Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes érvekkel védi Orbánt új amerikai szóvivője

2015. szeptember 28., hétfő 08:01

Tudta, hogy Magyarország a terjeszkedő Oroszországot akarja féken tartani? Hogy elkötelezett a tolerancia és a szabadpiaci kapitalizmus iránt? Hogy menekültügyben csak meg kell nézni, mennyi adomány áll halomban a Keleti pályaudvarnál, és mennyi önkéntes sürgölődik azt szétosztani? Hogy László Petra a Jobbik megbízásából rúgott fel és gáncsolt el menekülteket, hogy bekavarjon a kormánynak? Orbán hivatalos amerikai lobbistáját, Connie Mack volt republikánus képviselőt szeptembertől már egyenesen amerikai szószólóvá/szóvivővé is kinevezte a magyar kormány. Új, angol nyelvű weboldalukon Mackék elképesztő érvekkel fényezik megbízójukat. Miközben a kormány és a Századvég 1,4 milliárdos szerződéseket kötött Mack cégeivel, 2015 első felében pedig 95 milliót fizettek ki neki, a Hungary Insights egyelőre csak tucatnyi Facebook- és Twitter-követőt tud felmutatni, ingyenes tumblr-motoron fut és ingyenes gmail-es címen lehet velük kapcsolatba lépni.

Két hete jelentette be a Miniszterelnöki Sajtóiroda, hogy „Magyarország amerikai «szószólójává» nevezték ki és az ország érdekeinek egyesült államokbeli képviseletében való részvételre kérték fel Connie Macket, az amerikai kongresszus korábbi republikánus tagját″. Mack pedig rögtön össze is hozott egy weboldalt, a Hungaryinsights.com-ot, ahol közleményekkel és sajtószemlékkel bizonygatja most éppen azt, hogy az Orbán-kormány milyen jól kezeli a menekültválságot.

Megnéztük, Mack hogyan védi meg személyesen egy politikai műsorban Orbán Viktort, és azt is, hogy az új weboldala működésének első két hetében milyen érvekkel és miféle újságcikk-szemlékkel próbál pozitív képet festeni a magyar kormány tevékenységéről. Eléggé meglepődtünk, amikor többek között a Migration Aid önkénteseinek munkája, vagy éppen az orosz terjeszkedés elleni magyar elkötelezettség került elő.

De kicsoda ez az ember?

Ahogy korábban megírtuk, tavaly Connie Mack egykori republikánus politikus amerikai cégeit a kormány és a Századvég összesen 1,4 milliárdos szerződésekkel bérelte fel négy évre, hogy lobbitevékenységet fejtsenek ki Amerikában. Ez azt jelenti, hogy Mack, a Levick nevű válságkommunikációval foglalkozó píárcég alelnöke lett az Orbán-kormány hivatalos washingtoni lobbistája.

És hogy miért pont ő? Mack és a magyar kormány között Arthur J. Finkelstein amerikai kampányguru az összekötő kapocs, Finkelstein ugyanis nem csak Orbán Viktor egyik legbefolyásosabb tanácsadója, de ő vitte Mack 2012-es sikertelen szenátusi kampányát is. Mack 2005 és 2013 között volt Florida egyik kongresszusi képviselője, politikai karrierje akkor feneklett meg, amikor elbukta a szenátusi versenyt.

Mack eddigi legemlékezetesebb lobbiakciója, hogy a magyar külügyminisztérium és a washingtoni nagykövetség megkerülésével, sőt a tekintélyes, régi amerikai-magyar szervezetek tiltakozása és távolmaradása közepette májusban segített összehozni egy kongresszusi meghallgatást Magyarországról. A meghallgatást Washington egyetlen hithű putyinistája, a külügyi bizottság Európa, Eurázsia és új típusú biztonságpolitikai kihívások albizottságát vezető Dana Rohrabacher kaliforniai republikánus képviselő hívta össze, az ő figurájáról itt írtunk. (Mack és Rohrabacher korábban együtt ültek az amerikai képviselőház külügyi bizottságában.)

Iránti elkötelezettségének jobb megértése érdekében

A washingtoni ügyekkel foglalkozó The Hill szerint a menekültválság kezelése miatt érkező külföldi kritikákkal lehet összefüggésben Mack mostani kinevezése. A lobbista pontos pozíciója és annak elnevezése azonban nem egészen egyértelmű. A Miniszterelnöki Sajtóiroda idézőjelesen amerikai „szószólónak" nevezi őt, míg Mack saját maga hol „Spokesperson for the Office of the Prime Minister of Hungary"-ként, azaz a magyar miniszterelnök irodájának szóvivőjeként lép fel, hol Magyarország sajtóképviselőjeként. Larry King műsorában pedig már szimplán Magyarország amerikai szóvivőjeként.

