Index Vakbarát Hírportál

Fatvával szabályozza a szexrabszolgaságot az Iszlám Állam

2015. december 29., kedd 21:35

Fatvát, azaz vallásjogi döntést hozott a szexrabszolganőkről az Iszlám Állam, írja a Reuters. A döntés azt szabályozza, milyen körülmények közt kényszeríthetik szexre a nőket „gazdáik”. A szabályozást amerikai különleges erők találták más dokumentumokkal együtt májusban, amikor egy magas rangú IS-vezető után nyomoztak.

A fatva rávilágít arra, hogyan legitimizálja a nők szexuális rabbszolgasorba taszítását az általa ellenőrzött területeken a terrorszervezet. Hivatalosan az a célja, hogy keretek közé szorítsa a rabszolgákkal folytatott szexuális kapcsolatot. Nem ez az első eset, hogy a szexrabszolgákról szóló szabályokat adott ki az Iszlám Állam, 2014-ben egy pamfletet szenteltek a kérdésnek. A Reuters kiemeli: a most szóban forgó fatva az eddigieknél komolyabb szabályozás.

Az ENSZ és jogvédő csoportok régóta vádolják azzal a terrorszervezetet, hogy akár 12-13 éves lányokat rabolnak el rendszeresen szexrabszolgának, főleg az észak-iraki jazidi kisebbség érintett. A Human Rights Watch áprilisban megjelent jelentésében 20 a terrorszervezet rabságából megszökött nőt interjúvolt meg. Mint elmondták, a terroristák a fiatal lányokat és nőket különválasztották az idős nőktől és férfiaktól, majd eladták vagy ajándékba adták őket Irak- és Szíria-szerte.

Ne alázzák meg, és ne adjanak teljesíthetetlen feladatot

Az Iszlám Állam nem is próbálja tagadni a gyakorlatot, a Reuters hétfőn számolt be arról, hogy háborús zsákmány-részleget hoztak létre, ami a rabszolgaság szabályozásáért is felelős. A most ismertetett dokumentum január 29-i dátummal jelent meg, a 64. fatva címmel.

Néhány fivérünk megszegte a rabszolganőkről szóló szabályokat. Mik az ezzel kapcsolatos előírások?

– kezdődik a fatva, mely szerint apa és fia például nem hálhat ugyanazzal a rabszolganővel, és hiába közös a tulajdonos, senki sem szexelhet anyával és lányával is. Közösen birtokolt szexrabszolgával sem szabad mindkét „tulajdonosának” közösülnie.

A dokumentum kitér arra, hogy a szexrabszolgák tulajdonosai „legyenek kedvesek, megértőek, ne alázzák meg és ne adjanak teljesíthetetlen feladatot” a nőknek. Ugyanígy nem szabad olyannak eladni egy nőt, akiről tudja a tulajdonos, hogy rosszul bánna vele.

Abdel Fattah Alawari, a több mint ezeréves el-Azhár Egyetem teológusa emlékeztetett:

Az Iszlám Államnak semmi köze az iszlámhoz, szándékosan félreértelmeznek évszázadokkal ezelőtti passzusokat. Az iszlám ugyanis a rabszolgák felszabadításáról prédikál, nem a rabként tartásukról.

„Amikor az iszlám kezdődött, a rabszolgatartás volt a status quo. A zsidók, keresztények, görögök, rómaiak, perzsák mind gyakorolták. Az iszlám elborzasztónak találta a nők rabszolgasorba taszítását, és fokozatosan leépítette.”

2014 szeptemberében több mint 120 iszlám teológus címzett nyílt levelet Abu Bakr al-Bagdadinak, az IS vezetőjének, melyben tisztába tették, a terrorszervezet jogalap nélkül használ vallási érveket tettei alátámasztására. Többek közt a rabszolgaság újbóli bevezetéséről is azt írták, tilos az iszlám szerint.

Cole Bunzel, a Princetoni Egyetem vezető IS-kutatója szerint a fatva továbbmegy mindazon, amit eddig a terrorszervezet kiadott a rabszolgatartást érintően. „Az Iszlám Állam rabszolgatartóinak valódi gondjait tükrözi” – mondta a Reutersnek. De hozzátette: ettől még nem biztos, hogy minden, amit megemlítenek, valóban megtörtént. „Nem jelenti azt, hogy apák és fiaik osztoztak ugyanazon a rabszolgán. De legalábbis arra vannak intve, ne tegyék. De biztosra veszem, hogy a felsoroltak közül számos eset tényleg megtörtént” – magyarázta.

A fatva, azaz vallásjogi döntés angol nyelvű fordítása, melyet a Reuters hozott nyilvánosságra, ezen a linken elérhető (pdf). A fatva arab szó, az iszlám vallásban vallásjogi döntést jelent olyan esetben, mikor egy konkrét hitelméleti vagy vallásgyakorlati kérdésre nincs válasz sem a Koránban, sem a hadíszokban, sem a muszlim tudósok közmegegyezésében, az idzsmában.

Rovatok