Index Vakbarát Hírportál

Pekingbe küldi Kim Dzsongun titkos fegyverét

2015. december 10., csütörtök 13:14

Az ENSZ biztonsági tanácsa csütörtökön tárgyal az észak-koreai emberi jogsértésekről. Kína keresztbe tehet a vitának, Phenjanból talán nem véletlenül épp most érkezik meg Kim Dzsongun hivatalos lánybandája Pekingbe, hogy három napig az észak-koreai hadsereg kórusával együtt elkápráztassák Kínát.

Az észak-koreai állami (egyben katonai) kórus és az állítólag Kim Dzsongun által személyesen összeválogatott Moranbong lánybanda elindult Kínába, hogy baráti előadásokkal bűvöljék el a szövetséges nagy testvért.

A szintén állami  KCNA  hírügynökség beszámolt arról, hogy a phenjani pártvezetők és a kínai nagykövet búcsúztatták a művészeket, bár 1:35-nél már kicsit erőltetettnek tűnik az integetés, mintha légelhárító ágyút tartanának a funkcionáriusok halántékához, hogy egyszerre mozgassák a kezüket.

Közben Kim Dzsongun elejtette, hogy az országnak van hidrogénbombája. Az ENSZ biztonsági tanácsa pedig csütörtökön tárgyal az észak-koreai emberi jogsértésekről. Disszidens áldozatok szerint messze nem történt elég javulás a 2014-es ENSZ-jelentés megjelenése óta, ami a mai világban példa nélkülinek nevezte az emberi jogok folyamatos megsértését az országban.

A biztonsági tanács állandó tagja, Kína a háttérben igyekszik szabotálni a vitát, írja diplomáciai forrásokra hivatkozva a CNN. A kínai külügyi szóvivő azt mondta, mindig ellenzik az ENSZ biztonsági tanácsának beleszólását bármely ország emberi jogi ügyeibe. Bár Kína azt valószínűleg nem tudja megakadályozni, hogy a kérdés napirendje kerüljön, azt egész biztosan megvétózná, ha Kimet a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) próbálnák küldeni, ahogy azt jogvédők régóta követelik, és ahogy az ENSZ-közgyűlés is javasolta.

Hszinhua kínai hírügynökség szerint a kórus és a popbanda december 12–14. között fog Pekingben fellépni, mint írják, a népek barátságát elmélyítendő. A külföldi fellépés annak jele lehet, hogy a korábbi feszültségek ellenére ismét közeledik egymáshoz Peking és Phenjan.

A Rockyt is feldolgozták

A Moranbong dinamikus, már-már nyugatias számai között a BBC besztofján ott van a Kim marsallra gondolunk éjjel-nappal, vagy az Én országom a legjobb:

Az észak-koreai popzenéről Hyeonseo Lee észak-koreai disszidenssel is beszélgettünk interjúnkban. Az ő története után nem meglepő, hogy nyugatra kitekintve a Rocky zenéjét is feldolgozták:

És a koreai háború emlékére írt daluk sem rossz, főleg a körítés tanulságos:

Moranbong Band - "Following The Victory"

A popbandáról legutóbb akkor írtunk, amikor kiderült, hogy egyik tagját, Hjon Szongvolt a pletykák ellenére mégsem végeztette ki Kim Dzsongun, az együttesről magáról részletesen itt írtunk korábban. 

Rovatok