Index Vakbarát Hírportál

Rutte: Ez Putyin utolsó esélye

2014. július 19., szombat 21:36

Ez az utolsó esélye arra, hogy megmutassa, tényleg segíteni akar

– mondta Mark Rutte holland miniszterelnök Vlagyimir Putyinról, miután állítása szerint rendkívül intenzív telefonbeszélgetést folytatott az orosz elnökkel. Rutte szerint Putyinnak is segítenie kell a csütörtökön Kelet-Ukrajnában földbe csapódó maláj utasszállítón utazó áldozatok holttesteinek visszaszolgálatásában. Mint mondta, Németország, Nagy-Britannia és Ausztrália vezetői is osztják a véleményét.

„Sokkoltak azok a képek, amelyek a tragédia helyszínén tapasztalható végtelen tiszteletlenségről árulkodtak" – mondta Rutte, miután olyan hírek érkeztek, hogy a szeparatisták átkutatják az áldozatok személyes holmiját, és elszállítottak a helyszínről holttesteket.

David Cameron brit miniszterelnök, valamint holland és ausztrál kollégája megegyeztek abban, hogy Putyinnak aktívan együtt kellene működnie a nemzetközi közösséggel, és fel kellene használnia az oroszbarát ukrán szeparatisták felett gyakorolt befolyását arra, hogy engedélyezzék a baleset helyszínéhez való hozzáférést, jelentette be a brit miniszterelnöki hivatal egyik szóvivője.

Cameron és Rutte szerint az Európai Uniónak felül kellene vizsgálnia Oroszországhoz fűződő viszonyát, miután egyre valószínűbb, hogy oroszbarát szeparatisták lőtték le az utasszállítót. Több elemző is hangsúlyozta, hogy a maláj gép lelövése megváltoztatja az egész konfliktust, ami a Nyugat és Oroszország között dúl Ukrajna sorsa körül. Erről bővebben itt olvashat>>>

A maláj légitársaság csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant Boeing 777-es gépén 298 ember volt, köztük 192 holland. Az ukrán kormány szombaton kiadott közleményében azt állította, hogy a területet ellenőrzésük alatt tartó szeparatisták 38 holttestet a katasztrófa helyszínéről egy donyecki halottasházba szállítottak, írja az MTI.

Kijev azzal vádolta meg az általa „Oroszország irányította terroristáknak" nevezett szeparatistákat, hogy akadályozzák a tragédia okainak feltárását, bizonyítékokat igyekeznek eltűntetni, és nem engedik az illetékes ukrán szervek munkatársait, valamint a nemzetközi közösség és külföldi kormányok szakértőit a katasztrófa helyszínére. Az EBESZ megfigyelőit pénteken elküldték a helyszínről, de szombaton már sikerült bejutniuk, habár még mindig nem mozoghattak teljesen szabadon a becsapódás helyszínén.

Rovatok