Index Vakbarát Hírportál

Obama: Nem kizárt, hogy terrorcselekmény volt a San Bernardino-i támadás

2015. december 3., csütörtök 18:24 | aznap frissítve

Barack Obama csütörtökön nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a San Bernardino-i fegyveres támadás terrorcselekmény volt, de hozzáfűzte, hogy ezt a hatóságok még nem tudják biztosan - írja az MTI.

"Lehetséges, hogy (ez a cselekmény) terrorista természetű volt. De mi ezt nem tudjuk (biztosan). Az is lehet, hogy munkahelyi konfliktussal állhat összefüggésben" - mondta az amerikai elnök. Jelezte, hogy a szövetségi nyomozóiroda (FBI) az igazságügyi szervekkel karöltve a végére fog járni az ügynek.

A CNN forrásai szerint a támadókról kiderült, hogy radikális nézeteket vallottak. A gyilkos egy házaspár volt: a 28 éve Syed Raheel Farook és felesége, a 27 éves Tashfeen Malik volt. A nő állítólag Szaúd-Arábiából jött, férje a neten ismerkedett meg vele.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a rendőrség bejelentette, hogy csőbombákat, fegyvereket és muníciót találtak a támadó otthonában.

A párnál rengeteg, több mint 1600 lövedék volt lelövésük pillanatában, de a rendőrfőnök szerint lakásukon később további muníciót, több mint háromezer lövedéket, tizenkét csőbombát és több száz olyan eszközt és alkatrészt találtak, amelyek robbanószerkezetek gyors házi összeszereléséhez szükségesek. Emellett a merénylet helyszíneként szolgáló épületben találtak három már összeszerelt, távirányítással működésbe hozható robbanószerkezetet is, amelyek szerencsére nem robbantak.

A gépfegyveres, terepruhát viselő támadók - szemtanúk és rendőrségi feltételezés szerint hárman - szerdán a dél-kaliforniai San Bernardinóban egy fogyatékos embereket gondozó szociális intézmény konferenciatermén ütöttek rajta, ahol legkevesebb 14 embert megöltek, további 17-et pedig megsebesítettek. A rendőrök üldözés után tűzharcban végeztek a támadás két gyanúsítottjával, egy férfival és egy nővel.

Rovatok