Index Vakbarát Hírportál

Vád alá helyezték a spanyol hercegnőt

2014. június 25., szerda 12:15

Három éve tart az a korrupciós ügy, amelyben hosszas mérlegelés után Krisztina hercegnőt, VI. Fülöp király nővérét is vád alá helyezték – írja a spanyol El País. Az összesen 32 ezer oldalas nyomozati anyag szerint a hercegnő 50 százalékos tulajdonosa annak az Aizoon nevű cégnek, amelybe a férje által elsikkasztott közpénzek vándoroltak, így a nyereségből ő is kivehette a részét.

A Nóos-ügyként is ismert korrupciós ügyben a hercegnő férje, Juan Carlos Iñaki Urdangarin egykori társával, Diego Torresszel együtt 5,8 millió euró közpénzt vett fel az Instituto Nóos nevű közhasznú társaságuk a valenciai és a Baleár-szigeteki tartományi vezetéssel kötött üzletei nyomán. Jelenleg mindkét tartomány a kormányon lévő konzervatív Partido Popular (PP) irányítása alatt áll.

Az ügyben eljáró bíró, José Castro részletesen megvizsgálta Krisztina hercegnő 2002 és 2012 közötti pénzügyi tevékenységeit, átnézte az összes számláját, bankkártya-műveletét, kiadásait, pénzügyi rendelkezéseit. Krisztina és férje körülbelül 6 millió eurót költött egy Barcelona Pedralbes nevű negyedében található kastély megvásárlására, majd további hármat különböző műalkotásokra és dekorációra. Castro az ingatlanvásárlással kapcsolatos számlákat is bekérte, tavaly novemberben pedig elrendelte a kastély lefoglalását.

Neki is juthatott a haszonból

Krisztina hercegnő korábban azzal védekezett: nem vett részt férje üzleteiben, és nem is volt rálátása azok pénzügyi részleteire.  A bíró szerint viszont „bőségesen” vannak arra utaló jelek, hogy a hercegnő csendestársként támogatta férje üzleti tevékenységét, sőt, annak hasznából is részesült. A hercegnőnek csalás és pénzmosás vádjával kell bíróság elé állnia, az ügynek rajta kívül még 15 vádlottja van.

A 2011-ben kipattant, de máig lezáratlan korrupciós ügy többet ártott a királyi család reputációjának, mint bármelyik másik korábbi botrány (például a király 2012-es botswanai elefántvadászata). Krisztina hercegnőt és férjét az eset hatására törölték a királyi család protokoll eseményeinek naptárából, ezért az új király, VI. Fülöp beiktatási ceremóniáján sem vettek részt.

Az ügy újabb fordulata nyilvánvalóan nem jön jókor a kevesebb mint egy hete trónra lépett új uralkodónak, akinek a monarchia létét fenyegető népszavazási kezdeményezésekkel szemben kell megszilárdítania hatalmát.

Rovatok