Index Vakbarát Hírportál

Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Magyar alezredes vezeti az EBESZ-eseket

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Egyesült Államok tanulmányozza Oroszország felelősségét abban, hogy esetleg orosz fegyveres erőket vetettek be Ukrajnában, áll a Fehér Ház közleményében, amiben hangsúlyozzák, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet, konzultálnak a szövetségeseikkel.

  • Nem érted meg az oroszokat ésszel

    Miért nagyon brutális és félelmetes, hogy az oroszok megszegik a Budapesti Memorandumot? Luboš Palata kommentárjában elmagyarázza a dotohón.

  • A Pravij (Jobb) Szektor szélsőséges csoport teljes mozgósítást kért Janukovics-ellenes támogatóitól. Mint írták, felfegyverzett híveik harcolni fognak „a birodalom", vagyis az oroszok ellen. Ugyanakkor arra kérnek mindenkit, hogy egyeztessenek az ukrán hadsereggel és belügyminisztériummal. (BBC)

  • Krím-szerte tovább gyülekeznek az emberek sötétedés után is. (Instagram / isstep)

  • A Kreml szóvivője reméli, hogy „nem eszkalálódik tovább a helyzet Ukrajnában". A beavatkozásról még mindig nem döntött Putyin. (Reuters)

  • Kitűzték az orosz zászlót Harkovban, adta hírül Buzzfeed. Az oroszbarát aktivisták végül csaknem 100 ember megsebesülése árán kiszorították az új ukrán kormány híveit a térről. A sebesültek egy részét mentőautók, másokat autóbuszok szállítottak el. 

  • Refat Csubarov, a krími tatárok vezetője arra kérte a helyi lakosság kicsit több, mint egytizedét kitevő, az új kijevi vezetést támogató tatárokat, hogy maradjanak otthon, és ne hozzanak létre ellenállási egységeket. „Lényegében órák maradtak a katasztrófáig" – mondta. (BBC)

  • A brit külügyminiszter bejelentette: bekérették a londoni orosz nagykövetet a brit külügyminisztériumba – írja a Sky News. Közben a brit külügyminiszter bejelentette, hogy befagyasztják a brit bankokban az ukrán korrupcióhoz és pénzmosáshoz köthető számlákat. William Hague kijelentette: Ukrajnában az Egyesült Királyság egyértelműen Turcsinov elnököt támogatja.

  • Oroszország szimferopoli főkonzulátusa kiadta az első orosz útleveleket az új ukrán vezetés által feloszlatott Berkut karhatalmi egység tagjainak. Az első hat berkutosnak Vjacseszlav Szvetlicsnij főkonzul személyesen adta át új orosz okmányukat. Az orosz külügyi hatóságok rendkívüli gyorsasággal intézkedtek az ügyben. (MTI)

  • Az ENSZ Biztonsági Tanács pénteki ülésén Amerika és több európai delegáció felszólította Moszkvát, hogy ne vezényeljen újabb katonákat Ukrajnába. Oroszország kitartott amellett, hogy a csapatmozgások nem ütköznek a két ország közötti egyezménybe, mely az Ukrajna területén található haditengerészeti bázis fenntartására vontatkozik. Magyar idő szerint este nyolckor szombaton is összeül a Biztonsági tanács, Mark Lyall Grant brit ENSZ nagykövet szerint az Egyesült Királyság kezdeményezésére.

  • Oroszországnak tiszteletben kell tartania Ukrajna szuverenitását, területi egységét és határait, írta a Twitteren  Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár. Mint írta, a NATO-szövetségesek szorosan összehangolják lépéseiket. Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára felszólított az ukrajnai válságban érintett minden felet, hogy ne élezzék ki a helyzetet.

