukrán szenet.

    Ukrajna a világ hetedik legnagyobb széntartalékával rendelkezik a világon, ennek döntő része a kelet-ukrajnai Donyec-medencében található. Ukrajna a szénbányászat tekintetében a 13. legnagyobb volt 2010-ben a világon.

    Olekszandr Janukovics a volt ukrán államfő szakmáját tekintve fogorvos legidősebb fia nemcsak a széniparban érdekelt, de tulajdonosa az ukrán fejlesztési banknak (UBD) is. Ez utóbbi vagyona Viktor Janukovics 2010. évi elnökké választása előtt 191 millió hrivnya (akkor 24 millió dollár) volt, és a 157. volt az ukrán bankok listáján. A bank vagyona 2014 januárjában már 6,5 milliárd hrivnyát (közel 770 millió dollárt) tett ki, a bankok listáján pedig már a 35. legnagyobb. Olekszandr Janukovics több mint 500 millió dollár magánvagyonnal rendelkezett az idei év elején.

  • A szimferopoli kabinetépület előtt készült fotókat posztolt Daniel Sandford, a BBC moszkvai tudósítója. „Úgy tűnik, ez egy RPG-22-es″ – írta az egyik alá:

  • Adósságainak törlesztésére szólította fel Ukrajnát szombaton a Gazprom orosz gázipari óriás. A cég szóvivője a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint azt mondta, hogy Kijevnek 1,55 milliárd dollár tartozása van. Amennyiben Ukrajna nem tesz eleget kötelezettségeinek, Moszkva a továbbiakban nem tud kedvezményt adni az orosz gázszállítmányokra – hangsúlyozta a vállalat szóvivője.

    Oroszország azt követően biztosított kedvezményt Ukrajnának, hogy az időközben hivatalából leváltott Viktor Janukovics ukrán elnök november végén hirtelen bejelentette, hogy Kijev nem írja alá az Európai Unióval évek óta tárgyalt társulási egyezményt. A gáz ára ezer köbméterenként 268,50 dollárra csökkent a Kijevnek 2009 óta érvényben lévő mintegy 400 dollárról.

    Az ország évente átlagosan 55 milliárd köbméter fölgázt használ fel, aminek több mint a fele orosz import. A decemberben kötött gázszerződés szerint Oroszország negyedévente felülvizsgálja az Ukrajnának szállított földgáz árát.

  • Fegyveresek a szimferopoli parlament előtt Krímben: az ukrán védelmi miniszter szombaton bejelentette, hogy 6000 orosz katonát vezényeltek Ukrajnába. Az ukrán hadsereg magasfokú készeltségben van a félszigeten a miniszter szerint.

  •  A súlyos helyzetben lévő kárpátaljai magyaroknak most újabb veszélyekkel kell szembenézniük, de mi nem fogunk szó nélkül hagyni semmit – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter szombaton Ungváron. Martonyi az MTI szerint hangsúlyozta: Kárpátalja többvallású és nemzetiségű vidék, így a jelenlegi nehéz helyzetben nagyon fontos, hogy a különböző nyelveket beszélők szót értsenek egymással. 

    Nem fogunk szó nélkül hagyni semmit, a legkisebb bántó szóra, sértésre is azonnal reagálni fogunk. Kérjük ebben mindenki segítségét, kérjük a jelzéseket, s mi mindig segíteni fogunk, ha erre szükség lesz.

    – mondta.

  • Oroszország rendkívül aggódik a legújabb fejlemények miatt a Krím-félszigeten – írja közleményében az orosz külügyminisztérium. Oroszország szerint Kijev megpróbálja destabilizálni a félsziget helyzetét.

    Úgy gondoljuk, hogy rendkívül felelőtlen dolog tovább növelni a feszültséget az egyébként is ennyire feszült krími helyzetben.

    – áll a közleményben.

  • Fegyveres katonák egy szevasztopoli katonai bázis előtt. Megkérdeztem a parancsnokot, hogy honnan jöttek, nem válaszolt – írja Alan Cullison, a Wall Street Journal tudósítója. Egy kommentelő szerint orosz haditengerészek láthatók a képen.

  • Egy országnak sincs joga, hogy egy másik ország belügyeibe avatkozzon katonai eszközökkel, ez alapvető jogokat sért. Világos, hogy orosz intevenció zajlik, a cél nyilván egy krími oroszpárti bábállam felállítása. Láttunk már ilyet: Oroszország most új szürke zónákat hoz létre.

    írja Carl Bildt svéd külügyminiszter a Twitteren. Bildt 1991 és 1994 között miniszterelnök is volt, 1995-ben pedig a daytoni béketárgyalás egyik vezetője.

