Index Vakbarát Hírportál

Már nem Trump vezet az elsőként választó államban

2015. december 14., hétfő 09:10

Ted Cruz átvette a vezetést Donald Trumptól Iowában, amely hagyományosan az első állam, ahol a jelöltek megmérkőznek az előválasztás során. Cruz a legfrissebb felmérés szerint 31-21-re vezet, az eddigi iowai felmérések összesítése szerint pedig 26 százalékon áll, egy százalékkal megelőzve Trumpot.

A klímaváltozás-tagadó Cruznak jót tett a korábban Trumpra legveszélyesebbnek tűnő Ben Carson népszerűségvesztése is, aki a közelmúltbeli terrortámadásokra adott reakciói miatt szakadt le a versenyben. Trump neki is ment Cruznak – és a biztonság kedvéért egyben Carsonnak is, akiknek szerinte nem megfelelő a vérmérsékletük ahhoz, hogy elnökök legyenek.

Trump eddig viszonylag háborítatlanul folytathatta a sajátos hangvételű kampányát a republikánus elnökjelöltség megszerzéséért, de az egy héttel ezelőtti muszlimellenes megjegyzéseit a saját pártja számos képviselője is elutasította. Trump később mégis kiállt amellett, hogy megtiltaná minden muszlim beutazását, amíg nem derül ki, miért utálják Amerikát.

A republikánus támadások hatására Trump újra belengette a korábban már elvetett lehetőséget, hogy ha nem kap kellő támogatást a párttól, mégis inkább egyéni jelöltként indulna. Ez katasztrofális lehetne az amerikai jobboldal számára, hiszen komolyan megosztaná a republikánus szavazatokat Trump és a párt hivatalos jelöltje között.

Országos szinten továbbra is Trump a republikánus éllovas, 27-22-re vezet.

Rovatok