Index Vakbarát Hírportál

Robbanás történt egy kínai vegyi üzemben

2015. augusztus 22., szombat 16:59 | nyolc éve frissítve

Robbanás rázott meg egy vegyi üzemet Kína keleti részén Santung tartományba, írja a BBC. A helyszínen készült videókon hatalmas lángokat látni. A robbanásban egy ember maghalt, és legalább kilencen megsérültek. A helyszínre több mint egy tucat tűzoltóautót vezényeltek, akiknek vasárnapra virradóra sikerült megfékezni a lángokat.

Kínai források szerint egy raktár robbant fel a vegyi üzem területén. 150 tűzoltó van a helyszínen. A robbanás helyszínétől egy kilométerre lakóházak vannak. A robbanást még öt kilométerre is érezni lehetett.  

Tiencsinben másfél hete történt robbanássorozat egy vegyi üzem telepén. 116-an meghaltak, több százan megsérültek.

Katonák és környezetvédők folyamatosan dolgoznak a robbanás helyszínének mentesítésén. N átrium-cianid volt a robbanás helyszínén, ami vízzel érintkezve hidrogén-cianid fejlődése közben bomlik. A Reuters szerint ketrecbe zárt nyulakkal és csirkékkel vizsgálják, milyen hatása van a környezetnek az élőlényekre.

Az is kiderült, hogy a telepet üzemeltető cég vezetői kapcsolataikat felhasználva szereztek tűzvédelmi és környezetvédelmi engedélyeket, 2014. októberétől 2015. júniusáig engedély nélkül működtek.

A kínai hatóságok azt ígérték, hogy országszerte átvizsgálják a vegyi üzemeket. Tiencsin környékén 275 vállalatot vizsgáltak meg, és 70-et be is zártak biztonsági hiányosságok miatt, írja a China Daily.

Rovatok