Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok megtámadták az orosz páncélosokat

2014. augusztus 15., péntek 17:36 | aznap frissítve

Ukrán csapatok megtámadtak ukrán területen egy orosz katonai járműoszlopot, írja a Reuters. Petro Porosenko ukrán elnök telefonon azt közölte David Cameron brit miniszterelnökkel, hogy az ukrán tüzérség megsemmisítette annak az orosz harcjárműoszlopnak a nagy részét, amely péntekre virradó éjjel hatolt be Ukrajna területére a kelet-ukrajnai Izvarine határátkelőnél. Az ukrán határt átlépő orosz páncélosokról az ukrán fél, valamint több nyugati, és orosz újságíró is beszámolt.  

A BTR-eken nem volt hivatalos jelzés, tehát nincs szó arról, hogy az orosz reguláris erők léptek volna át Kelet-Ukrajnába. A támogatás – aminek tényét Moszkva nem ismeri el – csak ugyanannak a folyamatnak a folytatása, mint eddig. Az orosz fél fű alatt ad erősítést a szakadároknak. 

Felderítés, követés és megsemmisítés

A behatolás hírét pénteken megerősítette a kelet-ukrajnai szakadárok ellen indított, Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet parancsnoksága. Előzetes információk szerint a harci járművek fegyveres katonákat szállítottak. Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta: a katonai hírszerzés észlelte a hadoszlopot, amely Izvarinénél átkelt az orosz-ukrán határon. Az orosz katonai járművek számát Kijev egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

Liszenko szerint nem célszerű az ukrán légierőt bevetni a szeparatisták ellen, mivel a szakadároknak vannak légvédelmi rendszereik, az orosz határon túlról pedig folyamatosan figyelik az ukrán légteret. Szavai szerint ezért az ukrán fegyveres erők jelenleg a szakadár konvojokkal szemben a "felderítés, követés és megsemmisítés" taktikáját alkalmazzák.  


Izvarine nagyobb térképen

Moszkva: Ukrajna vagy fantomot lőtt le, vagy a sajátjait

Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor azt állítja, az ukrán erők fenyegetik az orosz humanitárius segélyszállítmányt. Péntek délután kiadott közleményükben ez áll: 

Olyan hírek érkeznek, amelyek szerint az ukrán Ajdar büntetőzászlóalj felforgató osztaga azt tervezi, hogy aláaknázza Luhanszk megye útjainak egyes szakaszait, hogy így semmisítse meg a segélyt szállító orosz teherautó-oszlopot és annak személyzetét, majd az egész terrorakciót a felkelők nyakába varrja.

A Moszkva által felkelőknek nevezett szeparatisták Luhanszk elővárosában elfogták az ukrán nemzeti gárda egy felderítő csoportját, amelynek elő kellett volna készítenie az orosz humanitárius konvoj elleni támadást. 

Az orosz külügy egy másik közleményében azt is cáfolta, hogy orosz hadoszlopot semmisítettek volna meg Ukrajnában.

Nem létezik semmilyen orosz hadoszlop, amely éjjel vagy akár nappal átlépte volna az orosz-ukrán határt

– mondta a védelmi tárca szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy.

A szóvivő légből kapottaknak nevezte az orosz hadoszlopról szóló jelentéseket, és azt mondta, nem szabad, hogy bármely ország vezetője komolyan vegye „az ilyen, újságírói feltételezéseken alapuló” híreket. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrán hadsereg „egy fantomot semmisített meg, és nem menekülteket vagy a saját katonáit”.

A brit külügy bekérette az orosz nagykövetet  

Bekérették pénteken a brit külügyminisztériumba Oroszország londoni nagykövetét az ukrajnai orosz katonai behatolásról szóló hírek nyomán. A brit külügyminisztérium tájékoztatása szerint a brit kormány az erről szóló értesülések "tisztázását" kérte Alekszandr Jakovenko nagykövettől. Philip Hammond brit külügyminiszter nem sokkal korábban a BBC-nek Brüsszelből nyilatkozva kijelentette: ha valóban vannak orosz katonák vagy harci járművek Kelet-Ukrajnában, haladéktalanul távozniuk kell onnan, különben "nagyon súlyos következményekkel" kell számolni. Hammond szerint a helyzet "nagyon veszélyessé válhat".