Havasi Bertalan szerint Mack új feladata most szószólóként/szóvivőként „egy közvetlen kommunikációs csatorna biztosítása lesz az amerikai média és döntéshozók, valamint a Miniszterelnökség között", és erre „Magyarország, valamint a szabadság és a NATO-szövetség iráni elkötelezettségének jobb megértése érdekében van szükség″. 

Mack nagyon örült új feladatának, és egyenesen világítótoronynak nevezte Magyarországot, nem is akármilyennek: „Megtisztelő, hogy az Egyesült Államok egyik legfontosabb európai szövetségesének az érdekeit képviselem. Azok a kemény gazdasági és védelempolitikai döntések, amelyeket Magyarország meghozott – és továbbra is nap mint nap meghoz – a szabadság és függetlenség világítótornyává tették Magyarországot abban a térségben, amely jelenleg számos külső fenyegetéssel néz szembe."

Nézzük hát meg, miféle érvekkel védi meg a magyar kormányt Connie Mack személyesen, illetve új weboldalán keresztül!

László Petra egy ellenzéki pártnak dolgozik

Connie Mack szeptember 25-én Larry King műsorának, a PoliticKING-nek volt a vendége, ahol a 25 perces műsor nagyjából felében volt szó Magyarországról. Fontos tudni, hogy ez nem King híres és befolyásos CNN-es műsora, hiszen annak 2010-ben vége lett. A nyugdíjas tévés most egy Ora TV nevű projektbe szállt be és készít on demand, azaz előfizetési díjért cserébe nézhető műsorokat. Connie Mack ide jelentkezett be Washingtonból Magyarország amerikai szóvivőjeként, és a következőket adta elő:

Tudta, hogy féken akarjuk tartani az oroszokat?

Az újdonsült szóvivő Larry Kingnél talán inkább a tények, az ország és persze az egész, egyébként is roppant összetett menekültválság felszínes ismerete, mintsem szándékos ferdítés miatt beszélt néha sületlenségeket – új weboldalával viszont már más a helyzet.

A Hungary Insights beköszöntőjében Mackék Orbán Magyarországát szinte egy kis európai USA-ként írják le. Egy hithű szabadpiaci kapitalista, oroszellenes, egyúttal hipertoleráns és már-már szabadságfetisiszta államként. Gyakorlatilag viszont ebben a felsorolásban minden benne van, aminek az ellenkezője miatt – a kisegyházak jogainak kurtításától a túlzott orosz energiafüggőségen, az oroszbarát külpolitikán, a médiatörvényen át egészen a demokrácia és a szólásszabadság lebontásáig – maga az Egyesült Államok külügyminisztériuma bírálta Magyarországot, az elmúlt években szinte folyamatosan:

„Lehetséges, hogy Magyarországnak nincs közös határa az USA-val, de számos közös értékben osztozik vele: elkötelezettségében a demokrácia, a szólásszabadság és a szabadpiaci kapitalizmus iránt; a vallási pluralizmusba és toleranciába vetett hitében; abban a vágyban, hogy Közép- és Kelet-Európa új energiaforrásokhoz jusson; a terror elleni harc iránti elkötelezettségben; és

a NATO-n keresztüli stratégiai partnerségben egy terjeszkedő Oroszország féken tartására.

Magyarország a szabadságnak a bástyája a világ egy olyan ingatag részében, melyet túl sokszor sújtottak viszályok és nyugatellenes, demokráciaellenes erők." (Hungary Insights Mission)

Hát nézzék, mennyi adomány van a Keletinél!

Még ennél is viccesebb, hogy Magyarország menekültpolitikájának humánussága védelmében, azt bizonyítandó a weboldal egy olyan bekezdést is szemléz, ami a Keleti pályaudvaron működő Migration Aid önkénteseinek munkáját hozza fel pozitív példaként:

„Ha meg akarod tudni, hogy van-e a magyar emberekben jószándék ezen szerencsétlen teremtmények iránt,

menj el a Keleti pályaudvarhoz és vess egy pillantást a halmokban álló adományokra, amit az önkéntesek egyre növekvő serege oszt szét.

(Kiemelés a The New York Times-ban megjelent, Szécsi Noémi által írt How Europe’s Other Half Lives c. cikkből.)

