Index Vakbarát Hírportál

Egy hónapja állt munkába Delhi első női buszvezetője

2015. május 11., hétfő 12:11 | aznap frissítve

Áprilisban állt munkába Delhi első női buszvezetője, írja a Telegraph.  A 30 éves Saritha Vankadarath az 543-as buszt vezeti, egyet a metropoliszban naponta közlekedő 5000 busz közül.

A munkája nem könnyű, hiszen a busszal autókat, riksákat, néha pedig elefántokat kell kerülgetnie.  Delhi első női buszvezetője azonban nem panaszkodik: legfeljebb a városban néha elviselhetetlen szmog idegesíti, illetve ha a buszon a tömeg az ajtóba áll és nem tudja becsukni. 

First female DTC driver Savitha will be driving AC bus on Delhi roads from Monday. Good for city. pic.twitter.com/Onarx9hHXI

— Anurag Dhanda (@anuragdhanda) 2015. április 17.

  Elmondása szerint eddig semmilyen konfliktusban nem volt része. A buszra felszállók közül néhányan csodálkoznak, hogy nő a sofőr, de Saritha úgy látja: az utasok biztonságban érzik magukat. Néhányan további jó utazást is kívánnak neki, amikor leszállnak. 

A női buszsofőrök munkába állítása is része annak a kampánynak, amellyel az Indiában elharapózott, utcai nemi erőszak ellen küzdenek. Indiában az elmúlt években több brutális nemi erőszakot követtek el a nyílt utcán vagy tömegközlekedési járműveken. 2012 decemberében   egy 23 éves orvostanhallgató lányt erőszakolt meg és bántalmazott egy banda Újdelhiben egy autóbuszon. A nő belehalt belső sérüléseibe.

Rá egy hónapra India északi részén hatan erőszakoltak meg egy nőt, amiben annak a busznak a sofőrje is részt vett, amelyiken a nő utazott. 2013 júliusában  20 fegyveres rabolt el a kelet-indiai Dzsarkhand állam egyik fogadójából négy 12-14 korú lányt. A kislányokat megerőszakolták.

Idén áprilisban egy 14 éves lány halt meg, akit az anyjával együtt dobtak le egy buszról, miután molesztálni próbálták. A Pandzsábban   történt eset után három férfit letartóztattak, köztük van a jegyellenőr és a beosztottja is. 

Rovatok