Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a drogfogyasztás és dühkitörések miatt hírhedtté vált Rob Ford polgármestersége

2014. október 28., kedd 06:07

Új polgármestert választottak hétfőn Toronto városában, és ezzel véget ért a Rob Ford nevével fémjelzett korszak, amelyet óriási botrányok kísértek a leköszönő városvezető drogfogyasztása és nyilvános italozásai miatt, írja az MTI.

A polgármester-választást a konzervatív John Tory nyerte meg a szavazatok 40 százalékkal. Kihívója Doug Ford, aki a távozó polgármester testvére, 34 százalékot ért el, míg a baloldali Olivia Chow 23 százalékot.

Rob Ford négyéves regnálása Kanada legnagyobb városa élén a polgármester alkohol- és drogproblémáitól volt hangos. A most 45 éves városvezető kompromittáló videofelvételek hatására tavaly elismerte, hogy fogyasztott már kábítószert, a nyáron pedig két hónapos elvonókúrán volt. A városi képviselő-testület megfosztotta városvezetői jogosítványainak zömétől, de nem tudta leváltani, mert sosem ítélték el semmilyen bűncselekményért.

Amikor Rob Fordot négy évvel ezelőtt polgármesterré választották, drog- és alkoholfüggőségéről még nem tudott a közvélemény, de dührohamairól igen. A választók többsége mégis őt támogatta abban reményben, hogy felrázza az elitistának és pazarlónak tartott városházát. Azzal az ígérettel nyert választást, hogy megállítja a költekezést, megnyirbálja az adókat, de ehelyett a torontóiaknak a botrányaival kellett szembesülniük.

Rob Ford eredetileg indulni akart a mostani polgármester-választáson, és botrányai ellenére a harmadik-negyedik helyen állt a népszerűségi listán. Szeptemberben azonban kiderült, hogy daganatos betegségben szenved, ezért mégsem próbált duplázni. Helyette testvére, Doug Ford indult.

Rob Ford azonban szemlátomást nem kíván lelépni a várospolitika színpadáról. A leköszönő polgármester a hétfői választáson mandátumhoz jutott a városi képviselő-testületben, és leplezetlen utalást tett arra, hogy négy év múlva újraindul a polgármester-választáson.

Rovatok