Index Vakbarát Hírportál

Rendőrellenes tüntetéshullám Amerikában

2015. április 30., csütörtök 10:21

Baltimore-on kívül több amerikai városban is tüntettek szerdán a rendőri erőszak miatt. A baltimore-iakkal szolidarizáló tiltakozók New Yorkban, Washingtonban, Bostonban, Chicagóban, Detroitban és Minneapolisban is kimentek az utcára. A new yorki tüntetők közül több mint száz embert tartóztattak le.

Az elmúlt napokban súlyos zavargások helyszínévé vált Baltimore-ban a szerda éjszakára vezetett kijárási tilalmat többnyire betartották. Néhány tucat demonstráló maradt csak kint, de most nagyjából békések voltak az utcák. A szerdai tüntetésekre is ez volt a jellemző: a fekete férfi családja, akinek a gyanús halála kiváltotta a zavargásokat, szintén békét kért a demonstrálóktól. Sok tüntető egyszerű „Black Lives Matter” (A feketék élete számít) feliratú polóban volt.

Szerdán vádemelés nélkül elengedtek 101 embert a hétfőn és keddre virradóra elfogott több mint kétszáz közül, mert a rendőrség nem győzte a papírmunkát, és lejárt a vád nélküli fogva tartás 48 órás határideje — írja az MTI.  

Új hír, hogy a rendőri őrizetbe vétele után végzetes gerincsérülést szenvedett Freddie Gray haláláról a halottkémi jelentést a korábbi hírekkel szemben mégsem hozzák nyilvánosságra. A baltimore-i rendőrség a jelentést csak az ügyben szintén vizsgálatot folytató igazságügyi minisztériumnak fogja átadni.

Egy bírósági irat szerint április 12-én Gray a rabszállítóba zárva szándékosan próbált meg sérülést okozni magának, állítólag a jármű falához csapkodta magát. Amikor a rendőrségre érkeztek vele, már eszméletlen volt, egy héttel később belehalt a gerincsérülésébe. Temetése fosztogatásba és a rendőrökkel való összecsapásba torkollt. Baltimore előtt már Fergusonban, New Yorkban, Clevelandben és North Charlestonban is fegyvertelen feketék vesztették életüket a rendőri fellépés miatt.

Rovatok