Index Vakbarát Hírportál

Zavargások Bangkokban

2014. május 9., péntek 11:17

Könnygázzal és vízágyúval szorította vissza a thaiföldi rendőrség a kormányellenes tüntetőket, akik erőszakkal próbáltak behatolni egy kormányzati épület udvarára Bangkokban, két nappal Jinglak Sinavatra miniszterelnök kikényszerített lemondása után - közölte az MTI.

Három napot adtak a kormány elmozdítására

Öten megsebesültek, amikor a tiltakozók megpróbáltak átmászni a szögesdróton az egyik bangkoki kormányintézmény udvarára. A fővárosban több mint tízezer demonstráló vonult fel, céljuk az volt, hogy megmutassák: nem tartják elegendőnek a kormányfő lemondását. A tiltakozók vezetője, Suthep Thaugszuban arra figyelmeztetett, hogy amennyiben három napon belül nem teljesítik követeléseiket, és nem mozdítják el a teljes kormányt, akkor a saját kezükbe veszik az irányítást.

A közlekedés megbénult a városban, amikor a megmozdulás résztvevői a miniszterelnök irodához vonultak, és több tévécsatorna épületét körülvették, felszólítva a társaságokat, hogy hagyjanak fel a kormányhírek közvetítésével.

A thaiföldi alkotmánybíróság hatalommal való visszaélés miatt kényszerítette lemondásra Jinglak Sinavatra kormányfőt és kabinetjének számos tagját. A történtek azonban nem csillapítják a politikai ellentéteket: Jinglak hívei hatalmas tüntetést jelentettek be szombatra, hogy tiltakozzanak a bírósági döntés ellen.

Vádat emeltek a lemondatott thai miniszterelnök ellen

A volt miniszterelnök ellen az országos korrupcióellenes bizottság is vizsgálatot indított a rizstermesztők - sokak szerint korrupt - segélyezési programja miatt, és csütörtökön már vádat emeltek ellene. Az ügy még a szenátus elé kerül, és elmarasztaló ítélet esetén Sinavatrát öt évre eltilthatják a politizálástól, aminek következtében nem indulhatna a július 20-ra kiírt választásokon a kormányzó Puea Thai párt listavezetőjeként.

Az ellenzék, amely húsz éve nem nyert választásokat, alapvetően azzal vádolja a kormányfőt, hogy 2006-ban megbuktatott bátyja, Thakszin Sinavatra bábja, és annak korrupciós politikáját folytatja.

A tavaly novemberben kezdődött tömegtüntetéseken eddig legalább huszonöten vesztették életüket, és több százan megsebesültek. Januárban rendkívüli állapotot vezettek be az országban, de miután márciusra javult a biztonsági helyzet, a rendelkezést feloldották.

Rovatok