  • Kozák irreguláris csapatok érkeztek Oroszországból Krímbe. Na, pont erre nem lenne szükség – írja a Twitteren Simon Shuster, a Buzzfeed külügyi tudósítója a következő képpel:

  • Szerhij Akszjonov, az új krími miniszterelnök ideiglenesen maga alá vonta a félsziget rendvédelmi és biztonsági erőit, egyben felkérte Vlagyimir Putyint, hogy „segítsen megőrizni a békét és nyugalmat″. Az oroszpárti Akszjonov szerint azért van szüksége több hatalomra, hogy rendet tudjon teremteni. 

    Minden parancsnoknak csak az én parancsaimat szabad teljesítenie. Ha valaki nem ért egyet, lépjen ki a szolgálatból.

    – mondta Akszjonov. Az orosz elnöki hivatal nyilatkozata szerint Putyin „nem fogja figyelmen kívül hagyni a krími segítségkérést″. (Wall Street Journal)

  • Az ukrán kormány nem fog belevonódni semmilyen konfliktusba az orosz provokávió ellenére – jelentette be Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő. (BBC)

  • A CNN és a BBC több forrásra hivatkozva azt írja, hogy Barack Obama amerikai elnök nem fog részt venni a Szocsiban megrendezendő júniusi G8-csúcson, ha Oroszország katonai csapatokat küld Ukrajnába. A BBC szerint több európai vezető is követheti Obama példáját.

  • Az Egyesült Államok felszólítja Oroszországot, hogy hívja vissza erőit Ukrajnából, és engedje az ukránokat dönteni sorsukról – mondta Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának zárt ülése után.(MTI)

  • Ukrajna ENSZ-nagykövete azzal vádolta meg pénteken Oroszországot, hogy törvényellenesen vezényelt katonai repülőgépeket és harci helikoptereket hazája területére, és kijelentette, hogy Ukrajna elég erős önmaga megvédéséhez. Jurij Szergejev azután nyilatkozott újságíróknak, hogy az ENSZ  Biztonsági Tanácsa zárt ülést tartott az ukrajnai válságról. (MTI)

  • Elfoglalták a kirovszki katonai repülőteret.16 katonákkal megtömött teherautó hajtott be a repülőtérre. A teherautókat 2-3 Hummer követte.

    – írja Facebook-oldalán a krími tatár parlament sajtófőnöke. (UNIAN) 

  • Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök nem lépteti hatályba a kisebbségi nyelvtörvény eltörléséről hozott parlamenti döntést - erősítette meg péntek este az államfő krími különmegbízottja, Szerhij Kunyicin.

    Kunyicin azt mondta, hogy "sikerült meggyőzni az állami vezetőket - a nyelvtörvény meg lesz vétózva" és egy új dokumentumot terjesztenek elő. Turcsinov még csütörtökön munkacsoport létrehozására adott utasítást, hogy az "haladéktalanul lásson hozzá az új nyelvtörvény kidolgozásához".

  • Mély aggodalommal töltenek el most bennünket az Oroszországi Föderációnak Ukrajna belsejében végrehajtott katonai csapatmozgásairól szóló jelentések

    - jelentette ki Barack Obama elnök a Fehér Házban.

    Oroszországnak történelmi kapcsolatai vannak Ukrajnával, beleértve a kulturális és a gazdasági kötődéseket, és katonai létesítménye is van a Krímben, de Ukrajna szuverenitásának és területi épségének bármilyen megsértése nagyon destabilizáló hatású lenne, ami nem áll érdekében Ukrajnának, Oroszországnak vagy Európának

    - mondta Barack Obama. Arról is beszélt, hogy az "Egyesült Államok a nemzetközi közösség mellett fog állni annak megerősítésében, hogy Ukrajnában minden katonai beavatkozásnak ára lesz". Obama szerint az ukrán nép "megérdemeli, hogy esélye legyen saját sorsának meghatározására".  

    "Világossá tettük (Moszkva számára), hogy részesei lehetnek a nemzetközi közösség azon erőfeszítéseinek, amelyek a stabilitás megteremtésére irányulnak, valamint az egységes Ukrajna fejlődésének, ami nemcsak Ukrajna népének és a nemzetközi közösségnek, de Oroszországnak is érdekében áll" - mondta arról, hogy miről beszélt Putyinnal. 

  • Szergej Akszenov Krím új miniszterelnöke szerint a következő héten meg kell alkotniuk egy programot, ami pénzügyi biztonságot nyújt és társadalmilag is stabilizálja a Krími Autonóm Köztársaságot. Akszrenov ténykényt állítja,m hogy megállapodtak az oroszokkal és pénzügyi segítséget fognak kapni tőlük.(Interfax)

  • Nagy-Britannia után Németország, Olaszország és Magyarország külügyminisztériuma szerint sem tanácsos elutazni a Krímre, hacsak nem életbevágóan fontos.(MTI)

Rovatok