Index Vakbarát Hírportál

Kettővel emelkedett a bukaresti tűzvész halottjainak a száma

2015. november 9., hétfő 21:11

Ketten is belehaltak sérüléseikbe az október 30-i bukaresti tűzvész áldozatai közül, írja az MTI. Teodora Maftei fotográfus Tel-Avivban hunyt el, így a bukaresti fotókiállításán helyette már az édesanyja jelent meg. Hétfő este szintén elhunyt az egyik kritikus állapotban fekvő sérült.

Összesen 35 súlyosan sérült ember esetében éltek azzal a lehetőséggel, hogy a román légierő és a NATO különleges kórházgépeinek segítségével Hollandiába, Ausztriába, Norvégiába, Nagy-Britanniába vagy Izraelbe szállítsák őket életmentő kezelésre. Közülük négyen már út közben, vagy más országban vesztették életüket. A bukaresti kórházakban 84 embert ápolnak még az eset miatt, közülük 14-nek válságos, hatnak pedig súlyos az állapota.

A kormány egy hétfői rendkívüli ülés keretében pénzügyi támogatást szavazott meg kórházi kezelésre az áldozatok családjának. A külföldön tartózkodó sérültek családja havi 7500 eurót kap a kinti kezelés végéig, a bukaresti kórházakban ápoltak pedig átszámítva havi 420 ezer forintnak megfelelő lejt kapnak az államtól.

Október 30-án tűz ütött ki a bukaresti Colectiv klubban egy metálkoncerten, miután az egyik pirotechnikai eszköz lángra lobbantotta a berendezést. A helynek nem volt vészkijárata és tűzvédelmi engedélye sem, a katasztrófa után pedig nem csak Bukarest polgármestere, hanem az egész kormány is lemondott a több tízezren tüntetők legnagyobb örömére.

Rovatok