Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna: a szakadárok páncélosokat szereztek

2014. április 16., szerda 16:44 | aznap frissítve

Egy ukrán hadoszlop katonái letették a fegyvert az őket feltartóztató oroszbarát szakadárok előtt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, majd visszafordultak, jelentették az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói, más jelentések szerint viszont három páncélozott gyalogsági harcjárműnek sikerült kitörnie a szakadárok gyűrűjéből.

A felvétel alapján az egyik ukrán katona kibiztosított egy gránátot, amelyet a kezében felmutatott a harcjárművek útját elálló szeparatistáknak, követelve, hogy tegyék szabaddá az utat. A helyszíni tudósítás szerint a harcjárművek elindultak a Kramatorszk melletti repülőtér felé. Harminc fegyveres autóbuszon követte a harcjárműveket. Az ukrán katonák állítólag figyelmeztető lövéseket adtak le, majd tűzharc bontakozott ki.

Azt az ukrán védelmi minisztériumban is elismerték, hogy a kelet-ukrajnai városban a szakadároknak valóban sikerült elfoglalniuk hat páncélozott deszant harcjárművet, amelyekkel Szlovjanszk felé indultak.

Éppen hat, orosz zászlóval ellátott páncélozott csapatszállító érkezett Szlovjanszkba, erről videót is közzétettek.

Délelőtt visszaszerezték a kramatorszki katonai repülőteret az ukrán erők a kelet-ukrajnai szeparatistáktól – egyelőre ennyi volt az eredménye a kedden elindított terrorelhárító akciónak, amelyet az ukrán hadsereg különleges egységei a kelet-ukrajnai szeparatisták ellen folytatnak.

A kijevi akció Moszkva szerint polgárháborúba sodorja az országot. Putyin Merkellel tárgyalt a helyzetről. A kijevi vezetés szerint az oroszbarát szeparatistákat Moszkva saját erőivel is támogatja, a Kreml szerint a vád abszurd. A NATO növelné a jelenlétét a Baltikumban és a Földközi-tengeren.

23 orosz kémet foghattak el

Olyan telefonbeszélgetéseket hallgatott le az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) az orosz titkosszolgálatok munkatársai és a kelet-ukrajnai szeparatisták között, amelyekben a szakadárok azt az utasítást kapták, öljenek meg 100-200 embert, hogy ürügyet teremtsenek az orosz csapatok beavatkozásához, állítja Vitalij Najda, az SZBU elhárítási részlegének egyik vezetője. Szerinte azt ígérik az oroszok, hogy másfél órán belül harckocsikkal és szállítójárművekkel be tudnak hatolni Ukrajna területére, írja az MTI.

Közben a parlament szerdai, zárt ajtók mögött tartott üléséről kiszivárgott értesülés szerint Valentin Nalivajcsenko, az SZBU főnöke arról számolt be a képviselőknek, hogy az orosz hírszerzésnek eddig 23 tisztjét tartóztatták le Ukrajnában. Az lb.ua hírportál parlamenti forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az SZBU vezetője szerint az ügynökhálózatot 2-3 éve kezdték kiépíteni Ukrajnában.

ENSZ: Nincs hátrányos etnikai megkülönböztetés

Az ENSZ kisebbségi ügyekkel foglalkozó független, különleges jelentéstevője szerint Ukrajnában nincs etnikai alapú hátrányos megkülönböztetés. Izsák Rita ugyanakkor figyelmeztetett, hogy „a legutóbbi fejlemények miatt növekszik az ellenszenv bizonyos csoportok iránt, és a bizonytalanság és bizalmatlanság légkörében törés alakulhat ki nemzeti, etnikai és nyelvi vonalak mentén, és ez veszélyezteti a békés együttélést, ha nem találnak rá megoldást".

Emellett Nalivajcsenko beszámolt arról, hogy naponta átlagosan 600 telefonhívást kap az SZBU a lakossági bejelentővonalára. Szerinte a szakadárok közül kevesen hiszik el, hogy valójában a kijevi, EU-párti vezetéstől védik az országot.

Georgij Alafuzoff, az Európai Unió katonai hírszerzésének főnöke viszont a YLE finn közszolgálati tévének azt mondta, hogy nincs jelentős orosz katonai jelenlét Ukrajna keleti részén, és az orosz hadseregnek nincs szerepe a kelet-ukrajnai városok közigazgatási épületeinek elfoglalásában.

A CIA információkat adhat Kijevnek

A CIA igazgatója titkos kijevi látogatásakor új, biztonságosabb kommunikációs csatornák létrehozásáról tárgyalt az ukrán vezetéssel, hogy az Egyesült Államok kiterjedt hírszerzési információkat oszthasson meg Ukrajnával, írta a Daily Beast.

A CIA-főnök kijevi útjának célját Washingtonban nem árulták el, a válasz azonban megváltoztathatja az erőegyensúlyt az ukrajnai geopolitikai tűzfészekben, írta a portál, amely a látogatás részleteit ismerő amerikai és nyugati tisztviselőkre hivatkozva közölte értesülését.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok új szankciókat készített elő Oroszországgal szemben, és a megfelelő időben életbe léptetik ezeket.

Janukovics pártja az egység mellett

A Régiók Pártjának Donyeck megyei képviselői május 25-re népszavazást akarnak arról, hogy az oroszt nyilvánítsák államnyelvvé, a régiók hatáskörét bővítsék, ugyanakkor lemondanak az ország szövetségi állammá alakításának ötletéről, az egységes Ukrajna mellett szálltak síkra, felszólítva a Kelet-Ukrajnában ténykedő szakadárokat, hogy tegyék le a fegyvereket.

Rovatok