Index Vakbarát Hírportál

Kiűzték a jemeni lázadókat az ország legfontosabb légitámaszpontjáról

2015. augusztus 4., kedd 11:00

Az Al-Anad bázist még márciusban foglalták el a felkelők.

Az előrenyomuló kormányerők 24 órás harc után, kedden visszafoglalták az Irán támogatta húszi lázadóktól azt a katonai repülőteret, ahonnan korábban az Egyesült Államok indította dróntámadásait – jelentette a jemeni védelmi minisztérium.  Al-Anadról azután vonták ki az amerikai speciális erőket, miután az al-Kaida helyi szervezete ellenőrzése alá vonta a környéket. 

A közleményt kibocsátó Abdrabbu Manszúr Hádi elnök kabinetje egyébként már március óta Szaúd-Arábiában tartózkodik, de egyre reálisabb az esély az emigrációból való hazatérésre. A lojalista erőknek ugyanis nem ez az első komolyabb sikere az elmúlt időszakban, júliusban például heves harcok árán visszafoglalták Ádent, az ország legfontosabb kikötővárosát. 

Jemenben a 2011-es arab tavasz óta polgárháborús helyzet van. Ahogy arról írtunk, az országban dúló, eredetileg a síiták és a szunniták között zajló felekezeti konfliktust tovább erősíti, hogy a két, évszázadok óta ellenséges muszlim irányzat mögé Szaúd-Arábia és Irán is beállt. A térség két középhatalma a fegyveres összecsapások révén akarja növelni politika befolyását az Arab-félszigeten.

Az ENSZ a jemeni helyzetet hármas - legsúlyosabb - fokozatú humanitárius válságnak minősítette. A világszervezet adatai szerint az országban lakó 21 millió embernek legalább a 80 százaléka segítségre szorulna. Különösen nagy kárt okoztak a szaúdi vezetésű nemzetközi szunnita koalíció légicsapásai, melyek gyanúsan sokszor érnek civil épületeket, és eddig 1700 polgári lakos életét oltották ki.

Rovatok