Index Vakbarát Hírportál

Újabb lefejezés jöhet

2014. augusztus 21., csütörtök 19:39

Az egész világot sokkolta az a videó, amin az Iszlám Állam lefejez egy elrabolt amerikai újságírót, de az Egyesült Államok a fenyegetések ellenére is folytatta a légi csapásokat Irakban az iszlamisták ellen, akik viszont egy újabb fogoly kivégzését ígérték. Közben a brit hírszerzés azt próbálja kideríteni, ki lehetett az a maszkos dzsihadista, aki a felvétel szerint kivégezte az amerikai újságírót. François Hollande francia elnök szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta nem volt ilyen súlyos a nemzetközi helyzet.

Rabtársa szerint mindent megosztott velük

Kedd este került nyilvánosságra az Üzenet Amerikának című négyperces videó, amiben egy magát James Foley-nak nevező férfi elköszön a családjától, és az Egyesült Államokat okolja a haláláért, mielőtt egy londoni akcentussal beszélő, fekete csuklyás férfi kést szorít a torkához. A lefejezést nem lehet látni, de mutatnak egy képet Foley holttestéről, amin a levágott fejét a hátára rakták.

A Twitter után új közösségi felületre költözött az ISIS gyűlöletpropagandája

Miután a Twitter folyamatosan blokkolja az ISIS közösségi médiás nyomulását, az iszlám szélsőségesek új felületre költöztek. Ez a Diaspora, egy olyan social media felület, ahol az adatokat és tartalmat privát szervereken őrzik, így ezeket nem tudja letiltani vagy cenzúrázni mindössze egy rendszergazda, vagyis egyre nehezebb visszatartani az oldalról a terroristák propagandáját. A Diaspora rendszere pont megfelelő az ISIS-nek, hiszen egy nyitott forráskódú szoftvert használhatnak, ahol központilag nem tudnak belenyúlni az adminisztrátorok a tartalomba. A Diasporát egyébként négy New York-i diák hozta létre egy sikeres közösségi finanszírozás után. Ugyan a nagyobb szerverekről sikerült letiltaniuk az ISIS felhasználóit, a kisebbekre nincs hatásuk, mivel a Diaspora közösségi kontroll alatt áll, vagyis maguk a userek moderálják, szólnak bele a működésbe, így a kisebb szervereken továbbra is aktív maradhat a terroristák propagandája.

A 40 éves férfi tanárként dolgozott több amerikai államban, mielőtt a 2000-es évek közepén újságírásra váltott, és helyszíni tudósítóként járt Egyiptomban, Líbiában és Szíriában is. 2011 áprilisában egyszer már elrabolták Líbiában Moammer Kadhafi erői több társával együtt, egyik barátját pedig meg is ölték. Végül – többek között magyar közbenjárásra – hat hét után szabadultak ki. Foley elmondása szerint az eset, újságíró barátjának elvesztése kitörölhetetlen nyomot hagyott benne, de így is a helyszínről tudósított a szíriai konfliktus alakulásáról.

2012 végén éppen Törökország felé akart távozni az országból, amikor Aleppo közelében ismeretlenek egy autóba tuszkolták és elrabolták. Azt nem tudni, pontosan hol tartották fogva, de a fogvatartásának hónapjairól egy azóta kiszabadult újságíró, Nicolas Henin beszélt a BBC-nek. A francia férfit 2013 júniusában rabolták el Szíriában, tíz hónapos fogsága alatt pedig hét hónapig is együtt raboskodott Foley-val. A francia kormány tárgyalásainak köszönhetően végül idén áprilisban kiszabaduló Henin szerint Foley mindent megosztott társaival, és annak ellenére is erős volt, hogy amerikaiként nagyobb valószínűséggel számíthatott verésre.

