Index Vakbarát Hírportál

Az összes nyom Szíriába, az Iszlám Államhoz vezet

2015. november 16., hétfő 17:52 | aznap frissítve

Belga hírszerzési szakemberek szerint  akár 20 ember is állhat a pénteki párizsi terrortámadások megtervezése és végrehajtása mögött. Közülük a francia hatóságok szerint heten életüket vesztették, egyet - bár erről ellentmondásosak a hírek - hétfőn fogtak el. A francia és a belga rendőrök elég szűkszavúak, és eddig hivatalosan összesen csak két embert neveztek meg hivatalosan, ugyanakkor a sajtóban számos további név kering.

A Bataclan támadói

A Bataclan koncertteremnél a túszejtés után magukra erősített robbanószerekkel öngyilkos merényletet elkövető három terrorista egyike Omar Ismail Mostefai volt. Őt a robbanás által leszakított ujjának lenyomata alapján sikerült azonosítani. Mostefai algériai származású, Párizs egyik szegény déli elővárosában, Courcouronnes-ban nőtt fel, a bűnügyi nyilvántartásban kisebb bűncselekmények miatt szerepelt.

A hírszerzés 2010-ben figyelt fel rá, amikor belgiumi radikális iszlamistákkal lépett kapcsolatba, de nem terrorista cselekményekkel nem hozták összefüggésbe. 2013-ban nyomát vesztették, akkor sajtóértesülések hosszabb időre Szíriába utazott. A török hatóságok többször is felhívták rá a franciák figyelmét.

A rendőrök egy másik, szintén a Bataclannál magát felrobbantó dzsihádistát is azonosítottak. Ő a 28 éves, párizsi születésű francia állampolgár Samy Amimour, akit terrorizmussal összefüggő cselekményekkel vádoltak meg, miután 2012-ben nem sikerült Jemenbe utaznia. 2013-ban mégis eljutott Szíriába. Az édesapja utánament hogy rávegye, menjen vele haza, de a fia elutasította.

Mindenkit az Iszlám Állam képzett ki

A Stade de France stadionnál szintén három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, valamint egy közeli, forgalmas utcán egy negyedik. Az egyikük a 20 éves Bilal Hadfi lehetett. Hadfi Belgiumban élt, az állampolgársága egyelőre nem ismert, a Washington Post szerint korábban Szíriában harcolhatott az Iszlám Állam oldalán.

Belg Bilal Hadfi blies zichzelf op aan Stade de France https://t.co/u1g6jAbKVO #hln pic.twitter.com/QFH3PDBFEN

— HLN.BE (@HLN_BE) November 16, 2015

A másik, hivatalosan megnevezett gyanúsított Salah Abdeslam. A gyanú szerint ő bérelte azt a Volkswagen Polót, amit a Bataclanra támadó csoport használt. A 26 éves férfi Belgiumban született és élt, bár a francia rendőrség közlése szerint francia állampolgár. Ő az, akit  két másik férfival a francia-belga határ előtt megállítottak, de mivel nem szerepelt a körözési listákon, továbbengedték. Hétfőn az elfogására indított akció a brüsszeli Mollenbeek-negyedben sikertelenül végződött.

Abdeslam fivére, Ibrahim Abdeslam követte el a Comptoir Voltaire kávézó elleni öngyilkos merényletet. A francia állampolgár Ibrahim Abdeslam 31 éves volt, és Belgiumban élt. A harmadik fivért, Mohammed Abdeslam, őt a rendőrök hat másik férfival együtt Belgiumban vették őrizetbe. Közülük ötöt időközben már el is engedtek.

Gyanús útlevelek

Az egyik öngyilkos merénylő holtteste mellett egy Ahmed Almohammad névre kiállított szíriai útlevelet találtak. Almohammad október 3-án érkezett a görögországi Lerosz szigetére. Öt nappal később regisztrálták Horvátországban, majd Magyarországon és Ausztrián át utazott tovább.

Egy görög weboldal vasárnap két október 5-i, egyszerre vásárolt kompjegyet mutatott egy cikkben. Az egyik Ahmed, a másik Mohammed Almohammed névre szól. Egyelőre nem tudni, hogy Mohammed Almohammed összefüggésbe hozható-e a párizsi terrorcselekményekkel, ahogy azt sem, hogy nemcsak álcázásból használták-e az útleveleket (a polgárháború kitörése óta viszonylag könnyű hamis szíriai okmányokhoz jutni).

A terrortámadások lehetséges vezetői

A vérengzések egyik kitervelőjének jelenleg a belga állampolgár Abdelhamid Abaaoud-ot tartják. A dzsihádista Abaaoud marokkói származású, de korábban ő is az európai iszlám radikalizmus fellegvárának tartott brüsszeli negyedben, a Mollenbeekben élt. Abbaoudot az idén januári, belgiumi verviers-i támadás után majdnem elkapták, de végül sikerült elmenekülnie. A férfi az Iszlám Állam oldalán harcolt Szíriában. Abbaoudról itt olvashat bővebben.

A másik lehetséges vezérfiguraként a francia nyelvű sajtó a francia születésű és állampolgár Saleem Benghalemet emlegeti, róla ebben a cikkben írtunk részletesen. Benghalemet sejtik a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni februári merénylet és a brüsszeli Zsidó Múzeum 2014 májusi megtámadása mögött is. Benghalemet 2011-ben feltehetően még az Al Kaida tagjaként kapott kiképzést Jemenben, és már jó ideje Szíriában él.

Minden nyom Szíriába vezet

A pénteki összehangolt terrortámadást hónapokkal ezelőtt, az Iszlám Állam kvázi-fővárosában, Rakkában kezdhették megtervezni. A Telegraph mai cikkében több erre utaló információt is összeszedtek.

A merényletekben használt bombákat feltehetően ugyanaz az ember készítette, róla egyelőre semmit sem tudni. Az elkövetők a tanúk leírása szerint mind jól képzett harcosok voltak. Ez arra utal, hogy az ISIS szíriai és iraki központjaiban képezték ki őket. A Charlie Hebdo és az brüsszeli Iszlám Múzeum elleni, a verviers-i, és a Brüsszel-Párizs expresszvonat elleni meghiúsult merényletek során használt fegyverek mind Belgiumból származtak.

Rovatok