Index Vakbarát Hírportál

Már kínos a lengyeleknek, hogy Orbánékhoz hasonlítják őket

2015. december 12., szombat 19:33

Az új lengyel külügyminiszter, Witold Waszczykowski páros lábbal szállt az oroszokba, és igazságtalannak nevezte, hogy az illiberális Magyarországhoz hasonlítják őket. Pedig Orbán Viktorék elvileg a szövetségeseik.

Lengyelország külügyminisztere, Witold Waszczykowski igazságtalannak nevezte egy interjúban, hogy az új lengyel jobboldali populista Jog és Igazságosság-kormányt és intézkedéseiket a bírálóik Orbán Viktor Magyarországához hasonlítják.

Waszczykowskinak ez a megjegyzése már csak azért is kellemetlen az Orbán-kormányra nézve, mivel régi-új szövetségesükről beszél.

Az új lengyel kormánnyal szembeni fenntartások azután erősödtek fel legutóbb, hogy a PiS jelöltjeként megválasztott lengyel elnök, Andrzej Duda nem iktatta be hivatalába az előző parlamenti ciklus végén megválasztott három alkotmánybírót. Szombaton emiatt tízezrek vonultak az utcára Varsóban.

A lengyel-magyar párhuzamokat a menekültellenességtől a multi- és bankadón át a külföldi sajtóval való harcig itt szedtük össze.

Lengyelország <3 USA

Witold Waszczykowski most az AP-nak adott interjút, aminek a jó része azonban arról szólt, ami a legfőbb különbséget jelenti a magyar és a lengyel kormányok között: az USA-hoz és az Oroszországhoz való viszonyról. Waszczykowski az 1980-as évek második felében maga is az USA-ban, az Oregoni Egyetemen tanult, és most arról beszélt: kormánya "rendkívül boldog és elégedett" az Egyesült Államokkal való kapcsolattal, különösen a katonai együttműködéssel. Dicsérte Barack Obama amerikai elnök törekvését, hogy a Krím-félsziget annektálása és a kelet-ukrajnai harcok után megerősíti az amerikai katonai jelenlétet a közép-európai régióban.

Az AP újságírója megjegyzi, hogy bár Lengyelország 1989 óta stabil szövetségese az USA-nak, de az új lengyel kormány még a korábbinál is Washington-barátabb, illetve Moszkva-ellenesebb irányvonalat képvisel.

Ami tehát elég nagy különbség például az Orbán-kormánnyal összehasonlítva.

Ukrajna nem eladó

Waszczykowski most is egyértelművé tette, hogy Lengyelország nem látja semmilyen indokát annak, hogy az Oroszországgal szembeni EU-s szankciókat visszavonják, amíg Moszkva nem teljesíti a kelet-ukrajnai rendezésről kötött minszki megállapodást. "Továbbra is a szankciók mellett vagyunk, mivel nincs előrelépés a minszki megállapodás végrehajtásában" - tette hozzá.

A lengyel külügyminiszter azt is furcsállta, hogy bár hat év telt már el a szmolenszki tragédia óta, amikor a Lech Kaczynski lengyel elnököt és a lengyel politikai elit egy jó részét szállító repülőgép lezuhant, de az oroszok még mindig nem hajlandóak visszaszolgáltatni Lengyelországnak sem a roncsokat, sem a gép fekete dobozát.

Waszczykowski arról is beszélt, bár örül neki, hogy Oroszország és a nyugati hatalmak együttműködnek Szíriában, de ez nem jelentheti azt, hogy az oroszok katonai segítségéért cserébe beáldozzák nekik Ukrajna érdekeit. "Nem fogjuk eladni Ukrajnát az orosz segítségért cserébe" – mondta a lengyel külügyminiszter.

Az AP interjújának végén felidézik, hogy az Orbán-kormány sokat bírált változásokat hajtott végre Magyarországon 2010 óta, melyekkel aláásta az igazságszolgáltatás és egyéb intézmények függetlenségét, Orbán Viktor pedig saját kormányzási stílusát illiberálisnak nevezi. Waszczykowski erre reagál úgy, hogy igazságtalannak ("unfair") tartja az Orbán-kormánnyal való összehasonlítást.

Rovatok