Újabb 14 légi csapás a moszuli gátnál

Az ő életével fenyegették meg Obamát

A lefejezésről készült videó végén látott férfit, Steven Joel Sotloffot még egy éve rabolták el feltehetően Aleppo közelében, onnan pedig Rakkába, az Iszlám Állam kvázi fővárosába vitték. Sotloff szabadúszó újságíró, évekig élt Jemenben, jól beszél arabul. Írt már a Time-ba, a Foreign Policyba, a Christian Science Monitorba és a World Affairs Journalba. Tudósított Egyiptomból, Líbiából és Szíriából is, leggyakrabban a konfliktusos térségben kialakult humanitárius válságot, például a szíriai menekültek helyzetét mutatta be.

A Foley lefejezéséről készített felvételen a gyilkosság után feltűnik egy másik férfi is, akit egy másik, Szíriában eltűnt amerikai újságíróval, Steven Joel Sotloff-fal azonosítottak. Azzal fenyegetőztek, hogy Sotloff élete Barack Obama amerikai elnök kezében van. Az Egyesült Államok azonban folytatta a légi csapásokat, Foley lefejezése óta már 14-et hajtottak végre a moszuli gát közelében. Összesen pedig már több mint 90 támadást hajtottak végre az Iszlám Állam ellen az elmúlt két hétben, ezért elemzők szerint várható volt, hogy egy ehhez hasonló válaszlépést kísérel meg az iszlamista csoport.

Obama szerdai beszédében megüzente, hogy az Iszlám Államnak nincs helye a XXI. században, de elsősorban Irak és Szíria lakóihoz szólt, hogy vessék ki maguk közül az ilyen embereket. A CNN szerint az Egyesült Államoknak továbbra is gondosan figyelnie kell arra, hogy az Iszlám Állam szándékaival ellentétben nehogy a Nyugat és az Iszlám közötti háborúnak mutassa a konfliktust. Az már a légi csapások kezdete óta jól látszik, hogy Obama még csak véletlenül sem akar abba a hibába esni, hogy az USA beavatkozzon valahogy a szunniták által lakott részeken is, ahol ez nagyon könnyen visszaüthet, és még több törzset, települést fordíthatna az Iszlám Állam felé.

Obama már korábban is hangsúlyozta, hogy nincs amerikai katonai megoldás Irakban, csak az irakiak oldhatják meg a helyzetet. Az Iszlám Állam sem véletlenül ezekre a területekre tejresztette ki eddig elsősorban a befolyását, és itt, civilek közé ékelődve légi csapásokkal lehetetlen legyőzni őket. (Az Iszlám Állam Szíriában nyitott új frontjáról, és a meghódított területeken bevezetett uralmukról bővebben korábbi cikkünkben olvashat>>>)

Szíria a legveszélyesebb az újságíróknak

A videót körüllengő teóriák

A Fehér Ház azt mondta, hogy az amerikai újságíró lefejezéséről közzétett videofelvétel hiteles, és a nyugati országok vezetői is tényként kezelik Foley halálát. Többekben mégis kételyek merültek fel. A James+Foley+fake szavakra rákeresve lehet találni több ilyen videót is a Liveleaken. Van, aki szerint nem ugyanaz az ember látható végig. Más az arc a videó első részében és a második felében. Kiemelték azt is, hogy a Foley-n látható, hosszú narancssárga felső valamiért egy rövidebb pólóvá változik a lefejezés után készült képen (de az is lehet, hogy csak felcsúszott). Furcsa az is, hogy a felvételen pont a lefejezést nem lehet látni, pedig az IS nem szokott finomkodni. Csak Foley holttestét látni és a fejét, amit a hátára helyeztek gyilkosai.

Egy másik, a videó képkockáiról szóló elemzés szerint a lefejezés nem Youtube-barát verziójában látni ugyan, hogy a kést Foley nyakához tartják, de sem vágási mozdulat, sem vér nem látszik. Meglepő módon ugyanakkor mintha Foley homlokán lenne ekkor egy vérfolt. Nyakának elvágása közben Foley szeme nyitva van, ami a magyarázó videó készítői szerint életszerűtlen. A digitális képelemzés a lefejezett testet mutató képnél több helyen photoshopos beavatkozásra utaló nyomokat is mutat, azaz a képet manipulálhatták.