  • Putyin felhatalmazása után ránézésre több ezer ember vonult a Majdanra. A Buzzfeed tudósítója a következő képet twittelte:

  • A Kreml szóvivője azt mondta, hogy még nem döntöttek a katonák bevetéséről Ukrajnában, a felsőház csak az elvi lehetőséget biztosította. „Putyin elnök fog dönteni" – mondta. (RIA Novosztyi)

  • A znak.com hírportál külügyminisztériumi forrásaira hivatkozva azt írja, hogy következő napokban, de akár holnap is, Oroszország visszahívja a nagykövetét az USA-ból. A hírportál szerint erre a lépésre azért van szükség, mert Obama pénteki kijelentésével „megsértette az orosz népet és átlépte a piros vonalat“, amikor figyelmeztette Putyin, hogy nem akar orosz csapatokat látni Ukrajna területén. A znak.com forrása szerint a Krím félszigeten az orosz csapatok a március 30-i népszavazásig „csak a rendet fogják felügyelni, és biztosítani a félsziget napi működését“.

  • A külügy aggódik az orosz mozgások miatt

    A Külügyminisztérium mélységes aggodalommal figyeli a Krím félszigeten kialakult helyzetet és a jelentős orosz csapatmozgásokat, írták közleményükben. Kárpátaljai látogatásán Martonyi János külügyminiszter is azt mondta, meg fogják hozni a szükséges intézkedéseket.

  • Ukrajna az ukrán állam szuverenitása elleni nyílt agresszióként értékeli Oroszország lépéseit –jelentette ki Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő szombaton John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonos megbeszélésén.

  • Szimferopoli lakosok ünneplik az orosz csapatokat, krími zászlókat lengetnek, és azt kiabálják, hogy

    Oroszország, Oroszország!

    – írja Szimferopolból Lucian Kim svájci-koreai-amerikai újságíró.

  • Az ukrán hadsereg általános mozgósításának elrendelését szorgalmazta szombaton Vitalij Klicsko ellenzéki vezető, miután az orosz parlament jóváhagyta fegyveres erők alkalmazását Ukrajnában.

    Az UDAR (Ütés) nevű ukrán ellenzéki párt vezetője Kijevben kiadott közleményében arra hívta fel a parlamentet, hogy szólítsa fel az ukrán vezérkari parancsnokot a hadsereg teljes mozgósításának elrendelésére az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdetét követően. (MTI)

     
  • Népszavazást hirdetnek Kelet-Ukrajnában a többségében oroszajkú Donyec-medence további sorsáról. A referendumra vonatkozó követelést oroszbarát tüntetők terjesztették elő szombaton Donyeck városában.

    A városi tanács támogatta a kezdeményezést, és azzal a kéréssel fordult a megyei tanácshoz, hogy hirdesse ki a népszavazást. Donyeck polgármestere, Olekszandr Lukjancsenko felolvasta a referendumra vonatkozó határozatot a tüntetőknek.

    A hírről beszámoló ura-inform nevű hírportál szerint azt nem pontosították, hogy konkrétan milyen kérdést bocsátanának népszavazásra. (MTI)

  •  – ezzel a címmel osztott meg Max Seddon Buzzfeed-tudósító. 

    Oroszország egy olyan félszigetet akar megszállni, ahol ilyen mértékben van egyébként is jelen

    – kommentálta a képet egy Oroszország-szakértő.

  • fotózgat a BBC tudósítója:

  • Kivonják a teljes ukrán hadiflottát a Krím félszigeti Szevasztopolból. A flotta új, lehetséges állomáshelyeként Odesszát nevezték meg – jelentette szombaton a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az ukrán vezérkarra hivatkozva. (MTI)

  • Az ITAR-TASZSZ szerint még ma össze fog ülni az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megtárgyalja az ukrajnai helyzetet és az orosz reakciókat. A Sky News szerint az európai külügymniszterek is rendkívüli ülést tartanak Ukrajnáról hétfőn.

  • Az orosz parlament felsőházának engedélye még nem jelenti azt, hogy az be is fog következni, ez csak felhatalmazás.

    – mondta az orosz külügyminiszter helyettese arra a kérdésre, hogy mikor fogja Oroszország bevetni a katonákat a Krím félszigeten. 

    Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes azt követően nyilatozott, hogy a Szövetségi Tanács egyhangúlag jóváhagyta Vlagyimir Putyin beterjesztését.

    Az orosz külügyi vezető az államfő megbízottjaként vett részt a parlament felsőházának szombati rendkívüli ülésén. Ő olvasta fel a szenátorok előtt az elnök kérelmét. Valentyina Matvijenko, az orosz Szövetségi tanács elnöke a határozat elfogadását követően azt hangoztatta, hogy a törvényhozás az alkotmánynak megfelelően járt el. (ITAR-TASZSZ, MTI)

  • Az ITAR-TASZSZ szerint eddig 97 ember sérült meg a harkovi Szabadság téren, ahol oroszbarát tüntetők és majdananisták csaptak össze szombat kora délután.

  • Élesen elítélte és Oroszország általi agressziónak nevezte szombaton a Krím félszigeten zajló eseményeket Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki vezető. Klicsko, aki videóközvetítésen keresztül vett részt egy Németországban rendezett vitán, Oroszország hihetetlen agressziójának nevezte a krími orosz csapatmozgásokat.

    Klicsko szerint fegyveres betörés, provokáció történt. Hangsúlyozta, hogy a krími lakosok között nincs konfliktus. Az ellenzéki pártvezető kijelentette: az ukrán állampolgárok többsége a nyugati értékeket tartja szem előtt. Az ukrán ellenzéki vezető nyilatkozatának időpontjában még nem zárult le az orosz parlament szavazása arról, hogy Oroszország fegyveres erőt alkalmazzon Ukrajnában.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök nem sokkal korábban a felsőház jóváhagyását kérte ahhoz ahhoz, hogy fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában. A felsőház a kérést jóváhagyta. (MTI)

  • Valentina Matvienko, az orosz felsőház elnöke megbízta nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságot, hogy készítsenek egy határozatot, ami alapján Vlagyimir Putyin visszahívhatja az amerikai orosz nagykövetet.

    Az elnök megvizsgálja a javaslatot és döntést fog hozni

    – mondta Valentina Matvienko. (ITAR-TASZSZ)

  • Az ukrán ideiglenes elnök összehívta a biztonsági szervek vezetőinek rendkívüli tanácskozását – közölte szombaton délután Olekszandr Turcsinov szóvivője.

    Olekszandr Turcsinov azután döntött a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács összehívásáról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton a parlament felsőházának jóváhagyását kérte ahhoz, hogy fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában. A felsőház a kérést jóváhagyta. (MTI)

  • Az ukrán helyzettel kapcsolatos magyarországi intézkedések összehangolására létrehozott operatív törzs folyamatosan elemzi az információkat. Ha a helyzet indokolja, a törzs megteszi a szükséges intézkedéseket – közölte Csizmadia Tamás, a Belügyminisztérium szóvivője szombat délután az MTI megkeresésére.

    Az operatív törzs február 20-i ülése után azt írta közleményében: a testület feladata, hogy a kormány az ukrajnai helyzettel összefüggő döntéseit előkészítse és a tagszervezetek munkáját koordinálja.

    Az ülésen részt vevő szervezetek például a rendőrség, a katasztrófavédelem, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Országos Mentőszolgálat.

  • Ukrajnából érkező menekültáradat árasztotta el délnyugat-oroszországi Belgorodi területet Jevgenyij Szavcsenko kormányzó szerint:

    A Belgorodi területre ezrével érkeznek a jó emberek, nemcsak Délkelet-Ukrajnából, hanem az ország középső részeiből is.

    – állította a területi kormányzó szombaton, az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva.

    Kijevből Viktor Janukovics múlt heti menesztése óta nem érkeztek hírek erőszakos cselekményekről. A Belgorodi terület a kelet-ukrajnai Harkivtól nem messze fekszik, a határ orosz oldalán. Székhelye, Belgorod mintegy 50 kilométerre van Harkivtól. (MTI)

Rovatok