Index Vakbarát Hírportál

Bengázi lakói fegyverrel verték szét a Kadhafi-szimpatizánsokat

2015. augusztus 4., kedd 23:17

A néhai líbiai diktátor, Moammer Kadhafi támogatói tüntettek Bengázi utcáin kedden, akikre később a helyiek tüzet nyitottak, írja az MTI. A Kadhafi-hívek állítólag először tüntettek a városban, ami a négy évvel ezelőtti forradalom bölcsője volt.

Egy az Isten, Moammer és Líbia!

– kiabálták a Líbiát négy évtizedig uraló diktátort éltetve, miközben a régi rezsim zöld színű zászlaját lobogtatták.

Megmozdulásukkal azt szerették volna elérni, hogy az egykori diktátor egyik fiát, az északnyugat-líbiai Zintánban raboskodó Szeif al-Iszlámot engedjék szabadon, a fiút ugyanis egy tripoli bíróság háborús bűnök vádjával, a távollétében halálra ítélte. Az ítélet szerint Al-Iszlám az apja uralmának megdöntésére irányuló 2011-es felkelés idején vérbe fojtotta az egyébként békés tüntetést.

Szeif al-Iszlám egykor azzal férkőzött a Nyugat kegyeibe, hogy liberális reformerként tüntette fel magát, így egy ideig többen is Kadhafi lehetséges utódjaként emlegették. Miután támogatta apja brutális fellépését az ellenzékiekkel szemben, sokat változott a megítélése.

Tavaly egyébként megkezdődött a Kadhafi-fiúk felelősségre vonása, az Olaszországban is hivatásszerűen focizó Szaadit például még egy csapattársa meggyilkolásával is vádolták. Apjuk kegyetlenségéről a francia Le Monde újságírója könyvet is írt, amiről később azt mondta, ez volt eddigi élete egyik legfájdalmasabb kutatása.

Kadhafinak a nemi erőszak fegyver volt, egy eszköz, hogy uralkodjon mások felett. Nyílván a nőkön, mert ez könnyű, de a férfiakon is, úgy, hogy elvette a feleségeiket és lányaikat

– fogalmazott a diktátorról, aki olykor fiúkat is erőszakolt.

A bengáziak egyébként sokat szenvednek az országban dúló harcoktól, a város kikötőihez közeli összecsapások miatt például kevesebb benzin, búza és élelmiszer jut el hozzájuk.

Rovatok