Index Vakbarát Hírportál

Műholdképen a maláj gép becsapódásának helyszíne

2014. július 21., hétfő 23:03

Vasárnap készült műholdfelvételt adott közre az Airbus DS/Allsource Analysis a Kelet-Ukrajnában a fedélzetén 298 emberrel lezuhant maláj gép becsapódásának helyszínéről. Jobb oldalt Hrabove település széle látható a képen, több ember holtteste az itteni házak közé esett az égből.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes Kijevben egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a mentőalakulatok befejezték a holttestek utáni kutatást. Volodimir Hroiszman elmondta, hogy 282 holttestet és 87 testrészt találtak, amelyek további 16 emberhet tartozhatnak. A holttesteket hűtővagonokban szállító vonat hétfő este indult el a közeli Torezből a kormányerők által ellenőrzött Harkovba.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa esti ülésén egyhangúlag megszavazta azt az ausztrál javaslatot, ami alapján független, nemzetközi vizsgálatnak kell kiderítenie, pontosan mi történt a géppel. A határozatban korlátlan hozzáférést kértek a szakértőknek a helyszínhez, miután a hétvégén szeparatista fegyveresek többször is a levegőbe lőttek, és nem engedték teljesen szabadon mozogni az EBESZ megfigyelőit.

Hollandia szerint a maláj gép lelövése háborús bűn, Moszkva szerint ukrán SZU-25-ös lőtte le a maláj gépet. Súlyos harcok dúlnak Kelet-Ukrajnában. A további fejleményeket itt olvashatja el>>>

Rovatok