Index Vakbarát Hírportál

14 afgán katona halt meg egy amerikai légicsapásban

2015. július 20., hétfő 08:43

Legalább 14 afgán katona életét vesztette hétfőn kora hajnalban egy amerikai légicsapásban egy katonai ellenőrzőpontnál, jelentették a helyi hatóságok.

Reggel hat órakor két amerikai helikopter támadta meg az ellenőrzőpontot Logar tartományban, Baraki Barakban, mondta Mohammad Rahim Amin kormányzó az AFP-nek. Az ellenőrzőpont kigyulladt, a tűzben 14 afgán katona vesztette életét, tette hozzá. Egy amerikai tisztviselő is megerősítette: tud "az amerikai csapatokat is érintő incidensről".

Tudjátok, hány gyereket öltem meg?

Peter van Agtmael fotós Irakban és Afganisztánban is követte amerikai csapatok mindennapjait, megrázó erejű képeit nagyképben mutattuk be.

Az eset körülményeit még vizsgálják. Din Mohammad Darwesh, Logar tartományi kormányzójának szóvivője is megerősítette a hírt. Amin szerint a célponttá vált ellenőrző pont "nem volt gyanús területen". Az afgán zászló lengett rajta akkor is, amikor a légicsapás érte.

A 13 éve húzódó afgán háború egyik legismertebb és legvisszásabb kérdése a légicsapásokban meghalt civilek ügye. Decemberben Baraki Barak ugyanezen kerületében öt civilt megölt és hatot megsebesített egy NATO-légicsapás. 2014-ben több mint 3000 polgári áldozata volt a NATO békefenntartóinak, ez nagy mértékben növelte a helyi lakosság bizalmatlanságát a NATO-val szemben.

„Együtt kiemeltük az afgánokat a homályból és a reményvesztettségből, s reményt adtunk nekik a jövőre nézve. Önök erősebbé tették Afganisztánt és biztonságosabbá országainkat” – mondta tavaly év végén John Campbell amerikai tábornok Kabulban, az afganisztáni misszió befejezése alkalmából rendezett ünnepségen az összegyűlt katonáknak az ISAF (a NATO-vezette nemzetközi biztonsági erők) kabuli főhadiszállásán.

A NATP decemberben befejezte afganisztáni misszióját, a helyi erőkre hagyva a Talibán elleni harcot. Akkor pozitív mérleget vont a kivonuló ISAF-erők parancsnoka. Az országban kiképző, tanácsadó és terrorelhárító alakulatok maradtak az Eltökélt Támogatás fedőnevű misszió keretében. szeptember 11-i terrortámadás után indult afganisztáni harci küldetés csúcspontján mintegy 140 ezer külföldi katona állomásozott az országban, 2001 óta az ISAF vesztesége 3485 fő volt.

Rovatok