A támadás összefüggésben állhat azzal a hírrel, hogy Kijev akár órákon belül nekikezdhet Luganszk és Donyeck városok ostromának. A két megyeközpont nélkül a szakadár „népköztársaságok” már nem lesznek képesek fennmaradni.

Katonai helyzetük gyengülését jelzi,hogy az elmúlt napokban több vezetőjük A Donyecki Népköztársaság (DNR) védelmi minisztere és miniszterelnöke, majd a Luganszki Népköztársaság (DNR) feje is lemondott posztjáról.

Visszaszámlálás

Kijev láthatóan nem akar időt adni a szeparatistáknak, hogy újra megerősödjenek. Az elmúlt napokban az ukrán hadsereg több kisebb települést visszafoglalt. A lendület ellenére a terrorelhárító akció szóvivője, Andrej Liszenko közölte: Luganszk és Donyeck bevételen nem egy-két napos művelet lesz, hanem sokkal tovább fog tartani.

Vélhetően Moszkva is érzi a szakadárok gyengülését, részben talán ezért is akart tűzszünetet elérni egy humanitárius konvojra hivatkozva. A 280 kamionból álló szállítmány több napos késéssel jutott el az ukrán határra, ám Kijev közölte: a 2 ezer tonnányi szállítmány átvizsgálása, vámolása, majd a Vöröskereszt által megszervezendő szétosztása egy hétnél hosszabb időt vesz igénybe. Így, ha az ostromra a hétvégén sor kerül, azt már nem odázhatja el az orosz segélykonvoj. (A kamionokból több állítólag félig üresen érkezett az ukrán határhoz.)

A szakadárok azt állítják: ellentámadást indítottak

 Ezt az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke állította péntek este. Olekszandr Zaharcsenko azt mondta, az elmúlt három napban a felkelők „sok harceszközt elpusztítottak és sok ellenséges katonát megöltek”, és újra folyosót létesítettek Donyeck és Luhanszk városai között.

A következő lépés Luhanszk blokádjának feloldása lesz. Azt hiszem, ez még ma este sikerülhet

– mondta a szakadárok vezetője.

Azt az előző nap Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője is elmondta, hogy heves harcok folynak Donyeck és Luhanszk környékén, de azt Zaharcsenkón kívül semmilyen más forrás nem erősítette meg, hogy a felkelők harci sikereket értek volna el – írta az MTI.

Megunták a játékot

A NATO főtitkára egyértelműen behatolásnak nevezte a csütörtök hajnali orosz akciót. „Ez csak annak a folyamatnak a további bizonyítéka, amely szerint Oroszországból rendszeresen fegyverek és harcosok áramlanak át Kelet-Ukrajnába” – idézte a Reuterst Anders Fogh Rassmussen. Korábban a katonai szövetség szóvivője jelentette ki, hogy Oroszország „az ellenkezőjét teszi annak, amit mond.”

Az EU külügyminisztereinek közleménye szerint bármiféle orosz katonai beavatkozás – még humanitárius okokra való hivatkozással is – a nemzetközi jog megsértését jelenti – tudatta a Reuters. Brüsszel növekvő aggodalommal figyeli a kelet-ukrajnai válság elmélyülését és kész arra, hogy újabb szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben. Az orosz páncélosok határátlépését elítélte a francia elnök és a brit kormányfő is.

Vasárnap tárgyalóasztalhoz ül Berlinben az ukrán, az orosz, a német és a francia külügyminiszter. Ezt Pavlo Klimkin, az ukrán külügyi tárca vezetője közölte a Twitteren. Arról, hogy miről tárgyal majd Szergej Lavrov orosz, Frank-Walter Steinmeier német és Laurent Fabius francia külügyminiszterrel semmit sem hozott nyilvánosságra. Klimkin ezt írta: 

  Akár szögletes lesz az asztal, akár kerek, tárgyalni kell. 

Rovatok