Index Vakbarát Hírportál

Százezer aláírás gyűlt össze a szaúdi király riviérai luxusigényei ellen

2015. július 26., vasárnap 10:44

Szombat estére már százezerre nőtt a szaúdi király riviérai luxusvakációja elleni petíciót aláírók száma. 

Ahogy arról írtunk, XIV. Lajoshoz méltó kísérettel érkezett meg a Riviérára Salman szaúdi uralkodó. A nem kevesebb, mint 1000 fős udvarnak rettentő módon megörültek a helyi hotelek, éttermek és bárok tulajdonosai, hiszen a legnagyobb arab ország elitje úgy szórja a pénzt, mintha az olajkutak soha nem merülnének ki. 

A januárban bátyja, Abdullah halálával trónra kerülő - szintén nem fiatal, 79 éves - Salman az uralkodóház birtokában lévő villában tölt el három hetet a Cannes szomszédságában található festői  - de tényleg, Picasso is termékeny hét évet töltött el itt -   Vallaurisban. 

A környékbeli lakosok és üdülőtulajdonosok azonban nehezményezik, hogy a király miatt le kellett zárni egy tengerpartra vezető alagutat, sőt, egy betonalapzatot kell a tengerbe építeni, hogy egy közvetlen liftet építsenek a part és a királyi villa közé. A homokos partot biztonsági okokra hivatkozva le is zárták, ami - ha eltekintünk az egyenlőtlen bánásmódtól - némileg jogos, hiszen Salmanra elég komoly szervezetek fenik a fogukat. néhány illusztrisabb:

Arról a tudósítások nem szóltak, hogy a kíséret hölgytagjai milyen öltözékben vannak, de ha kimerészkednek az utcára, akkor könnyen ott teremhet egy rendőr, hogy levetesse velük az arcukat fedő burkát. Az iszlám öltözködési előírások tiltását ugyanis a szekuláris francia állam nagyon komolyan veszi, 2011 óta tiltja is. Pénteken például fejenként 150 euróra büntettek néhány, arcukat burkával (vagy a hasonló funkciójú niquabbal) elfedő svájci turistát az Alpok egyik kedvelt turistahelyén, Annecy-ban.

Rovatok