Egy harmadik, nem túl komolyan vehető analízis szerint furcsa, hogy az elvileg halálra készülő, a mellette álló terrorista kezében kést látó Foley-n sem félelem, sem semmi érzelem nem tükröződik. Akkor sem remeg meg a hangja, amikor a légierőnél szolgáló testvére bűnéről beszél. Az elemzés szerint az egész olyan, mintha egy színész mondaná ezeket a szavakat, nem pedig egy ember, aki éppen elbúcsúzik a családjától és az életétől. Más, lefejezésről megjelent dzsihádista videókkal ellentétben az áldozatot itt nem veszi körül több terrorista, és a kivégzést végző férfi egyszer sem említi Allah nevét.

Az Iszlám Állam előretörése miatt az ENSZ szerint már 1,2 millió embernek kellett elhagynia otthonát Irak északi részén, miközben az iszlamisták az iraki hadseregtől zsákmányolt amerikai fegyverekkel egyre újabb frontokat nyitottak Szíriában is. A New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet szerint a konfliktusos térségben, azon belül is már két éve Szíriában leselkedik a legtöbb veszély az újságírókra a világban.

Idén eddig 30 újságírót öltek meg világszerte, közülük ötöt Szíriában, négyet pedig Irakban. A szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta több mint 80 újságírót raboltak el Szíriában, legalább 69-en pedig a szíriai események közvetítése közben vesztették életüket – Foley-val együtt közülük hatot kivégeztek, a többiek harcokban haltak meg. Sokakat eltűntként tartanak számon.

Váltságdíjat követeltek

Többen végül a Foley-val együtt fogvatartott francia újságíróhoz hasonlóan tárgyalások útján kiszabadulnak: a New York Times szerint az Iszlám Állammal rivális al-Kaida az elmúlt öt évben több mint százmillió dollárt gyűjtött be európai túszokért cserébe, de az összeg ennél akár jóval magasabb is lehet. Philip Balboni, a Foley-t is alkalmazó, bostoni Global Post elnöke azt mondta a Wall Street Journalnek, hogy az amerikai újságíró elrablói is követeltek váltságdíjat, 132 millió dollárt.

A pénzt a Global Posttól és Foley családjától is követelték, szüleinek pedig több fenyegető üzenetet is küldtek nyáron. Balboni szerint a Fehér Ház is tudott a fenyegetésekről, de nem kezdtek tárgyalásokat, nem akartak ugyanis belemenni váltságdíj fizetésébe. A lap és Foley családja a múlt héten aztán már egy olyan emailt is kapott, amiben a férfi meggyilkolásával fenyegetőztek. A családtagok állítólag kegyelemért könyörögtek és időt kértek, de erre már nem érkezett válasz.

A Pentagon szerdán már jelezte, hogy nem ültek tétlenül az elmúlt években, nemrég megpróbáltak kiszabadítani több fogvatartott amerikai újságírót, és névtelen források szerint Foley is köztük lett volna. A légi felderítéssel és drónokkal megtámogatott akció azonban kudarcba fulladt, mivel nem a jó helyen keresték a túszokat. A források szerint a támadásban így is megölték az Iszlám Állam több harcosát, míg amerikai oldalról csak egy kommandós sebesült meg könnyebben.

Mire utal a brit akcentus?

A brit hatóságok és titkosszolgálatok közben azt próbálják kideríteni, ki lehet a videón fekete csuklyában látható férfi, aki a lefejezés előtt brit akcentussal fenyegeti meg Obamát, ezért a hangja alapján tudják majd azonosítani. Egy már kiszabadult fogoly a Guardiannek azt mondta, ismerte a magát Johnnak nevező férfit, aki az elmúlt három évben ment Szíriába, és az Iszlám Államhoz csatlakozó britek egy csoportját vezeti. Nevüket a Beatlesből merítve Johnnak, Ringónak és Paulnak adták meg, feladatuk pedig a nyugati foglyok őrzése volt. Állítólag a videón látható férfi már olyan magasra ért az Iszlám Állam hiearchiájában, hogy idén rábízták a fogolycserék tárgyalásait is.

