Index Vakbarát Hírportál

Nyugodt éjszaka: csak egy rendőrautó lángolt az utcán

2014. november 26., szerda 06:56

A St. Louis melletti Ferguson városában kedd éjjel már nem okoztak akkora kárt a zavargások, mint hétfőn. A tizenéves fekete fiatalt lelövő fehér rendőr elleni vád ejtése miatti felháborodás (erről korábban részletesen itt írtunk) rengeteg embert vitt ki az utcára, a tiltakozók nagy része békésen viselkedett, csak a városházánál gyújtottak fel egy autót – a rendőrségnek itt könnygázt is be kellett vetnie. A viszonylagos nyugalomhoz az is nagyban hozzájárult, hogy Fergusont ellepték a rendfenntartók; Jay Nixon, Missouri állam kormányzója csak nemzeti gárdistákból 2200-at vezényelt a főleg nem túl jómódú feketék által lakott városba.

A nagyesküdtszék által a tanúk önellentmondásai és az áldozat erőszakoskodása miatt ejtett vád ellen Amerika-szerte hevesen tiltakoztak. New Yorkban kedd este több száz tüntető egy időre megbénította a várost New Jersey állammal összekötő Lincoln-alagút forgalmát, és bár a tüntetést nem engedélyezték tömegoszlatás nem történt.

Obama elnök szövegíróinak is mélyen bele kellett kotorniuk a frázisszatyorba a rendpártiságot és érzékenységet egyszerre sugalló frázisokért: az elnök elismerte, hogy a kisebbségek panaszai "a kemény valóságban gyökereznek", ugyanakkor leszögezte, hogy "az erőszakra nincs mentség", és hogy a bűncselekmények elkövetőit felelősségre kell vonni.

Közben az amerikai lapok is feldolgozták a nagyesküdtszék három hónapos vizsgálódása nyomán közreadott ezeroldalnyi dokumentációt. Ebből kiolvasható, hogy a 18 éves Michael Brown megütötte a vele szemben intézkedő Darren Wilsont, megpróbálta megszerezni szolgálati fegyverét, majd a megadásra való felszólításnak nem engedelmeskedve neki akart rontani a rendőrnek.

A 28 éves Darren Wilson kedden jelent meg először a nyilvánosság előtt, az ABC televíziónak nyilatkozva sajnálkozását fejezte ki Brown halála miatt, de kijelentette, hogy a lelkiismerete tiszta, mert a munkáját végezte. Azt is hangsúlyozta, nem hiszi, hogy másképpen járt volna el akkor, ha egy fehér emberrel szemben kellett volna intézkednie.

Rovatok