Index Vakbarát Hírportál

Ön szerint kit hívott a legtöbbször Vlagyimir Putyin?

2014. szeptember 10., szerda 17:19

Idén eddig Angela Merkel német kancellárral beszélt a legtöbbször telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök – írja a Guardian Data blogja. Hasonló összesítés Barack Obamáról készült először (térkép itt), mi Orbán Viktor hívásait is megpróbáltuk összesíteni, a miniszterelnöki sajtóiroda azonban nem volt benne partner (bővebben cikkünk végén). Érdekesség, hogy Angela Merkel az amerikai elnök híváslistáján is elsőként futott be. 

Lelőtt gép, nem leszállított helikopterhordozó

A blog a Kreml angol nyelvű sajtóközleményeit összesítette, melyek hírt szoktak adni arról, ha az elnök külföldi vezetőkkel tárgyal telefonon. Angela Merkel az ukrán válság és a válaszul bevezetett szankciók miatt kulcsfigura, ezért beszélt Putyin háromszor annyit Merkellel, mint Obamával. Az amerikai elnökkel egyébként még így is kétszer annyiszor beszélt telefonon, mint David Cameronnal.

François Hollande az EU-szankciók mellett azért ilyen fontos (16 telefonbeszélgetéssel második), mert a franciáktól két Mistral-osztályú helikopterhordozót rendeltek. Az első hajó leszállítását azonban hosszú húzódozás után felfüggesztették a franciák az ukrán helyzet miatt.

Nurszultán Nazarbajev és Alekszandr Lukasenko kazah illetve fehérorosz elnökök előkelő helyezése nem meglepő, utóbbi Porosenkóval holtversenyben nyolc hívással büszkélkedhet. Mark Rutte holland miniszterelnök a lelőtt maláj gép holland áldozatai miatt kerülhetett az első tízbe. Öt hívást egyébként Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, négyet az Európai Bizottság vezetője, José Manuel Barroso húzott be, hármat az iráni, az olasz, az ausztrál, a finn vezető és Ban Kimun ENSZ-főtitkár (plusz India összesen). Két-két telefonhívás jutott Örményországnak, Svájcnak és Egyiptomnak, egy-egy többek közt Kínának, Spanyolországnak és Argentínának, Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek egy sem.

Orbán kiket hívott?

Amikor az Index megkereste Orbán Viktor sajtósát, hogy kikérje a magyar miniszterelnök hasonló jellegű telefonos összesítését, Havasi Bertalantól azt a választ kaptuk, hogy „Orbán Viktor külföldi vezetőkkel folytatott tárgyalásairól a Miniszterelnöki Sajtóiroda rendszeresen és részletesen beszámol a közvéleménynek. A Kormány.hu honlapon évekre visszamenőleg megtalálja ezeket az információkat.” A Kormány.hu-n az oldal keresőjével természetesen egyetlenegy miniszterelnöki telefonos tárgyalást sem találtunk. Úgyhogy nem fogjuk megtudni, kinek telefonált Orbán Viktor.

Rovatok