David Cameron brit miniszterelnök is elismerte, hogy az elmúlt időszakban több brit is csatlakozott az Iszlám Államhoz, ami a Szíria és Irak egyes részein kikiáltott kalifátus bejelentésével is többek között az új harcosok toborzását akarta felgyorsítani. Egyre több külföldi is van a soraikban: az Iszlám Állam egyik volt tagja a CNN-nek azt mondta, hogy a csoportnak több internetes chatszobája is van, és már ott megkezdik a potenciális európai tagok beszervezését, akik közül aztán sokan Szíriába vagy Irakba utaznak.

A lefejezésről bemutatott videót az Iszlám Állam így egyszerre használhatja elrettentésnek, lelkesítheti saját harcosait, de egyben az Egyesült Államok mellett Nagy-Britanniának is üzenetet küldhetett. „Amikor megmutatják, hogy egy brit lefejez egy ártatlan amerikai civilt, akkor azt is megmutatják, hogy felszámolták a régi életéhez fűződő kötelékeket" – mondta Charlie Cooper, a Quilliam Alapítvány kutatója a CNN-nek. Cameron most azt mondta, megduplázzák az erőfeszítéseiket, hogy megakadályozzák az újabb brit állampolgárok csatlakozását a szélsőségesekhez, de megerősítette, hogy nem vesznek részt egy újabb iraki háborúban, és nem küldenek szárazföldi csapatokat Irakba.

Sokan csatlakoztak az Iszlám Államhoz

Mi az az IS?

Az eredetileg Iraki és Levantei Iszlám Állam ( angol betűszóval ISIS), azóta már Iszlám Államnak hívott radikális szunnita szervezet körülbelül 15000 harcosa az iraki hadsereg 19 ezer katonáját kényszerített menekülésre az elmúlt hetekben. A szervezet, amelyről még nem tudni, mivé fog fejlődni, részben az al-Kaidából nőtt ki, de radikalizmusban és kegyetlenségben túltesz a szellemi elődjén, amelyet a fiatal iszlamista harcosok már idejétmúltnak és kiégettnek éreznek. Itt az új al-Kaida?

Becslések szerint már 4-500 brit állampolgár csatlakozhatott az Iszlám Államhoz, míg Nagy-Britanniában a BBC szerint 69 embert vettek őrizetbe Szíriához köthető dzsihádista gyanúk alapján. A londoni King's College egyik kutatója, Shiraz Maher szerint az Iszlám Államhoz csatlakozó britek nem azért mennek ki, hogy aztán a háttérbe húzódjanak, hanem a frontvonalban vállalnak feladatokat. Év elején egy aleppói börtönnél egy 41 éves londoni férfi lehetett az első brit öngyilkos merénylő a szíriai konfliktusban, az Iszlám Államnak hajtott végre egy autóbombás támadást az egyik aleppói börtön ellen.

Európai és amerikai fiatalok egyébként ezrével csatlakoztak már többnyire a legradikálisabb dzsihádistákhoz, egyszerre remélve kalandot és dicsőséget, vállalva akár a mártírhalált is. Többségük vallásos családból jön, mások maguk tértek vissza az iszlámhoz, egyszerre lázadva a szekularizálódott Nyugat, a reménytelen társadalmi helyzet, valamint az identitáshiányosnak látott szüleikkel szemben. Egyáltalán nem mind akar terrorista lenni a szó megszokott értelmében; úgy gondolják, hogy Szíriában a harcot egyszerűen az elnyomott muszlimok védelmében kell megvívniuk, de olyanok is bőségesen érkeznek most a térségbe, akik már eleve a dzsihád aktuális frontját keresik.

Összeurópai problémáról van szó, Franciaországtól, Hollandián át Németországig sokan szervezték meg szíriai kiutazásukat az elmúlt években. A korábban ISIS néven ismert Iszlám Állam több vezetője pedig arról beszélt nekik, hogy idővel majd vissza kell térniük Európába, és folytatni harcukat.

Rovatok