Index Vakbarát Hírportál

Ebola: Rendkívüli állapot Guineában

2014. augusztus 14., csütörtök 06:48

Nigéria után szerda éjjel Guineában is rendkívüli állapotot hirdettek ki az ebola terjedése miatt - írja az MTI. Alpha Condé elnök rendelkezései szerint az országban számos kötelező elővigyázatossági intézkedést vezetnek be a vírus terjedése ellen. Így például szigorítják az orvosi ellenőrzést, korán elkülönítik az Ebola-gyanús betegeket, korlátozzák az országon belüli utazásokat, sőt, még a betegekkel érintkező orvosokat is izolálják a lakosságtól.

Alpha Condé bejelentette az egészségügyi szervek teljes körű mozgósítását, és a média fokozottabb bevonását az ebola elleni küzdelembe. A rendkívüli állapot megszegőit az elnök büntetéssel fenyegette, de ezt nem konkretizálta.

Az ebolát egyébként pont Guineában észlelték először, még februárban. Azóta 510 megbetegedést jelentettek, ebből 377 halállal végződött. Az Afrikában az elmúlt negyven év legsúlyosabb Ebola-járványa eddig Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt, de már Európából - Spanyolországból és Romániából - is jelentettek ebolagyanús tüneteket. A világon eddig összesen 1069-en haltak meg a vérzéssel is járó lázas betegségben.

Rovatok