Index Vakbarát Hírportál

Perlik a médiát a párizsi túszdráma túlélői

2015. április 3., péntek 18:28

A január 9-i párizsi túszdráma hat túlélője úgy döntött, beperelik a francia médiát, mert élőben közvetítették, hova bújtak el a támadók elől, az életüket veszélyeztetve ezzel. A Hyper Cacher kóser élelmiszerboltban zajló túszejtő akciót a média élőben és nagy részletességgel követte, ennek a gyakorlatnak a veszélyeire hívja fel a figyelmet a per.

Patrick Klugman, a túlélőket képviselő ügyvéd szerint a média, különösen a BFMTV nevű tévéadó felelőtlenül járt el, amikor az élő tudósításukban elmondták, hogy több túsznak is sikerült elbújnia a bolt hűtőkamrájában.

A média munkamódszere, hogy egy ilyen szituációt élőben közvetít, egyenlő a bűnelkövetésre való bátorítással

– mondta Klugman az AFP hírügynökségnek. Az ügyvéd felhívta rá a figyelmet, hogy az elkövető, Amedy Coulibaly több csatornán is követte a saját túszejtéséről szóló tudósításokat, ezért az óvatlanul kiadott információ akár az elrejtőzött túszok életébe is kerülhetett volna.

Mint ismert, Coulibaly január 9-én, két nappal a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet után foglalta el az élelmiszerboltot, és végül négy embert gyilkolt meg. Később kiderült, hogy a két akció elkövetői kapcsolatban álltak egymással. A támadássorozatban összesen tizenheten haltak meg. Végül mindhárom merénylőt lelőtte a rendőrség.

Rovatok