Index Vakbarát Hírportál

Izraeli gépek bombázták a damaszkuszi repteret

2015. november 12., csütörtök 12:37

Szerdán izraeli gépek támadták meg az Aszad-rezsim által ellenőrzött damaszkuszi repteret – írja a Haaretz izraeli lap helyi forrásokra hivatkozva, melyek robbanásokról, tűzről és a repteret ellepő füstfelhőkről szóltak.  Az izraeli légierő nem erősítette meg sem a légi csapás tényét, sem pedig célpontját, de a múltbeli precedensek alapján ez utóbbit nem nehéz kitalálni: a bombák szinte biztos, hogy Iránból érkező, a Hezbollahnak szánt hi-tech fegyvereket semmisítettek meg. 

Ahogy arról korábban már részletesen is írtam, Aszad legfontosabb szövetségese a polgárháború kezdete óta Irán, melynek azért is elemi érdeke a diktátor uralmon maradása, hogy biztosítva legyen a libanoni terrorszervezet, a Hezbollah utánpótlása. A hadianyag általában repülővel érkezik a damaszkuszi reptérre, és onnan viszik tovább az alig 50 kilométerre lévő libanoni határra – melyet már az árnyékállamként uralkodó Hezbollah ellenőriz. 

Izrael árgus szemmel figyeli ezt a gyakorlatot. Addig ugyanis a Hezbollah nem jelent nagy fenyegetést az országra, amíg csak Katyusa-szintű rövid hatótávolságú rakétákat – főleg szovjet típusokat vagy azok helyi klónjait – lövöldözgetik át a határon. A pocsék találati aránnyal, néhány kilós töltettel és tizenegynéhány kilométeres hatótávolsággal rendelkező rakéták nem jelentenek fejfájást az izraeli rakétavédelemnek.

Azonban Irán időről időre megpróbálkozik komolyabb rakétarendszerek eljuttattatásával is Szírián keresztül. De amint feltűnik egy Fateh-110-es, az izraeli légierő is azonnal feltűnik Szíria felett, és kíméletlenül lebombázza a szállítmányt. Sőt, amikor egy iráni tábornok terepszemlét tart a Golán-fennsíkon, akkor őt is

Szíriában azonban izraeli szempontból is egyre bonyolultabb a helyzet: Irán több ezer fős katonai kontingenst küldött – köztük a Forradalmi Gárda, a Kudsz elitkatonáit Szíriába.

És ami fontosabb: bekapcsolódott a harcokba az Aszad Izrael-ellenes törekvéseihez csendben – tényleg csendben, egy lehallgatóközponttal asszisztáló Oroszország; az orosz légi offenzíva pedig magában hordozza annak kockázatát, hogy egy megelőző csapásra induló izraeli egység légiharcba keveredik az orosz vadászbombázókkal. Ennek megelőzésére Netanjahu személyesen tárgyalt Putyinnal, ennek ellenére már történtek incidensek.

Rovatok