Index Vakbarát Hírportál

Így fenyegetőzött az Iszlám Állam Foley kivégzésével

2014. augusztus 22., péntek 12:45 | aznap frissítve

A kedden nyilvánosságra hozott videón lefejezett James Foley amerikai újságíró családja a több cikkét megjelentető Global Poston keresztül nyilvánosságra hozta azt az emailt, amiben augusztus 12-én az Iszlám Állam a férfi meggyilkolásával fenyegetőzött.

Az Iszlám Állam először 2013. november 26-án, Foley elrablása után egy évvel vette fel a kapcsolatot a családdal. Akkor 132 millió dolláros váltságdíjat követeltek, vagy pedig Amerikában fogvatartott rabok elengedését Foley-ért cserébe.

Utána csak Foley kivégzése előtt egy héttel küldték el nekik az itt olvasható levelet, írja az NBC News. A családtagok állítólag kegyelemért könyörögtek és időt kértek, de erre már nem érkezett válasz.

MEDDIG KÖVETI MÉG A BIRKA A VAK JUHÁSZT?

Üzenet az amerikai kormánynak és birkához hasonló állampolgáraiknak:

Békén hagytunk titeket a csúfos iraki vereségetek óta. Megtehettük volna, de nem avatkoztunk be az országotokban, vagy támadtunk állampolgáraitokra, akik biztonságban voltak az otthonaikban!

Ami a társadalmatok fogságunkba esett söpredékét illeti, BEMERÉSZKEDTEK AZ OROSZLÁN BARLANGJÁBA, EZÉRT FELFALTÁK ŐKET!

Sok esélyt kaptatok, hogy megegyezzetek állampolgáraitok elengedéséről átutalásokkal, ahogy tették azt más kormányok. Fogolycseréket is felajánlottunk, hogy kiszabadítsuk a fogságotokba esett muszlimokat, mint Afia Sidiqqi nővérünk, de nagyon hamar bizonyítottátok, hogy NEM ez érdekel titeket.

Csak az erőszak nyelvén foglalkoztok a muszlimokkal, aminek megkaptátok "az arab fordítását", amikor megpróbáltátok elfoglalni Irak földjét! Most újra bombázzátok Irak muszlimjait, ezúttal légi támadásokhoz és "proxy hadseregekhez" menekülve, miközben gyáván visszarettentek a szemtől szembeni konfrontációtól!

Ma kirántott pengéink felétek, KORMÁNY ÉS ÁLLAMPOLGÁROK FELÉ merednek! ÉS NEM ÁLLUNK MEG, AMÍG VÉRETEKKEL NEM CSILLAPÍTJUK SZOMJUNKAT.

Nem kímélitek közülünk a gyengéket, időseket, nőket és gyerekeket, ezért mi SEM kíméljük meg a tieiteket!

Ti és az állampolgáraitok, megfizetitek az árat a bombázásokért!

Elsőként az amerikai állampolgár, James Foley vérével!

KÖZVETLENÜL az ellenünk elkövetett bűneitekért végezzük ki!

Philip Balboni, a Foley-t is alkalmazó, bostoni Global Post elnöke szerint a Fehér Ház is tudott a fenyegetésekről, de nem kezdtek tárgyalásokat, nem akartak ugyanis belemenni váltságdíj fizetésébe.

A Fehér Ház pénteken is megerősítette, nem tárgyalnak terroristákkal, annak ellenére sem, hogy a Foley lefejezését bemutató videó végén egy másik amerikai újságíró megölésével is fenyegetőzik az Iszlám Állam, ha Obama nem állítja le a légi csapásokat.

Navracsics részvétét fejezte ki

Levélben fejezte ki részvétét a Szíriában meggyilkolt Foley családjának és John Kerry amerikai külügyminiszternek Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter.

James Foley kegyetlen meggyilkolása „mindannyiunkat megdöbbentett”, különösen azokat a magyar diplomatákat, akik segédkeztek az újságíró három évvel ezelőtti líbiai szabadon bocsátásában, írta. Navracsics szerint Foley bátorságával és elkötelezettségével, hogy az igazságról számoljon be a világ egyik legveszélyesebb háborús zónájában, a „gonosz erőktől fenyegetett nemzetközi közösség egészét szolgálta".

Magyarország az Egyesült Államok mellett áll „az esztelen radikalizmus elleni küzdelemben", és meg van győződve arról, hogy a nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie az erőszak megállításáért, amely „közös értékeinket és emberek millióinak életét fenyegeti".

Rovatok