Index Vakbarát Hírportál

Törökország visszavág a terrorért az Iszlám Államnak

2015. július 24., péntek 10:26 | aznap frissítve

Felpörögtek az események Törökországban, miután az Iszlám Állam (IS) egyik török fanatikusa hétfőn felrobbantott egy karitatív gyűlést a törökországi Surucban. Csütörtök délután Tayyip Erdogan államfő Barack Obamával való egyeztetése után bejelentette, hogy árkokkal és reflektorokkal felszerelt kerítésrendszert húznak fel a Szíriával közös 900 kilométeres határszakaszon, este pedig komoly műveletek indultak meg az Iszlám Állam ellen:

Ahogy arról szerdán hosszabban is írtam, Törökország eddig az Aszad-rezsim megbuktatására és a szíriai kurdok féken tartására játszott, jóindulatúan átengedve a határain a Szíriába tóduló önkénteseket és az szunnita szélsőségeseknek (nem csak az IS-nek) katari és szaúdi pénzből vásárolt fegyvereket. Azonban kissé elszámolta magát, mert közben a Törökországban több száz (egyes feltételezések szerint több ezer) iszlamista sejt alakult, és amikor a kormányzat észbe kapott, és júliusban elkezdte felszámolni ezeket, egyikük akcióba lépett, és Surucben meggyilkolt 32 kurd baloldali fiatalt. A 15 milliónyi törökországi kurddal való viszony – nem kis részben a törökök cinikus Szíria-politikája miatt – amúgy is feszült volt, és a merénylet következtében tiltakozások, zavargások tucatjai robbantak ki. 

Az Iszlám Állam kis befektetéssel tudott óriási zavart okozni a 70 milliós – amúgy is kormányválsággal küzdő – középhatalomban. De a káoszon al-Bagdadiék (amúgy én már nem is tudom, a két rakétatámadás után egyáltalán él-e még a kalifa) nagyon sokat veszíthetnek. Meg nem erősített hírek szerint Erdogan máris a szövetséges légierő rendelkezésére bocsátotta a gigantikus incirliki légibázist, amit tavaly ősszel, Kobani ostromakor még féltett.

Ezenkívül a 360 ezres török hadsereg alig 100 kilométerre van Rakkától, az Iszlám Állam fővárosától, és nem okozna neki túl nagy nehézséget annak elfoglalása. Azonban a képlet most sem ilyen egyszerű, hiszen

Rovatok