Index Vakbarát Hírportál

Pokoli állapotok a menekülthajón

2014. június 30., hétfő 05:54

Elképesztő állapotokkal találkoztak az olasz parti őrség emberei vasárnap éjjel egy afrikai menekülteket szállító, Szicíliába tartó hajó fedélközében. Az eredetileg halászhajóként funkcionáló bárkán összesen hatszáz menekült zsúfolódott össze, és akkora volt a tömegnyomor, hogy harminc ember út közben megfulladt, holttestük azonban a többiekkel maradt - írja az MTI.

A parti őrség azonnal szárazföldre szállította a legsúlyosabb állapotban lévő embereket - köztük két terhes nőt. A többiek a járművön maradtak, melyet Szicília délkeleti része felé vontattak.

Ahogy azt egy tavalyi cikkükben részletesen kielemeztük, a Földközi tengeren ma már menetrendszerűek a hajókatasztrófák - legutóbb májusban történt tragédia, amikor nyolcvan ember fordult a vízbe Tripolinál. A Szaharán túlról vagy Szíria felől érkező menekültek ezer dollárt fizetnek ki algériai, líbiai vagy tunéziai embercsempészeknek, akik felszuszakolják őket amúgy is túlterhelt lélekvesztőikre. A helyi parti őrség sem a megfelelő felszeléssel, sem a megfelelő elszántsággal nem rendelkezik ahhoz, hogy észlelje és visszafordítsa a hajókat, ezért az olasz hatóságok a 2013 őszén történt lampedusai katasztrófa óta maguk cirkálnak a Földközi-tengeren, hogy időben segíthessenek a bevándorlóknak - csak az elmúlt hétvégén 1654 embernek nyújtottak segítséget a partra jutáshoz Olaszországban.

A hatóságok humanitárius felelőssége egyértelmű, a menekültáradat mindazonáltal komoly társadalmi feszültségeket is szül, főleg idén, amikor rekordnagyságú, százezer fölötti illegális bevándorlóra számítanak Olaszországban.

Rovatok