Index Vakbarát Hírportál

Nem tagja terroristasejtnek a dániai lövöldöző

2015. február 16., hétfő 20:50

Helle Thorning-Schmidt, a dán miniszterelnök a koppenhágai lövöldözésekre reagálva azt mondta, Dánia nem tűr meg semmiféle törekvést, amely fenyegetheti vagy megfélemlítheti a lakosságát, vagy csorbíthatja polgárainak jogait és szabadságát, írja a BBC.

A szólás- és a gyülekezési szabadság, megmásíthatatlanul, a dán nép alapvetői jogai közé tartozik

– jelentette ki a politikus.

Dánia a Mohamed-karikatúrák hazája, ahol a hétvégén - a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett  terrorakciókhoz hasonlóan - először egy kávézó kulturális rendezvényén, majd egy zsinagógánál gyilkoltak. Az elkövető a 22 éves, büntetett előéletű Omar Abdel Hamid el-Husszein volt, akit később, egy vasárnap hajnali tűzpárbajban lelőttek a rendőrök.

A lövöldözésekben egy 55 éves dokumentumfilm-rendező és egy 37 éves zsidó férfi meghalt, öt rendőr pedig megsebesült.

Bár Francois Hollande francia államfő Dánia párizsi nagykövetségén azt mondta, egyértelmű a kapcsolat a Charlie Hebdo szerkesztőségénél és a Koppenhágában történtek között, a dán miniszterelnök szerint nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az elkövető valamelyik nagyobb terrorszervezethez tartozott volna.

Különböző cselekmények, köztük súlyos testi sértés miatt is ismerte már a rendőrség, és azt is lehetett tudni, hogy személye egy koppenhágai bűnszervezethez is köthető. Egyértelművé szeretném azonban tenni, hogy a nyomozás jelenlegi állásánál nincs egyértelmű bizonyítékunk arra, hogy valamilyen nagyobb terroristasejt tagja lenne

– mondta Dánia miniszterelnöke el-Husszeinről, aki a támadások előtt két héttel szabadult kétéves börtönbüntetéséből, amelyet súlyos testi sértés miatt kapott.

Közben a dán rendőrség letartóztatott két férfit, akik a feltételezésük szerint segítették a merénylőt. Azzal gyanúsítják őket, hogy elbújtatták el-Husszeint az első támadás után, illetve hogy a támadó tőlük kapta a fegyvert. A két gyanúsított egyelőre tagadja, hogy közük lenne a merényletekhez. Tíz napra vizsgálati fogságba kerültek.

Rovatok