Index Vakbarát Hírportál

Kigyógyult az ebolából az NBC operatőre

2014. október 22., szerda 10:13

Meggyógyult, és elhagyhatja a kórházat az NBC ebola-vírussal Nyugat-Afrikában megfertőződött munkatársa, akinél október 3-án, Libériábanmutatták ki a betegséget, és három nappal később került a Nebraska állambeli kórházba. A legutóbbi tesztek már nem mutatták ki a veszélyes vírus jelenlétét a 33 éves Ashoka Mukpo szervezetében.

Túl sokan vannak, akik nem olyan szerencsések, mint én. Örülök, hogy életben vagyok

- írta közleményében Ashoka Mukpo, aki szabadúszó operatőrként Libériában kapta el a kórt, de még mindig nem tudja pontosan, hogyan. A négyfős amerikai stáb többi tagjánál nem jelentkeztek a fertőzés tünetei, ennek ellenére őket is visszaszállították Amerikába megfigyelésre. A nebraskai kórházban ő volt a második ebolás beteg, előtte Rick Sacra orvost kezelték sikerrel.

Eddig öt olyan amerikai állampolgárt szállítottak az Egyesült Államokba, akik Nyugat-Afrikában kapták el a vírust, mindannyian biztonságos ellátást kaptak, és nem fertőzték meg az egészségügyi személyzetet - hangsúlyozta a napokban Barack Obama amerikai elnök.

Az országban eddig három ebolás eset fordult elő: egy férfi - aki Libériában kapta el a betegséget, majd miután Amerikába utazott - meghalt, és két ápolónő, akiket ő fertőzött meg a kezelés során. Az ő állapotuk javulóban van.

Ahogy azt kedden megírtuk, Amerikában szigorításokat vezettek be azokkal kapcsolatban, akik az ebola sújtotta nyugat-afrikai országokból érkeznek. Számukra öt repteret jelölt ki az amerikai belbiztonsági minisztérium, ahol a leszállás után fokozott szűrési vizsgálatoknak vetik alá őket.

Rovatok