Index Vakbarát Hírportál

Tíz év börtönt kapott korrupcióért a román oligarcha

2014. augusztus 8., péntek 14:36 | aznap frissítve

Jogerősen tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a bukaresti táblabíróság Dan Voiculescut, a román kormánypárti Konzervatív Párt alapítóját. Az ítélet hat évvel a korrupciós per indulása után született meg. Voiculescut elsőfokon, tavaly szeptemberben öt év szabadságvesztésre ítélték.

A bíróság szerint Voiculescu a piaci árnál 75-ször alacsonyabb áron, törvénytelenül vásárolta meg egy mezőgazdasági kutatóállomás Bukarest melletti, 3,5 hektárnyi telkét, és ezzel 60 millió euróval károsította meg az államot.

A vádhatóság pénzmosással vádolta a politikust, aki törvénytelen privatizáció nyomán került az értékes telek birtokába úgy, hogy mintegy 100 ezer eurót fizetett a jóval alulértékelt ingatlanért. A politikus később ezen a telken építtette meg több cégének a székhelyét, amelyeket most a bíróság elkobzott az okozott kár megtérítése érdekében.

A bíróság ítélete szerint Voiculescu öt évig nem választható politikai tisztségekre, őt és lányait - akik időközben átvették édesapjuktól a cégeket - jelentős kártérítés kifizetésére kötelezte.

A perben több állami hivatalnokot is börtönbüntetésre ítéltek, akik részt vettek a törvénytelen privatizációban. Az elítéltek között van Sorin Pantis volt távközlési miniszter, akire hét év szabadságvesztést róttak.

Voiculescuról azt gyanították, tekintélyes vagyonát közvetlenül a rendszerváltozás után úgy alapozta meg, hogy átjátszotta magának a román kommunista titkosszolgálat, a Securitate egyik külkereskedelmi vállalatának vagyonát. Ezt a vádat senki nem tudta bizonyítani, végül Voiculescuról azt állapította meg a bíróság, hogy 1989 előtt együttműködött a volt kommunista titkosrendőrséggel.

Voiculescu ellen egy másik eljárás is folyamatban van, mint július közepén megírtuk, zsarolás miatt bűnvádi eljárást indítottak ellene, mivel az egyik legnagyobb sajtótröszt, az Intact tulajdonosaként vállalkozókat zsarolt meg azzal, hogy lejárató sajtókampányt indít cégeik ellen, ha nem hirdetnek nála.

A 600 millió eurós vagyonával Románia egyik leggazdagabb emberének számító médiamogul ellen három vállalkozó tett feljelentést, egyikük egy magyar vállalkozó, Pálfi Miklós, a Hargita megyei Borszéken működő ásványvíz-palackozó üzem társtulajdonosa.

Ráadásul Voiculescu benne lehet a Traian Basescu államfő lejáratására tett kísérletben is, ugyanis az ügy koronatanúja a napokban azt vallotta, hogy az oligarcha egymillió eurót fizetett egy roma klánvezérnek, hogy befeketítse testvérét, Mirceát, és általa az elnököt. (Az ügyről itt írtunk bővebben.)

Rovatok