Azokról az önkéntesekről van tehát szó, akiket eközben Kovács Zoltán az Orbán-kormánnyal szemben létrejött baloldali ellenzéki mozgalmakhoz hasonlított, majd a Fidesz egy hivatalos közleményben vádolt átláthatatlansággal és Soros-kötődéssel: „A saját bevallása szerint is 2015 júniusában indult Migration Aid nevű Facebook-csoport nem tartozik, átláthatatlansága miatt nem is tartozhat a közpénzzel támogatottak közé. A politikai aktivitású szervezet tüntetések szervezésével kapcsolatos és egyéb kiadásait Soros György nagylelkű támogatása minden bizonnyal nagy részben fedezi″ - írta a kormánypárt szeptember 21-én.

Ráadásul a Migration Aidet eleve azért hívták életre a civilek, mert szerintük a magyar állam nem nyújtott mindenütt megfelelő segítséget a menekülteknek. Mackéknek mindezekről, a kormány belföldre szánt kommunikációjáról mintha semmilyen fogalma nem is lenne.

Magyar kedvesség, őszinteség a migránsok felé

A magyar-szerb határon felhúzott pengés drótakadály, a hírhedt röszkei ételdobálós videó, vagy éppen a horgosi könnygázazás és újságíróverés után számos jelző eszébe juthat az embernek a magyar kormány menekültpolitikájáról, igen, akár még pozitívak is, de mondjuk a kedvesség és az őszinteség még akkor sincs ezek között. (Utóbbi különösen azok után nincs, hogy a Keleti pályaudvar válságos napjainak egyikén a menekültek abban a hiszemben szálltak vonatra, hogy Ausztriába tartanak, ehelyett a hatóságok a vonatot Bicskénél megállították, hogy a menekülttáborba tereljék őket.) Connie Mack azonban máshogy gondolja, és frissen kinevezett szóvivőként így fogalmazott első hivatalos közleményében:

„Magyarország ismét bizonyítja vezető szerepét Európában azáltal, hogy megteszi azokat a nehéz és logikus lépéseket, melyekre nem csak a magyar nemzet és Európa védelmében van szükség, hanem azért is, hogy eloszlassa az Európába tartó migránsok tízmillióinak a képzelgését. A nyitott kapuk politikája ugyanis – kiegészítve szociális juttatásokkal bárkinek, aki csak felbukkan – nem jó politika, értelmetlen, és aláássa annak a nemzetnek a karakterét, amelybe ők el akarnak jutni.

Világos, hogy a magyar kormány egyszerre kezelte kedvességgel és őszinteséggel a migránsokat,

hangsúlyosan a magyar emberek érdekét szem előtt tartva. Az Európai Unión belül vezető szerepe volt annak bemutatásában, hogyan kell megfelelően kezelni ezt a rendkívüli kihívásokat állító ügyet. Most pedig már Magyarországot követi Európa többi része." (First Statement by Connie Mack as Spokesperson for the Office of the Prime Minister of Hungary)

Thank you, Mister MACK!

Az 1,4 milliárdos szerződésekből a fenti weboldalon és szövegeken túl még egy Facebook-oldalra is futotta, amit augusztus elején indíthattak. A Facebook-oldalnak a cikk megírásakor én voltam a 31. lájkolója. Mackék amerikai kormánypropagandája tehát ezen az úton még nem jutott el szélesebb tömegekhez, és egyelőre a Facebook-felhasználókkal való komolyabb interakciót is mindössze két darab hozzászólás jelenti (a másodikban a kommentelő valószínűleg Boross Péterre gondol, bár igazából tökmindegy). Moderálás, úgy látszik, nincs a csomagban, pedig talán nem ártana:

Az újdonsült szóvivő és csapata a nálunk ugyan eléggé elhanyagolt, ám Amerikában rendkívül népszerű Twitterre is megpróbál betörni: szintén a cikk megírásakor a 18. követőjük én lettem. A Hungary Insights-szal az ott megadott információk szerint egyébként egy ingyenes gmail-es címen lehet kapcsolatba lépni, maga a weboldal pedig a szintén ingyenesen elérhető Tumblr-motorra épül. Az augusztus 1-i élesítése óta az Amerikának szánt kormánypropaganda-tumblren egyébként eddig mindössze 20-22 rövid poszt jelent meg, ezekből eleve hat a logó két verzióban, a háttérkép, egy Welcome!-beköszöntőposzt, a jogi tudnivalók és a blogleírás.

A The Hill által idézett hivatalos, az amerikai igazságügyi minisztériumnak benyújtott iratok szerint Connie Mack 2015 első hat hónapjában 340 727 dollárt, átszámítva mai árfolyamon kb. 95 millió forintot kapott a magyar kormánytól PR- és érdekképviseleti tevékenységéért.

Rovatok